HAOS U MAKEDONIJI: Teroristi se krili kod jataka i spremali oružane napade!

Portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski potvrdio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova jutros započelo akciju na otkrivanju i razbijanju terorističke grupe čiji je cilj bio da organizuje napade na državne institucije

  • 9
Oružani sukob policije i velike i naoružane grupe u Kumanovu Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Nešto posle 18 sati završena je policijska akcija u Kumanovu, a poslednjih tridesetak terorista koji su se nalazili u privatnimm kućama, predali su se, javila je ekipa skopskog lista "Večer" sa lica mesta.

Napad na kumanovsko Divlje naselje i Makedoniju nije uspeo, piše list i ističe da su tri policajca poginula u danasnjim incidentima.

RAT U MAKEDONIJI: Šiptarski teroristi izrešetali trojicu policajaca! (FOTO) (VIDEO)

Policijska vozila se, navodi ovaj dnevnik, povlače iz sela oko Kumanova.

Tridesetak terorista se predalo policiji. Oni su, kako se navodi, izlazili sa belim čaršavima iz kuća u kojima su se krili.

HAOS UŽIVO: Helikopteri nadleću i Skoplje, ima mrtvih! (VIDEO) (FOTO)

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

List navodi da je MUP potvrdio da je teroristička grupa eliminisana i neutralizovana.

Nije, međutim, poznat broj terorista koji su se našli u rukama policije, ali se nezvanično pominje cifra od preko 25.

Opisujući situaciju, list piše da se obruč oko terorista stezao sistematski, korak po korak, a u prilog tome su išle i uske ulice, a predali su se kada su ostali bez municije i mogućnosti za bekstvo.

- Oko 18.45 sati i detonacije su prestale, a Kumanovom se ubrzo proširila informacija da su teroristi živi i u rukama policajaca - navodi list "Večer".

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

MAKEDONCI: Napali su nas ŠIPTARSKI TERORISTI iz susedne države!

Portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski potvrdio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova jutros započelo akciju na otkrivanju i razbijanju terorističke grupe čiji je cilj bio da organizuje napade na državne institucije.

U izjavi za medije Kotevski je rekao da je prema njihovim saznanjima oružana grupa je ušla u Makedoniju ilegalno iz jedne susedne države i preko svojih jataka se organizovala za terorističke napade.

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Nadležne službe su uspele da ih locijaraju u jednom kumanovskom naselju, naveo je Kotevski, tačnije u nekoliko kuća u tom naselju.

- Saznanja su upućivala da je grupa dobro naoružana i obučena za borbu u takvim uslovima - rekao je Kotevski.

Policijske snage su u jutrošnnjoj akciji naišle na žestok otpor terorista, koji su, prema njegovim rečima, napali policajce automatskim oružjem i bombama i snajperskom vatrom.

- Na napad je odgovoreno i u toku su aktivnosti na terenu, naveo je Kotevski i dodao da specifičnost naselja sa uskim uličicama i velikim brojem predstavlja povećan rizik za policijske jedinice na terenu, zbog čega policija mora da vrši pretres svih okolnih kuća radi bezbednosti. On je apelovao na građane i javnost da ostanu uzdržani i mirni u ovom momentu, te najavio da će biti upoznati sa svim novim informacijama.

Foto: Tanjug/AP/Boris Grdanoski Foto: Tanjug/AP/Boris Grdanoski

SKANDIRAJU "OVK" I NOSE AMERIČKE ZASTAVE: Albanaci protestuju u Beču zbog rata u Makedoniji!

Ambasada SAD u Skoplju je, međuitm, izrazila saučešće porodicama poginulih policajaca i građana.

- Duboko žalimo za izgubljenim ljudskim životima u vezi sa akcijom u okolini Kumanova i izražavamo saučešće porodicama poginulih policajaca i građana, kao i onima koji su povređeni - navodi se u saopštenju ambasade SAD i dodaje da to predstavništvo s pažnjom prati stanje na terenu i da je u stalnom kontaktu sa predstavnicima vlastima i političkim liderima.

Iz američke ambasade su pozvali građane da ostanu smireni i da dozvole utvrđivanje činjenica.

Foto: sxc.hu Foto: sxc.hu

I Delegacija Evropske unije u Makedoniji s pažnjom prati događaje u Kumanovu, gde se od jutros vodi policijska akcija protiv naoružane grupe, i izražavaju nadu da do eskalacije napetosti u tom rejonu neće doći.

Iz Delegacije EU su saopštili da su u stalnom kontaktu sa vlastima i predstavnicima političkih partija u Makedoniji.

Oni apeluju na građane i političke faktore u zemlji da ostanu smireni i da sačekaju, kako se navodi, potvrdu činjenica od relevantnih institucija.

Foto: Wikipedia/MPD01605 Foto: Wikipedia/MPD01605

Povodom jutrošnje policijske akcije u Kumanovu, u kojoj, kako javljaju makedonski mediji, ima povređenih, a možda i poginulih civila i policajaca, oglasio se i Demokratski savez Srba u Makedoniji, istakavši da sa zabrinutošću prati razvoj stanja.

Iz te stranke apeluju na smirenost i uzdržanost.

Demokratski savez je pozvao građane da se, bez obzira na etničku i versku pripadnost, ujedine i da osude terorističke napade, da ih izoluju i da sarađuju sa snagama bezbednosti.

- Očekujemo od građana da pruže podršku snagama bezbednosti u borbi sa teroristima koji ugrožavaju bezbednost i teritorijalni itegritet Makedonije - navodi se u saopštenju Demokratskog saveza.

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Taj savez apeluje na sve ostale partije da prestanu sa međusobnim optužbama i od snaga bezbednosti očekuju da se na efikasan način obračunaju sa naoružanim grupama.

Portal Telegraf je objavio da su prodavnice u Kumanovu uglavnom zatvorene, a građani uznemireni, te da se čuju povremeni pucnji, a nad Divljim naseljem u okolini tog grada se vije gust dim.

Portal navodi da se sa područja Divljeg naselja, kao na dlanu vidi auto-put ka Skoplju, te da policijski punkt postavljen u blizini pijace ne dozvoljava nikome prolaz.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza rs

    9. maj 2015 | 21:17

    Eto kakvi su borci albanci,pucaju pa posle beze ko misevi.

  • .

    9. maj 2015 | 21:47

    I sad ti jadni policajci su poginuli tek onako i oni su neciji muzevi ocevi i ostalo.Neka im je laka zemlja i oprosteni grehovi od Boga

  • Lik

    9. maj 2015 | 21:49

    Velika greska sto su ih uhvatili zive..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA