Saveti ovog velikana će vam promeniti život! Dobro ih pročitajte, ako treba i dva puta! (FOTO)

Ernest Hemingvej priča o produktivnosti i stvaranju liste prioriteta, što vam može pomoći da razlikujete bitno od nebitnog, kao i da naučite da ono što je hitno ne mora u isto vreme biti bitno i važno

  • 3

Američki poznati pisac i novinar, Ernest Hemingvej, još kao novinar otkrio je svoj spisateljski dar i kasnije mu je pisanje postalo životni poziv. Tvrdio je da je sa prvim jutarnjim zracima najproduktivniji i tada ga niko nije uznemiravao.

Iako se mnogima čini suviše teško da počnu da rade čim ustanu sa prvim jutarnjim svetlom, Hemingvej bi vas posavetovao da pokušate jer ćete se radom ubrzo zagrejati i pokrenuti. Hemingvejeva rutina predstavlja najproduktivniju strategiju za obavljanje zadataka i ostvarivanje svakodnevnog napretka u sferama života koje su nam važne.

Ovo je najznačajnija i najkorisnija strategija koju možete primeniti, jedina koja će vam ikada biti potrebna, a glasi:

Svakog dana prvo uradite ono što je najvažnije.

I to je to, zvuči jednostavno. Ali zašto niko to ne primenjuje?

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kada kažemo produktivnost, većina ljudi će se složiti da produktivnost podrazumeva da svakog dana uradimo što više stvari. Kako samo grešimo! Produktivnost je kada u kontinuitetu uspevamo da završimo bitne stvari. Bez obzira šta radite i čime se bavite, postoji samo nekoliko stvari koje ze zaista mogu smatrati važnim.

Biti produktivan znači obaviti nekoliko važnih stvari ustaljenim ritmom i održavati taj kontinuitet, a ne obaviti što više stvari (često zaista ne tako važnih) najbrže moguće.

Kada smo u školi i kasnije na fakultetu zadaju nam se zadaci kojima se moramo posvetiti kao apsolutnim prioritetima. Kada se zaposlimo nastavlja se sličan scenario kada nam zaduženja zadaju tim lideri naravno uvek sa oznakama hitno. Kod kuće morate se prvo posvetiti pripremanju ručka, spremanju sobe, pranju veša itd.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Da li su to te važne stvari ili su samo hitne? Na taj način mi smo prisiljeni da naučimo da obavljamo zadatke prema prividnoj hitnosti i važnosti, u skladu sa očekivanjima, zahtevima drugih ili potrebama. To što je nešto hitno ne znači i da je bitno.

Sve je to jasno, ali da li je moguće da dan započnete obavljanjem najvažnijih stvari prema vašoj listi, umesto da rešavate još jednu “vanrednu” situaciju iz mora svakodnevnih obaveza koje vas zadese svakog jutra?

Da li to znači da moramo ignorisati naše obaveze kod kuće, na fakultetu, na poslu? Naravno da ne. Jednostavno svima nam je potrebno vrijeme i mesto u toku dana da se posvetimo i tim važnim stvarima.

Foto: public domain Foto: public domain

Zato je ova strategija najefikasnija. Ukoliko prvo uradite najvažniju stvar, tako ćete svakog dana završiti nešto važno. To je utoliko bolje, nego da završite nekoliko manje bitnih stvari a da nikako ne uspijevate da završite ono najbitnije.

Kada kažemo da prvo nešto uradite, možemo pretpostaviti da govorimo o prvoj stvari ujutro, ali šta je sa osobama koje su najproduktivnije pri kraju dana?

Smatra se da su snaga volje i želja za radom najjače izraženi tokom početka dana, to znači da kao podršku za obavljanje zadataka u tom periodu imate na raspolaganju najviše snage i entuzijazma.

Osim tih fizioloških i psiholoških aspekata koji idu u korist ovoj tezi, postoji i jedna sasvim praktična i lako zapažena situacija koja ide u prilog ideji da najvažnije morate uraditi prvo.

Foto: public domain Foto: public domain

Ne može proći dan a da vam se ne dogodi da kako dan odmiče iskrsnu neplanirane obaveze i poslovi koji će sasvim sigurno poremetiti vaš raspored. Ukoliko ste ono najvažnije uradili prvo, nema opasnosti da vas nepredviđene obaveze u znatnoj mjeri uspore.

Više od toga, postoji i ono nešto što je specifično svima nama, a to je da jednostavno ne volimo da ostavljamo stvari nedovršenima. Znate onu nelagodnost i konstantno razmišljanje ukoliko ostavimo neki posao nedovršenim. Kada nešto započnemo, želimo to i da završimo.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ali zapravo ne mora se to odnositi na prvu stvar koju ćete uraditi ujutro, pravila nema. Ne postoji samo jedan način da budete uspešni u ovome. Svi se delimo na ranoranioce i noćne ptice, prilagodimo tome i ovaj princip.

Kada odlučite da se posvetite poslu, bilo o kojem dobu dana je reč, potrudite se da vaše važne obaveze pronađu svoje mesto na listi obaveznih stvari koje moraju tog dana biti završene.

Pokušajmo da primenimo ovaj princip tokom par dana, verujete li da ćemo svi biti produktivniji?

(Telegraf.rs / Izvor: 6yka.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PG

    23. maj 2015 | 10:50

    Covjek je bio genije i jako volim njegova djela, ali konac djelo krasi. Da je bio toliko srecan u zivotu ne bi izvrsio samoubistvo

  • ja

    23. maj 2015 | 13:07

    ajde, bre Hemingveju, nista nisi rekao!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA