Neverovatan video iz svemira super oluje koja ide ka Filipinima (VIDEO)

Tajfun Noul je sada prešao u petu kategoriju, sa vetrom brzine do 185 kilometara na sat oko centra oluje i udarima vetra do 220 kilometara na sat i približava se filipinskoj provinciji Kagajan koja se nalazi oko 400 kilometara severno od Manile

  • 0

Više od dve hiljade ljudi evakuisano je danas zbog nailaska tajfuna "Noul" koji bi trebalo da pogodi severoistočni deo Filipina, pa su zvaničnici upozorili na opasnost od klizišta, poplava i velikih talasa.

Tajfun Noul je sada prešao u petu kategoriju, sa vetrom brzine do 185 kilometara na sat oko centra oluje i udarima vetra do 220 kilometara na sat i približava se filipinskoj provinciji Kagajan koja se nalazi oko 400 kilometara severno od Manile.

SMRTONOSNI TAJFUN SE VIDI I IZ SVEMIRA: Bliži se Filipinima, narod je u panici! (FOTO)

- Savetujemo preventivnu evakuaciju dok još imamo vremena jer očekujemo veliku plimu, obilnu kišu u planinama, uz mogućnost oluje i jakog vetra - izjavio je šef filipinske agencije za prirodne katastrofe Aleksandar Pama, preneo je Rojters.

Printskrin: Youtube/wochit News Printskrin: Youtube/wochit News

Očekuje se da će tajfun izazvati klizišta i poplave u provinciji Kagajan, saopštio je meteorološki zavod, dodajući da će tajfun Noul verovatno pogoditi grad Santa Ana u provinciji Kagajan i da postoji mogućnost da ošteti kuće i ruši drveće.

Iz regionalne službe civilne zaštite saopšteno je da je u toku evakuacija više od 2.000 stanovnika iz priobalnih područja u provinciji Kagajan.

- Reč je o veoma opasnoj oluji, najsnažnijoj ove godine - precizirao je šef pomorske meteorološke službe Rene Pacijete.

Printskrin: Youtube/wochit News Printskrin: Youtube/wochit News

Agencija za prirodne katastrofe je saopštila da bi do klizišta moglo doći u najmanje 21 oblasti u Santa Ani i obližnjem gradu Gonsalo.

Vlasti strahuju da bi tajfun mogao da prouzrokuje klizišta, poplave, pa i talase do dva metra visine.

Međutim britanski centar za tropske oluje predviđa da će super tajfun zaobići filipinske provincije i otići preko Istočnog kineskog mora u pravcu Japana.

Kroz Filipine svake godine prođe u proseku 20 tajfuna.

U naletu super tajfuna "Haijan" koji je u novembru 2013. godine zahvatio arhipelag poginulo je ili nestalo više od 7.000 ljudi, podseća AFP.

(Telegraf.rs/ Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA