Hrvatska: Hirurzi zapalili pacijenta tokom operacije

Lekari pacijentu benzinom premazali ranu kako bi je odmastili. Međutim, nisu sačekali dovoljno da supstanca ispari, a upotrebili su elektroskalpel, pa je grudni koš pacijenta planuo

  • 0

Kardiohirurzi zagrebačkog KBC "Rebro" slučajno su benzinom zapalili pacijenta tokom operacije. Incident se dogodio jer lekari nisu dovoljno sačekali da beznin ispari. U bolnici kažu da je pacijent dobro i da nije tužio lekare te ustanove.

Pre početka zahvata lekari su premazali grudni koš pacijenta benzinom, kao što je i uobičajeno. Taj benzin se, inače, spere, a ono što ostane ispari. Ovog puta se to, međutim, nije dogodilo, jer lekari nisu dovoljno sačekali. Kada je kardiohirurg upotrebio elektroskalpel, grudni koš pacijenta je planuo.

Aktivirali su se čak i protivpožarni uređaji ugrađeni u operacionoj sali. Ipak, lekari su se brzo snašli i ugasili plamen na pacijentu. Na klinici kažu da povrede nisu bile opasne po život.

Šef kardiohirurgije dr Bojan Biočina kaže da je poštovana procedura koja je uobičajena u kontroli kvaliteta na klinici kada se dogodi nešto neuobičajeno.

- Istina je, pre mesec i po dana, tokom rutinskog čišćenja rane nakon operacije, hirurzima se zapalio pacijent. Taj izvanredni događaj prijavljen Odeljenju za kvalitet KBC-a, što je standardna procedura na našoj klinici - rekao je Biočina.

On je dodao da se pacijent nije žalio i da, barem zasad, ni lekarii ni bolnica nisu prijavljeni Hrvatskoj lekarskoj komori, niti je podignuta sudska tužba.

(M. S. / Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA