Evo koliko zaista ima Makedonaca, a koliko Albanaca u Makedoniji!

- Skoro cela severozapadna Makedonija naseljena je većinom albanskim stanovništvom, u čemu prednjače Tetovo, Gostivar i Struga. Po nekim informacijama, u Strugi živi čak 90 odsto Albanaca - kaže Aleksandar Knežević, docent Geografskog fakulteta u Beogradu

  • 93

U poslednjih par dana sve oči su uprte u Makedoniju i sukob albanskih terorista sa makedonskom policijom u Kumanovu. Prema popisu stanovništva, Abanci čine 25 odsto celokupne makedonske populacije i predstavljaju drugu po veličini etničku grupu. S obzirom da se iz godine u godinu taj procenat uvećava, nije isključeno da bi jednog dana Makedonci mogli da postanu manjina u sopstvenoj državi!

OVA UPLAKANA DEVOJČICA JE SIMBOL POKOLJA U KUMANOVU: Šta mislite, da li je Albanka ili Makedonka?

Prema popisu iz 2002. godine u Makedoniji je živelo nešto više od 2 miliona stanovnika od čega je oko 510.000 bilo Albanaca. Brojka je praćena i narednih 13 godina i uočen je rast albanskog stanovništva, a pad Makedonaca.

Aleksandar Knežević, docent Geografskog fakulteta u Beogradu na smeru za demografiju, za "Blic" kaže da severozapadna Makedonija predstavlja deo zemlje naseljen dominantno albanskim stanovništvom.

- Skoro cela severozapadna Makedonija naseljena je većinom albanskim stanovništvom, u čemu prednjače Tetovo, Gostivar i Struga. Po nekim informacijama, u Strugi živi čak 90 odsto Albanaca - kaže Knežević.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Govoreći o budućnosti, Knežević kaže da u prestonici Skoplju situacija preti da postane kritična, s obzirom da se broj Albanaca iz godine u godinu povećava. Pored Skoplja, istakao je da posebnu pažnju treba obratiti na dve opštine, Lipkovo i Kičevo.

PRETNJA ZA CEO REGION: BiH i Makedonija su početak Islamske države na Balkanu!

- Što se tiče nekog porasta udela albanskog stanovništva u budućnosti, ukoliko se dosadašnji trend nastavi, situacija u prestonici Makedonije vrlo lako može postati kritična. Takođe, veliku pažnju treba obratiti na Kičevo, koje se nalazi između Gostivara i Struge. Trenutno tamo ima oko 30 odsto Albanaca, ali se njihov broj veoma brzo povećava. Princip je isti: Albanci dolaze i kupuju kuću po kuću, ulicu po ulicu dok ne ostvare većinu. Sa druge strane, opštinu Lipkovo, koja se graniči sa Srbijom, čini čak 97 odsto Albanaca - kaže Aleksandar Knežević.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Docent Knežević ističe da uzroke rasta albanske populacije treba potražiti u periodu od 1961. godine, te da dalji porast udela albanskog stanovništva ide na teret smanjenja broja Makedonaca. Naime, od 1961. godine broj Albanaca se udvostručio, dok je broj Makedonaca smanjen za skoro 10 procenata.

- Konstantno povećanje broja Albanaca u Makedoniji ima dva uzroka. Prvi je svakako prirodni priraštaj, koji je kod Albanaca na visokom nivou, za razliku od ostalih manjina, ali i Makedonaca. Međutim, treba imati u vidu i velike migracije albanskog stanovništva koje su se godinama događale, kako sa Kosova, tako i iz Albanije - zaključuje Knežević.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Шоне-Р. Српска

    12. maj 2015 | 18:37

    Македонци су "појурили" из СФРЈ, годинама били послушник политике САД-а, малтретирали свештенство СПЦ-а...дефинитивно ће бити мањина и у својој држави, а албански терористи постају европски проблем! Не дај се Србијо!!!

  • Pravoslavni

    3. februar 2018 | 07:43

    Pravoslavna Centralna Oska, Grcka, Makedonija, Bugarija, Srbija, Ukraina, Rumunija, Rusija. Koj e "ZA" Sojuz na pravoslavni narodi, Neka verata ne soedini

  • deki

    12. maj 2015 | 15:08

    Makedonija treba cela se prispojiti opet Srbiji i biti Pokrajina u Srbiji....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA