• 93

Evo koliko zaista ima Makedonaca, a koliko Albanaca u Makedoniji!

- Skoro cela severozapadna Makedonija naseljena je većinom albanskim stanovništvom, u čemu prednjače Tetovo, Gostivar i Struga. Po nekim informacijama, u Strugi živi čak 90 odsto Albanaca - kaže Aleksandar Knežević, docent Geografskog fakulteta u Beogradu

  • 93

U poslednjih par dana sve oči su uprte u Makedoniju i sukob albanskih terorista sa makedonskom policijom u Kumanovu. Prema popisu stanovništva, Abanci čine 25 odsto celokupne makedonske populacije i predstavljaju drugu po veličini etničku grupu. S obzirom da se iz godine u godinu taj procenat uvećava, nije isključeno da bi jednog dana Makedonci mogli da postanu manjina u sopstvenoj državi!
OVA UPLAKANA DEVOJČICA JE SIMBOL POKOLJA U KUMANOVU: Šta mislite, da li je Albanka ili Makedonka?

Prema popisu iz 2002. godine u Makedoniji je živelo nešto više od 2 miliona stanovnika od čega je oko 510.000 bilo Albanaca. Brojka je praćena i narednih 13 godina i uočen je rast albanskog stanovništva, a pad Makedonaca.
Aleksandar Knežević, docent Geografskog fakulteta u Beogradu na smeru za demografiju, za "Blic" kaže da severozapadna Makedonija predstavlja deo zemlje naseljen dominantno albanskim stanovništvom.
- Skoro cela severozapadna Makedonija naseljena je većinom albanskim stanovništvom, u čemu prednjače Tetovo, Gostivar i Struga. Po nekim informacijama, u Strugi živi čak 90 odsto Albanaca - kaže Knežević.
Foto: Wikimedia

Foto: Wikimedia


Govoreći o budućnosti, Knežević kaže da u prestonici Skoplju situacija preti da postane kritična, s obzirom da se broj Albanaca iz godine u godinu povećava. Pored Skoplja, istakao je da posebnu pažnju treba obratiti na dve opštine, Lipkovo i Kičevo.
PRETNJA ZA CEO REGION: BiH i Makedonija su početak Islamske države na Balkanu!
- Što se tiče nekog porasta udela albanskog stanovništva u budućnosti, ukoliko se dosadašnji trend nastavi, situacija u prestonici Makedonije vrlo lako može postati kritična. Takođe, veliku pažnju treba obratiti na Kičevo, koje se nalazi između Gostivara i Struge. Trenutno tamo ima oko 30 odsto Albanaca, ali se njihov broj veoma brzo povećava. Princip je isti: Albanci dolaze i kupuju kuću po kuću, ulicu po ulicu dok ne ostvare većinu. Sa druge strane, opštinu Lipkovo, koja se graniči sa Srbijom, čini čak 97 odsto Albanaca - kaže Aleksandar Knežević.
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Docent Knežević ističe da uzroke rasta albanske populacije treba potražiti u periodu od 1961. godine, te da dalji porast udela albanskog stanovništva ide na teret smanjenja broja Makedonaca. Naime, od 1961. godine broj Albanaca se udvostručio, dok je broj Makedonaca smanjen za skoro 10 procenata.
- Konstantno povećanje broja Albanaca u Makedoniji ima dva uzroka. Prvi je svakako prirodni priraštaj, koji je kod Albanaca na visokom nivou, za razliku od ostalih manjina, ali i Makedonaca. Međutim, treba imati u vidu i velike migracije albanskog stanovništva koje su se godinama događale, kako sa Kosova, tako i iz Albanije - zaključuje Knežević.
(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Данило

    Срамота је како само наши демографи лажу и раде против свог народа, на попису 1931 у Краљевини Југославији живљело је 505 000 Албанаца, да би неко намерно подигао тај број крајем прошлог вијека да их је само на Космету 2 милиона а у С.Македонији 500 000,невероватних 2,5 милона, реалност је много другачија на Космету их је највише око 800 000, док у С.Македонији највише 200 000. Да је Космет остао у границама Србије сад би их највише било 15% , слично процентима као у С.Македонији.Њихов је демографски суноврат велики, сад ни Албанија нема више од 2.5 милона становника укупно.

  • Feran

    Makedonci su jedva čekali da se odreknu pravoslavnih srba. VMRO je bugarska logistika za Makedoniju. Njima zapadna Makedonija nije cilja. Ako se ogrebu što god od Ohrida, samo plus. Ako ne, istok je dovoljan i Skopje do Vardara.Čair šiptarima. A šiptari maligni tumor Balkana koji metastazira i po Evropi. Jadransko more svo u njihovim lokalima. Katolici juveliri a muslimani ugostitelji. Realan broj šiptara je nedokaziv jer se vrte u krug oko tromedje Srbije, Makedonije i Albanije. Njihova plemenska incestna tradicija ne smeta nikakvim Vokwrima i drugim borcima za ljudska prava.

  • Mile

    Makedonci manjina u svojoj drzavi

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima