• 73

DANAS BI IMALI 23 GODINE: Kako je mučki ubijeno 12 beba u Banjaluci od strane SRPSKIH NEPRIJATELJA

Prva beba je umrla 22. maja, nakon čega je usledila agonija i smrt ostalih beba, dok je "trinaesta zvezdica" Slađana Kobas umrla 13 godina posle, a preživela četrnaesta beba živi sa teškim fizičkim i mentalnim oštećenjima

  • 73

Dvadeset tri godine od stradanja 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru 1992. godine biće obeleženo danas u organizaciji Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Obeležavanje će početi u 10.00 časova parastosom i polaganjem cveća na grobnicu u koju su bebe sahranjene na Novom groblju u Banjaluci.

U 12.00 časova biće obavljeno polaganje venaca i cveća kod Spomen-obeležja "Život" čemu će, između ostalih, prisustvovati i predsednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i zamenik gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić.

Nakon toga predviđeno je obraćanje zvaničnika, najavljeno je iz Republičke organizacije.

Smrt 12 beba bila je posledica nedostatka kiseonika čiji je transport, zbog nerazumevanja svetskih moćnika, onemogućen na prostor Banjaluke.

Foto: Profimedia/AFP

Foto: Profimedia/AFP

Prva beba je umrla 22. maja, nakon čega je usledila agonija i smrt ostalih beba, dok je "trinaesta zvezdica" Slađana Kobas umrla 13 godina posle, a preživela četrnaesta beba živi sa teškim fizičkim i mentalnim oštećenjima.

U to vreme su hrvatske i muslimanske vojne snage pod blokadom držale „posavski koridor“, koji je povezivao zapadni deo Republike Srpske i Republiku Srpsku Krajinu sa istočnim delom i Srbijom.

Ovim je bilo onemogućeno da se potreban kiseonik do Banje Luke dostavi kopnom. Jedini put kojim je kiseonik bilo moguće dostaviti je vazdušni, ali zbog zabrane leta nad teritorijom RBiH od strane Saveta bezbednosti, avionu koji je trebalo da iz Beograda dostavi kiseonik za Banju Luku nije bio dozvoljen let.

Upućeni su mnogi apeli za pomoć putem radija, televizije, Glasa Srpskog i ostalih novina, ali iako su predstavnici UNICEF-a i ostalih međunarodnih humanitarnih organizacija bili dobro upoznati sa ovim problemom, avion sa bocama kiseonika je nekoliko dana čekao dozvolu za poletanje koju na kraju nije dobio.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

 

Nedugo zatim zbog nedostatka kiseonika umire 12 novorođenčadi na Klinici za dečje bolesti u Banjoj Luci. Iako su doktori pokušali da upotrebe „industrijski kiseonik“ kojeg su dobili od VRS i nekoliko privatnih preduzetnika, kao i od nekoliko građana, to je bilo nedovoljno da se bebe spasu.

Nakon sedam dana od datuma smrti poslednje umrle bebe, Vojska Republike Srpske uspostavlja koridor sa Srbijom, kojim se od tada kiseonik redovno mogao dostavljati.

(Telegraf.rs / Srna)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Razno

    Jaoooo, Bože, jao!

  • Ona koja voli pravdu

    A sta reci na pad helikoptera I pogibiju zrtvu pilota radi jedne bebe I to druge vere???? Nase su umrle tako...a ovi poginuse tek onako. Sramota.

  • Nikola Andrićgrad

    Свако ову причу види из свог угла,најтеже је родитељима ове страдале деце, осуда их не може вратити али ми не смемо заборавити и морамо опростити.Било не поновило се нека им Бог дарује царство небеско а родитељима снагу и разум да ово зло преболе.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima