On je za 8 sati iskopao 152 tone uglja! Ako ne znate o kome je reč, onda još niste punoletni! (VIDEO)

Rudar iz Bosne i Hercegovine je 24. jula 1949. za osam sati rada iskopao 152 tone uglja, odnosno 253 kolica i tako srušio dotadašnji rekord Rusa Alekseja Stahanova za 50 tona

  • 26

Na današnji dan pre dve i po decenije u 76. godini preminuo je jedan od najpoznatijih rudara iz stare Jugoslavije Alija Sirotanović iz Breze u Bosni i Hercegovini - junak socijalističkog rada i svetski rekorder u kopanju uglja, čiji se lik nalazio na novčanici od deset dinara.

Znate li ko je Međed Huseinović? Ovo je priča o najvećem heroju srpskih rudnika! (FOTO)

Sirotanović je, naime, 24. jula 1949. za osam sati rada iskopao 152 tone uglja, odnosno 253 kolica i tako srušio dotadašnji rekord Rusa Alekseja Stahanova za 50 tona.

Njegov poduhvat je uneo potpuno novi način rada u tadašnje rudnike i zasnivao se na takmičarskom elanu koji se prenosio na sve zaposlene, što je rezultiralo rastom godišnje proizvodnje u tom periodu.

Anegdota kaže da je jedino što je Alija tražio od Josipa Broza Tita bila veća lopata, koji je i napravljena specijalno za njega i nazvana "sirotanovićka", podseća sarajevski "Dnevni avaz" i dodaje da je nakon toga postao "živa legenda", a njegov lik se našao i na novčanici od deset dinara.

Foto: Wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Sirotanović je odlikovan i Ordenom junaka socijalističkog rada, dobio je nagradu AVNOJ-a i bezbroj drugih priznanja i odlikovanja, a jedna mala ulica na periferiji Breze nosi njegovo ime, dok u krugu rudnika stoji njegova bista.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    13. maj 2015 | 17:32

    I preminoo je, mucemik, kao - sirotan...

  • Samke

    13. maj 2015 | 18:07

    I sto je kasnije svima ostalim polomio ledja krivi ljudi hodaju hebo ih Alija momacki :) Ima anegdota kada je Tito sa Jovankom posjetio Aliju i zenu mu a Alijina zena pitala Jovanku,titagince tucel tebe Boga ti tvoj Tito,mene moj Alija Boga mi zna odvalit cesto :)

  • Ik

    13. maj 2015 | 19:27

    Cesto ga spominjemo na poslu. Inspiracija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA