GRAMATIKA NA JUŽNJAČKI NAČIN: Kako se piše Ajnštajn? (FOTO)

Na tabli koja označava sedište jedne od lokalnih uprava u Leskovcu piše "Republika Srbije", dok je niška samouprava jednoj od ulica dala ime poznatog naučnika, ali bez jednog slova

  • 2

Iako su stanovnici južne Srbije poznati po autentičnom dijalektu i svođenju gramatike na jedan padež, do sada se bar u državnim institucijama vodilo računa o ispravnom korišćenju naziva i imena ulica.

Međutim, u poslednje vreme lingvistički lokalni običaji uzimaju sve više maha, pa su i opštinski organi počeli da greše u padežima, i to na tablama koje stoje ispred ulaza u Opštinsku upravu i u nazivu ulice. Tako na tabli koja označava sedište jedne od lokalnih uprava u Leskovcu piše: Republika Srbije.

Uverite se i sami:

S druge strane, ulica u Nišu koja nosi naziv po jednom od najvećih načnika u istoriji, nazvana je po čuvenom naučniku Albertu Ajnštajnu, ali je u prezimenu nestalo jedno slovo.

Zaposlenima u lokalnim upravama i nadležnim institucijama u ova dva grada to izgleda da nimalo ne smeta, pa tako ove dve table i dalje stoje, bez obzira na to što služe za podsmeh građanima, ali i kao vid zabave na raznim internet forumima.

(I. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    17. april 2012 | 12:28

    "S druge strane, ulica u Nišu koja nosi naziv po jednom od najvećih načnika u istoriji, nazvana je po čuvenom naučniku Albertu Ajnštajnu, ali je u prezimenu nestalo jedno slovo." A, vi ste kao bolji?!

  • Violeta

    27. jun 2012 | 20:37

    Nije u pitanju gramaticka greska niti nepismenost vec prosto stamparska greska, uostalom, pitanje je gde se te table proizvode jer sumnjam da svaki grad za sebe pravi te table,vec verovatno stizu odnekud po potrebi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA