Biolog iz Austrije otac 600 dece!

DNK testiranje je sprovedeno na 18 osoba začetih između 1943. i 1962. godine, a rezultati su pokazali da je otac dve trećine njih bio Bertold Vizner. Potom je ekstrapolacijom utvrđeno da su i do 600 njih njegova deca

  • 0

Austrijski biolog Bertold Vizner, koji je četrdesetih godina prošlog veka upravljao klinikom za lečenje neplodnosti u Londonu, sam je bio otac oko 600 beba koje su rodile njegove pacijentkinje! Do tog podatka došli su, posle višegodišnjeg istraživanja, dvojica njegovih bioloških sinova.

Bertold Vizner i njegova žena Meri Barton osnovali su kliniku za lečenje neplodnosti u Londonu tokom četrdesetih godina prošlog veka i tako pomogli da na svet dođe više od 1.500 beba.

Pretpostavljalo se da je prilikom oplodnje na klinici koristio uzorke sperme uskog kruga svojih "podobnih", odnosno izuzetno inteligentnih prijatelja, ali se ispostavilo da je u oko 600 slučajeva sam Vizner bio donor.

Dva čoveka, svojevremeno začeta na klinici, kanadski reditelj Beri Stivens i advokat iz Londona Dejvid Golanč, posle podrobnog istraživanja, ustanovili su da je austrijski biolog u dve trećine slučajeva prilikom oplodnje koristio sopstveno seme.

Razlog zbog čega se u današnje vreme zabranjuje da se uzorak istog donora koristi za oplodnju u velikom broju slučajeva, jeste opasnost od slučajnog incesta.

DNK testiranje je sprovedeno na 18 osoba, začetih na klinici između 1943. i 1962. godine, i rezultati su pokazali da je otac dve trećine njih bio Bertold Vizner. Potom je ekstrapolacijom utvrđeno da su i do 600 njih Viznerova deca.

Međutim, 1990. godine donet je zakon kojim je ograničen broj donacija sperme ili jajnih ćelija. Na primer, jedan muškarac može da bude donor za najviše deset porodica.

(D. Z./ RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA