PROMOVIŠEM NACIZAM I GENOCID, AKO JA NE PUCAM NA RUSE, KO ĆE? Ovo su reči ukrajinske Jovanke Orleanke!

Vita Zaverukha, 19-godišnja Ukrajinka, izgleda na prvi pogled kao obična tinejdžerka. Međutim, ova "nevina" devojčica se sumnjiči za teroristički napad, a njeni profili na društvenim mrežama otkrivaju da je verna neonacističkim idealima

  • 34

Neonacistkinja, koju je francuski modni magazin "Elle" zbog svojih zasluga u borbi protiv proruskih separatista nazvao "ukrajinskom Jovankom Orleankom" , uhapšena je jer se dovodi u vezu sa smrti dva policajca.

Poznata po neonacističkim stavovima, Vita Zaverukha uhapšena je 4. maja kada je zajedno sa svojom bandom pokušala da opljačka jednu benzinsku pumpu u Kijevu.

Članovi bande, koja se povezuje se sa ultradesničarskim organizacijama u Ukrajini, osumnjičeni su da su pucali na policajce dok su pokušavali da pobegnu s mesta zločina. Tom prilikom poginula su dva policajaca, a tri su ranjena.

Ova 19-godišnja Ukrajinka izgleda na prvi pogled kao obična tinejdžerka. Međutim, jednostavnom pretragom njenog imena na internetu može se videti da je ova "nevina" devojčica sumnjiči za teroristički napad, a njeni profili na društvenim mrežama otkrivaju da je verna neonacističkim idealima.

Ona se sumjiči da je u maju prošle godine učestvovala u krvavom napadu na Dom sindikata u ukrajinskom gradu Odesi, u kojem je poginulo 48 ljudi, a 200 povređeno.

Francuski magazin "Elle" je pre šest meseci uradio intervju sa mladom nacistkinjom gde ju je opisao kao "ukrajinsku Jovanku Orleanku koja se hrabro bori protiv proruskih separatista".

- Ako se Rusi vrate u moj grad ja ću pucati. Ako ja to ne uradim, ko će? Izjavila je Vita tom prilikom, koja ime Vita koristi u ratnim uslovima, dok se u miru zovre Sveta.

Međutim, mit o ovoj "hrabroj" devojci je brzo nestao kada se saznalo da je član "Aidar bataljona", organizacije kojoj se prepisuje niz terorističkih napada, otmica, zlostavljanja, iznuda i egzekucija.

Bataljon, čiji članovi sa ponosom nose nacističke oznake, je poznat po svojim vezama sa krajnom desnicom na ukrajinskoj političkoj sceni.

Tako se i na Vitinom profilu na VKontakte (ruskoj verziji Fejsbuka) mogu naći nedvosmisleni dokazi o njenoj izopačenoj ideologiji.

- Ja promovišem nacizam, teror i genocid - napisala je ona na svom profilu u decembru prošle godine.

- Ali to ne znači da sam loša osoba. Ratom do mira! Ako odradimo posao do kraja svaki zločin će biti opravdan. Pobednicima se ne sudi! - stoji na njenom profilu.

Ona je takođe iznela i svoj stav o civilizovanim načinima političke borbe.

Mitinzima ništa nismo postigli. Pobeda se može postići samo radikalnim metodama: oštrom kampanjom i ubistvima - napisala je ona u jednom od svojih postova.

Francuski modni magazin "Elle" je nakon ovih saznanja ubrzo objavio izvinjenje u kome je pisalo da prilikom itervjua ništa na njenoj odeći i u njenim rečima nije ukazivalo na ksenofobične, antisemitske, rasističke i nacističke stavove.

Pogledajte video u kome Vita granatira jedno naselje:

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    10. maj 2015 | 14:10

    Na raketi ručnog bacača piše "smrt pravoslavnima" Postoji li još neko kome nije jasna pozadina ovog u Ukrajini i gotovo svih ratova.

  • boban

    10. maj 2015 | 15:19

    ovoj treba jedna samarcina

  • Dragon

    10. maj 2015 | 14:45

    Zna se kako je Jovanka Orleanka zavrsila, spaljena na lomaci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA