Ovaj Amerikanac koji obožava Srbe je našao u džepu 100 dinara, a onda je nastalo nešto što će vas rasplakati! (FOTO) (VIDEO)

Američki fotograf Vesli Čenel objašnjava zašto je "opasno" živeti u Srbiji, zašto Srbi strancima zvuče kao da se svađaju i kako glasi pesma koju je posvetio Srbiji

  • 12

Vesli Čenel je američki fotograf iz Atlante, koji je Srbiju u proteklih desetak godina obišao čak 17, 18 puta!

U nju se nije, kako smo očekivali zaljubio na prvi pogled, ali do koje mere je zavoleo najbolje pokazuje projekat koji je započeo pre šest godina, a koji će uskoro i ovdašnja publika moći da vidi.

Naime, baš toliko - šest godina trebalo je ovom izvrsnom umetniku da napravi neverovatne fotografije širom Srbije, koje će pod naslovom "Srpska balkanska lepota iz perspektive jednog Amerikanca" biti izložene 13. avgusta u Etnografskom muzeju.

ENGLEZ OBJASNIO KAKO IZGLEDAJU TURBO-FOLKERKE: A, onda otpevao srpski šlager! (FOTO) (VIDEO)

Ne možemo da ga, ćaskajući uz pravu srpsku kafu, ne upitamo (prim.aut. istina, pomalo gordo), zašto se nije zaljubio u Srbiju na prvi pogled?

Foto: Wesley Channell Foto: Wesley Channell

- Prvi put kada sam pre nešto više od deset godina stigao u Beograd, spavao sam u hotelu "Moskva" i sećam se da nije radio klima uređaj, a da su napolju neki bančili toliko da nisam mogao da sklopim oči do ujutru… Iznenadio me je i ležeran odnos prema vremenu. Kad kažete da ćete negde biti za deset minuta, to nikada nije tako! U Americi se za nepoštovanje tuđeg vremena raskidaju poslovi i dobijaju otkazi - počinje priču za Telegraf nasmejani Vesli dodajući da su se u međuvremenu stvari toliko promenile da je postao jedan od najvećih propagatora dobrog glasa o Srbiji na zapadu.

- Amerikanci nemaju pojma gde se nalazi Srbija i najčešće je mešaju sa Sibirom. A kada me pitaju: "Da li je tamo sigurno"?, ja im iz stopa odgovorim: "Nije, jer moraš puno da jedeš, puno da piješ, i puno da se družiš"! Inače, ovakvog druženja nema u Americi. Evo, juče sam sedeo sa prijateljima u jednom beogradskom baru - četiri sata! Gde god da smo sedeli u Americi toliko, konobarica bi nas odavno izbacila napolje - iskren je Vesli dodajući da za razliku od bilo kog drugog mesta na svetu, beogradskim ulicama može do mile volje da "lutara" i usred noći ne bojeći se za svoju sigurnost.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Iz mora fotografija zamolili smo Veslija da nam prokomentariše nekoliko najupečatljivijih, i to je izgledalo ovako:

Romski ples samo za mene

Foto: Wesley Channell Foto: Wesley Channell

Fotografija je nastala pre sedam godina u jednom romskom selu nadomak Valjeva. Igrali su samo za mene!

Da su mi učinili veliku počast najbolje pokazuje činjenica da me je glava porodice, najstarija među njima - baka pozvala da uđem u kuću i jedem sa njima.

Razbijajući klišee i uvodeći me u, na njima svetu teritoriju, pokazali su do koje mere su me prihvatili.

Dobar pastir

Foto: Wesley Channell Foto: Wesley Channell

Ova fotografija je nastala na planini Maglič. Ugledao sam ovog pastira, za kojeg sam nešto kasnije saznao da ima 84 godine.

Oduševljen njegovom pojavom, prišao sam mu i upitao ga: "Mogu li da vas fotografišem"?, na šta je on odvratio: "Ali, zašto"? Moj odgovor je bio jednostavan i iskren: "Zato što ste tako lepi"!

U igri

Foto: Wesley Channell Foto: Wesley Channell

Fotografija je nastala u jednom parku u Novom Sadu. Na ovakve scene nikada nećete naići u Americi. Tamo se u parkovima okupljaju tinejdžeri, mahom rokeri i različite društvene grupe

Dece nema, jer su obično van grada u vikendicama sa roditeljima ili bakama i dekama.

Kuća na horizontu

Foto: Wesley Channell Foto: Wesley Channell

Ova fotografija iz Feketića je specifična pre svega po nebu koje je snimljeno neposredno pred oluju… A inače ovako završene kuće su prava retkost u Srbiji.

Obično dignu nekoliko spratova i nikada ih ne završe… Kada sam prvi put došao u Srbiju, sećam se da sam pitao zašto su kuće nezavršene, da li je to zbog ratova?

A onda sam saznao da je to zbog plaćanja struje ili zato što ljudi nemaju novca da odmah završe započeto…

Rasprava

Foto: Wesley Channell Foto: Wesley Channell

E, ova fotografija najbolje opisuje Srbe! Snimljena je na Savi, a ovaj čamac na kojem piše "argument" sjajno opisuje kako zvuče Srbi kada ih stranac prvi put čuje u razgovoru.

Verovali ili ne, vaši razgovori deluju kao da se svađate, i to ne samo zbog "jakih" suglasnika, već i zato što ste retko temperamentni!

Devojka sa četiri "S"

Foto: Wesley Channell Foto: Wesley Channell

Fotografija je snimljena u Rajićevoj ulici, gde su se nalazile Miloševićeve kancelarije. Tetovaža na devojci je, razume se, lažna, a ona je okrenuta ka istoku, gde izlazi Sunce simbolišući - rađanje novog doba za Srbiju.

U jednoj rečenici, ova fotka bi glasila: "Briga me šta je bilo juče, hoću da gledam u budućnost"!

Na rastanku sa Veslijem saznajemo da je napisao pesmu o Srbiji. Nastala je u jednom američkom kafiću u kojem je ispijajući kafu zavukao ruku u džep da potraži pare, a izvukao zaostalih 100 dinara... Bilo bi sasvim nelogično da vam je ne prenesemo u celini. Zar ne?

Pismo mom narodu

I sedim ovde / Sa sto dinara / U ruci

I sanjam / O / Dalekoj zemlji.

Zemlji / Skrivenoj / Od očiju zapada

Koji ne može da vidi / Ili razume / Radosti

Boli / Patnje / I stremljenja / Onih /Koji su živeli

Hiljadu godina / Pre njih. / Želim /Da se sretnu

Istok i Zapad / U poljupcu /Da razumeju /Ljubav

I strast / I bol /I lepotu /Koju dele / Ali je ne vide.

I tako im pokazujem slike /Lepote / Ljupkosti

Boja / I lica / I tražim od njih / Da vide

Da razumeju / Da zapamte / Da zaborave

Da se upoznaju / I krenu / S rukom u ruci.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Hadzi Bakov

    16. maj 2015 | 15:47

    Nedavno su u mojoj firmi boravile nase kolege iz inostranstva,po njihovoj prici nesto bas i nisu bili odusevljeni,a sada je to vec ludilo postali Srbofili do koske. Naravno da smo se mi trudili da budemo sto bolji domacini nema gde ih nismo vodili po nasoj lepoj Srbiji. Boze zdravlje letos cu se pobratimiti sa jednim Austrijancem i jednim Dancem ,moram priznati da sam dance drugacije zamisljala,a nasa koleginica iz Holandije u zdravlje Boga dolazi da se krsti i postaje pravoslavka.

  • Рејналд

    16. maj 2015 | 15:11

    Заиста одличан чланак!Одмор за душу...

  • Serdar

    16. maj 2015 | 15:54

    Divno!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA