ZBOG DUGA ZA STRUJU: Srbi televizore prodaju za 300 dinara! (FOTO)

- Pre četiri godine ostao sam bez posla. Počeo sam da se zadužujem. Struju sam prestao da plaćam. Sad se samo nadam da niko neće hteti da kupi ovu moju starudiju i bedu - kaže jedan Kragujevčanin

  • 18

Na svakih par dana kragujevački izvršitelji ponude na prodaju zamrzivače, televozore, kompjutere i nameštaj dužnika za struju kako bi se namirila njihova dugovanja.

Izvršitelji dužnicima mogu da uzmu dve trećine plate!

EPS Snabdevanje je u dva navrata, u avgustu i decembru 2014, poslao ukupno oko 17.000 predloga za izvršenje dužnicima iz Kragujevca i okolnih opština.

Ukupna dugovanja građana i privrede na teritoriji koju pokriva ED Elektrošumadija, a to su Kragujevac, Knić, Rača, Batočina i Lapovo, iznose gotovo 682 miliona dinara. Od toga građani duguju 468,5 miliona.

Od 15. marta do kraja maja zakazano je par desetina izvršenja za dužnike iz ED Centar, koji pokriva kragujevačku Elektrošumadiju, ali i poslovnice iz Požarevca i Smedereva.

EPS Snabdevanje poslao je predloge za izvršenje privatnim izvršiteljima, popisana je imovina dužnika, i počinju javne prodaje, takozvane prodaje "na doboš".

Telegraf.rs Telegraf.rs

Tako će jedan Kragujevčanin uskoro ostati bez prastarog TV aparata, zamrzivača i veš mašine koju je od otpremnine pazario pre par godina.

- Pre četiri godine ostao sam bez posla, uzeo otpremninu i brzo našao posao kod privatnika. Mislio sam da će potrajati, pa sam otpremninu uložio u obnovu kuće koju gradim od osamdesetih godina i nisam je završio. U međuvremenu sam opet ostao bez posla. Počeo sam da se zadužujem. Struju sam prestao da plaćam. Sad se samo nadam da niko neće hteti da kupi ovu moju starudiju i bedu - kaže ovaj čovek.

U poslednja dva i po meseca na prodaju je ponuđeno najviše TV aparata, mašina za pranje veša, zamrzivača, ali ormana i stolova sa stolicama.

Telegraf.rs Telegraf.rs

Najjeftiniji ponuđeni TV aparat procenjen je na 1.000 dinara i marake je EI Niš, a napravljen je u prošlom veku.

Ovaj televizor je popisan u kući sirotinje koja je poslednji put pre par decenija pazarila televizor. Na hiljadarku je procenjen i TV marke "Dubrovkinja".

Najskuplji TV prijemnik procenjen je na 20.000 dinara, a to je "Samsung" plazma televizor od 102 centimetara dijagonale. Teško je ne postaviti pitanje zašto vlasnik popisanog televizora nije plaćao račune za struju kad je mogao da pazari ovaj aparat dijagonale više od metra.

Mašina za pranje veša je druga najčešće popisivana stvar, a procenjene su na tri do 15.000 dinara, zavisno od toga u kakvom su stanju zatečene. Treći na listi su zamrzivači procenjeni na četiri do 15.000 dinara.

"Na doboš" zbog računa za struju odlazili su i automobili. Audi koji će se naći na prvoj licitaciji sredinom maja procenjen je na 2.000 evra. Na licitaciju ide i jedan jugo, procenjen na 80.000 dinara.

Telegraf.rs Telegraf.rs

Da se za ove sume popisani nameštaj i mašine i prodaju, ne bi bilo tako strašno, ali stvar ne funkcioniše na taj način. Sve što je procenjeno prodaje se jeftnije. Na prvoj zakazanoj licitaciji početna cena je 60 odsto od procenjene sume.

Tako će na prvoj javnoj prodaji najjeftiniji TV od 1.000 dinara biti ponuđen za 600 dinara. Ako niko na toj prvoj licitaciji ne pazari robu, zakazuje se druga. Tad se roba nudi po početnoj ceni od 30 odsto procenjene sume. Najjeftiniji TV će moći da se pazari i za 300 dinara!

Televizor, ormar, mašina za veš, mini linija i zamrzivač jednog Smederevca, dužnika za struju, biće 13. maja ponuđeni na prodaju po početnoj ceni od 60 odsto procenjene sume koja za sve zajedno iznosi 25.000 dinara.

Većini dužnika popisana su dva do četiri aparata, mada ima i onih kojima je popisano pola pokućstva. Tako je 5. maja na prodaju ponuđeno čak osam aparata i delova nameštaja jednog Kragujevčanina - ormar, televizor, vitrina, sto i stolice, mašina za veš, još jedan sto, vitrina i zamrzivač. Sve zajedno procenjeno je na 65.000 dinara.

Telegraf.rs Telegraf.rs

U najboljem slučaju, sve će biti prodato za 39.000 dinara, u najgorem za 19.500 dinara.  Ipak, prema podacima Elektrošumadije, čak 75 odsto Šumadinaca redovno plaća struju.

(M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AMSS

    8. maj 2015 | 20:07

    A sta ja vama ba*ro da popisem i kako da naplatim moje plate za prosle dve godine koje mi niste dali. I koliko jos mojih kolega nije primilo platu! I koliko jos ljudi u Srbiji nije dobilo ono za sta svaki dan ide na posao! A koliko njih uopste i nema gde da radi! Pa, odakle da vam platim!?Za to niste oformili sluzbu za izvrsenje,da!?

  • Khaleesi

    8. maj 2015 | 20:22

    Dno je sve bliže i bliže. Dok jedni pune džepove, drugima popisuju stvari, treći mole Boga da to i njih ne zadesi, a četvrti okreću glavu na drugu stranu.

  • Gaga

    8. maj 2015 | 19:50

    Svako ko kupuje ove stvari na ovakav nacin treba da ga bude sramota...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA