Janković: Rad VSS nelegitiman

Zaštitnik građana smatra da nepotpun sastav čini rad VSS nelegitimnim

  • 0

Zaštinik građana Saša Janković uputio je Visokom savetu sudstva (VSS), Narodnoj skupštini i Vladi Srbije mišljenje kojim je sugerisao da je rad VSS postao nelegitiman i preporučio da bi trebalo da prestane sa radom u sadašnjem, nepotpunom sastavu.

Janković smatra da VSS u takvim uslovima ne može izvršiti ustavnu i zakonsku dužnost da garantuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija, što je osnov za zakonito i pravilno ostvarivanje prava građana na fer i pravično suđenje, navodi se u saopštenju Zaštitnik građana.

On je preporučio da VSS treba da prestane sa radom u sadašnjem, nepotpunom sastavu i da svi nadležni državni organi preduzmu sve kako bi se njegov sastav uskladio sa odredbama Ustava, a pre svega obezbedila većina sudija u njemu.

Zaštitnik građana smatra da sve odluke koje je VSS doneo u nepravilnom sastavu, bez većine sudija u svojim redovima, treba da budu poništene.

Mišljenje je, kako se navodi u saopštenju, dao povodom pritužbe Društva sudija Srbije, kao i drugih saznanja o radu VSS.

VSS radi u krnjem sastavu pošto je ostao bez dva sudijska člana. Početkom oktobra sudija iz reda prekršajnih sudova Blagoje Jakšić je uhapšen, dok je sudija iz reda Apelacionih sudova Milimir Lukić 23. novembra podneo ostavku.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA