Srbija je nekad imala 7 miliona svinja, a danas?! (VIDEO)

Ovaj podatak izneo je Zaharije Trnavčević u nacionalnom dnevniku 1971. godine

  • 25

Pre 44 godine stanje u srpskom stočarstvu bilo je, iz naše današnje pozicije, na nivou naučne fantastike, ali u to vreme je ipak predstavljalo alarmantnu situaciju.

MESO CRKOTINA ZAVRŠILO NA BEOGRADSKIM TEZGAMA? Uhvaćeni u Mokrinu dok su tranžirali meso sa leševa svinja

Na početku te davne 1971. u zemlji vrednih, ali razmaženih ljudi, prema popisu stoke zabeležen je porast broja goveda od 1 odsto, smanjenje broja ovaca od 3 odsto i povećanje fonda živine i svinja za 7o dsto i 20 odsto - i to je bila jedna od udarnih vesti.

U prevodu na jasnije cifre, to znači da je tada Jugoslavija raspolagala sa 6.655.000 svinja, što je zamalo oborilo rekord iz 1965. kada smo ih imali 6.900.000.

KAO U CRNOM GRUJI: Zaratili svinjari i klaničari oko prasića u Srbiji!

Zbog nedostatka kukuruza i visoke cene stočne hrane, te godine država je bila primorana da zakolje višak grla, a onda se slično dogodilo i 1971. što je izazvalo paniku zbog poremećenih odnosa na tržištu.

- Nemamo više nego što nam treba, tako da ne možemo da kažemo da smo ušli u hiperprodukciju. Problem je, međutim, to što smo uz nagli porast broja svinja, ove godine imali 800.000 tona kukuruza manje nego prošle, zbog čega su cene stočne hrane dostigle najviši nivo do sada, a istovremeno su pale otkupne cene svinja - rekao je tada auditorijumu Zaharije Trnavčević.

Još jedna stvar koja nama danas zvuči nezamislivo je da je istom prilikom najavio da će se "kompleks ovih pitanja" naći na dnevnom redu savezne vlade još tokom iste te nedelje, kako bi se donela rešenja i intevenisalo pravovremeno.

NIKO NE ZNA OTKUD CRKOTINE NA PIJACAMA: Inspekcija utvrdila da uginule svinje NISU sa farme u Mokrinu

Zanimljiv podatak je i da su predstavnici proizvođača i stočara od vlade tražili novu garantovanu cenu svinja od 8 dinara i 86 para, kako bi bilo dovoljno hrane za domaće tržište, ali i za izvoz, od kog je očekivani prihod bio 186.000.000 dolara!

(J. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • govedar

    23. maj 2015 | 12:47

    I sada ima mada i vise ali razlika je sto danasnje svinje hodaju na dve noge

  • Kiki

    23. maj 2015 | 11:28

    Danas samo 250, a nadam se da ce da se smanji broj promenom zakona!

  • patriot

    23. maj 2015 | 11:48

    Oko mene ima hiljade svinja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA