Ovo su razlozi što Kim Džong Un nije došao kod Putina na paradu!

Vođa Severne Koreje je poznat po svojoj impulsivnošću, tako da ni odluka da otkaže posetu Rusiji nije ni malo iznenađujuća

  • 6

Dok je objašnjavao zašto severnokorejski lider Kim Džong Un na kraju nije došao na Dan pobede u Moskvu, Putinov portparol Dmitri Peskov je aludirao da su za to krivi određeni "odnosi dve Koreje". Mnogi su ovo protumačili kao nagoveštaj mogućeg državnog udara i da Kim Džong Un nije hteo da napusti Pjongjang na duže vreme, strahujući da bi nezadovoljni zvaničnici ove zemlje iskoristili njegovo odsustvo i organizovali zaveru.

ON JE JEDNOSTAVNO NAJBOLJI: Kim Džong Un se popeo PEŠKE na vrh visok 3.000 metara! (FOTO)

Ipak, ova verzija zvuči previše neubedljivo ali to se jednom desilo u Severnoj Koreji. Kada je njegov deda, Kim Il Sung, 1956. godine bio na putovanju po istočnoj Evropi, nezadovoljni funkcioneri su neupešno izveli zaveru protiv njega.

U praksi, Kim Džong Un ne bi trebalo previše da brine o riziku od državnog udara. Zvaničnici možda jesu nezadovoljni, ali je svima jasno da ne postoji niko da ga zameni.

Druga hipoteza je da je mladi lider promenio planove kada je saznao za odluku južnokorejske predsednice Park Geun-Hje da ne prisustvuje paradi u prestonici Rusije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pretpostavlja se da je pravi cilj planirane posete bio da se ostvari sastanak lidera obe Koreje na neutralnoj teritoriji. Odustanak predsednice Park Geun-Hje je osujetio ovaj plan tako da bi poseta Kim Džong Una bila besmislena.

Proslava koja se desila 9. maja ne bi bila baš najbolji teren za sastanak dve Koreje na najvišem nivou iako su pregovori neophodni već neko vreme. Teško je i da se zamisli da bi taj sastanak bio produktivan jer bi morali da prisustvuju paradi i velikom broju svečanosti.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Severnokorejski lider ima jednu vrlo zanimljivu osobinu, a to je da izbegava sastanke sa šefovima drugih država. Kim Džong Un se za tri godine, koliko je na vlasti, nije nijednom sastao sa nekim stranim kolegom. 2013. godine je čak ignorisao predsednika Mongolije koji je došao u Pjongjang u zvaničnu posetu. A to je neobična situacija u analima diplomatske istorije.

Vođa Severne Koreje je poznat po svojoj impulsivnošću, tako da ni odluka da otkaže posetu Rusiji nije ni malo iznenađujuća.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Mislio se da se mladi vođa doći u Rusiju kako bi se pregovaralo o njenom nuklearnom programu i ekonomskoj saradnji između ove dve zemlje.

Šta je od ovog moguće i zbog čega je Kim Džong Un odjednom otkazao svoj put u Moskvu, možda nikad nećemo saznati zbog premalo informacija koje nam dolaze iz ove izolovane države.

(Telegraf.rs / Izvor:themoscowtimes.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA