NEKAD SMO ŽIVELI SREĆNO: Sećate li se ovih igračaka iz stare Jugoslavije? (FOTO)

Igračke iz jugoslovenske "Izole" su postale poznate deci širom sveta. Australija, Brazil i Kanada samo su neke zemlje u koje su se izvozile. Da li ste ih i vi imali?

  • 44

Igračke su sastavni deo svačijeg detinjstva. Uz pomoć njih detinjstvo nam je bilo lepše i radosnije, a svaka pomiso na njih vrati nas u lepa i bezbrižna vremena.

Za staru Jugoslaviju vezuju nas mnoge stvari, uz šta je neizbežna i nostalgija za igračkama. Izdvojili smo neke koje su u to vreme bile popularne.

Ove igračke je za jugoslovensko, ali i strano tržište proizvodila "Mehanotehnika" iz slovenačke Izole.

NOSTALGIJA: Da li se sećate ove JAT-ove reklame? (VIDEO)

Igračke su poticale kreativnost i pripremale decu za neke nove i veće životne avanture. Glavna ideja je bila da se svako dete razvija i raste s osmehom na licu. Zato je i sigurnost igračaka, odnosno materijala koji su upotrebljavani, uvek bila na prvom mestu.

"Mehanotehnika" je osnovana 1952. kao preduzeće za proizvodnju i prodaju metalnih i plastičnih proizvoda, a u početku nisu imali ni vlastitu proizvodnu halu.

Foto: Facebook Foto: Facebook

S rastom potražnje bili su neophodni i veći kapaciteti, pa je 1959. izgrađena nova proizvodna hala kad se preduzeće u potpunosti seli u Izolu.

Igračke iz jugoslovenske Izole su postale poznate deci širom sveta. Australija, Brazil i Kanada samo su neke zemlje u koje su se izvozile.

Jedna od najpoznatijih igračaka je svakako bio dečiji telefon koji je dolazio u kompletu od dva komada, bio je potpuno funkcionalan. Proizvodio se sredinom sedamdesetih.

Foto: Facebook Foto: Facebook

Ipak, zaštitni znak su bili električni vozići koji su imali lokomotivu, vagone, šine i delove za prugu koja se mogla sastavljati po priloženim šemama, a uz to i kompletnu drugu "infrastrukturu" za izgradnju pravog malog grada sa železničkom stanicom.

Električne lokomotive su bile i ostale pravo malo dizajnersko remek delo, a sva deca koja su 70-tih ili 80-ih dobila vozić vrlo verovatno su imali onaj na čijoj je pozadini pisalo "Made in Yugoslavia".

Foto: Facebook Foto: Facebook
Foto: Facebook Foto: Facebook
Foto: Facebook Foto: Facebook

(Telegraf.rs/ Izvor: nostalgicno.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snezana яяя

    7. maj 2015 | 19:52

    Ja i sada imam voz,kasu,masinu i telefone,sve sam sacuvala,igracke i ljude koje sam volela i volim iz cele bivse Juge,bila su to divna vremena a izgubili smo ih svi zauvek.

  • Ana

    7. maj 2015 | 21:32

    Sve ovo sam gledala kod drugara, moji roditelji nisu mogli da mi kupe ove igračke. Kada sam ih videla posle toliko godina opet me tuga obuzela. Zato sam sada sklona preterivanju u kupovini igračaka kada mi moja deca traže.

  • Bole

    7. maj 2015 | 19:38

    A gde je onaj limeni automobil na pedale?! Moj neispunjeni san,uvek sam bio tuzan kada vidim vrsnjake da se vozikaju u njima,a meni moji tada nisu mogli priustiti... :'((

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA