Snouden: Obaveštajne službe su se otele kontroli!

Industrijska špijunaža se praktikuje i obaveštajne službe rade bez kontrole predstavnika naroda i pravde

  • 4

Skandal zbog udruženog nemačko-američkog špijuniranja evropskih zvaničnika i velikih kompanija potvrđuje koliko su velike razmere međunarodne špijunaže, istakao je odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden.

NAJVEĆA ŠPIJUNSKA AFERA U ISTORIJI: Biće objavljeni tajni dokumenti CIA, FSB i MI6! (VIDEO)

- Masovna špijunaža je realnost. Industrijska špijunaža se praktikuje i obaveštajne službe rade bez kontrole predstavnika naroda (parlamentaraca) i pravde - izjavio je Snouden u intervju za nemački nedeljnik "Špigel".

Snouden (31) je bivši saradnik američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) koji živi u egzilu u Rusiji od 2013. godine, pošto je obelodanio masovne NSA programa spijunaže, koliko je poznato, u saradnji sa evropskim saveznicima.

SNOUDEN: NSA drži pištolj uperen u glavu svakog Amerikanca

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

- Od tada, činjenice su tu - rekao je Snouden i dodao da je bilo vreme da se "udari u srž problema".

Nemački mediji su optužili nemačku obaveštajnu službu BND zbog "pomoći" američkoj NSA u špijuniranju meta kao što su Erbas grupa, francuskog predsednika i Evropske komisije.

AFP navodi da je ključno pitanje u kojoj meri je BND "dobrovoljno" sarađivao, pošto je NSA proširila svoj "nadzor od potencijalnih teroristickih pretnji na evropske zvaničnike i preduzeća kao i šta je (nemačka) vlada o tome znala".

ASANŽ: Gugl je kao privatna špijunska agencija

Opozicija u Nemačkoj nastavila je sa napadima na nemački kancelarku Angelu Merkel prošle sedmice, tvrdeći da nije učinila ništa da zaustavi takvo špijuniranje u korist Vašingtona.

(Telegraf.rs/ Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S.K.

    9. maj 2015 | 07:32

    Lepo je covek rekao istinu ali to se sve vec odavno zna i sta sad ce da se promeni pa nista!

  • VAN

    9. maj 2015 | 08:22

    Nemačka i Amerika su stari saradnici. Treba imati u vidu da je Amerika svesno pomogla finansiski pojavu fašizma u Nemačkoj svojim kreditima. Kada su videli da gube koliko su kreditno ulozili morali su spasiti opljačkano blago od Rusije što je deponovano u Švajcarskoj. Da Amerika nije ušla u rat, rusi bi stigli do Španije kao u vreme Napoleona, i od blaga ne bi ostalo ništa. Zahvaljujući opljačkanom blagu u ll sve.rat. Nemacka je ovo sto je danas, prva zemlja u Evropi i svetu. Njihova saradnja ne prestaje samo što je Amerika nastavila putem fa.....ma, posrestvom NATO alijanse. Stoga njihova saradnja u špijunaži ne prestavlja veliku novost sasvim je očekivana.

  • gru

    9. maj 2015 | 09:00

    da se ljudi ne tripuju da su amerika i nemacka slucajno velike ekonomske sile koje su postigle sve zdravim radnim navikama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA