CPC: Amfilohije je gori od turskih paša i Osmanlija!

U Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi tvrde da Amfilohije stoji iza "karikaturalnih intervencija" na crnogorskim crkvama i manastirima

  • 44

U saopštenju mitropolita kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila navedeno je da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, na čelu s mitropolitom Amfilohijem, više nanosi štete crnogorskoj kulturnoj baštini nego "osmanske paše".

Kako se navodi u saopštenju CPC-a, Amfilohije stoji iza "karikaturalnih intervencija" na crnogorskim crkvama i manastirima, koje praktično znače suštinsko preoblikovanje kulturne baštine.

"Preoblikovanje naših svetinja, osobito manastira Ostrog, radi se s ciljem njihovog stavljanja u svetosavski crkveni kontekst. Takvu poharu naših svetinja, kakvu on (Amfilohije) vrši, nisu izvršili vezir Ćurpilić, skadarski paša Bušatlija i Omer-paša Latas zajedno", navodi se u saopštenju CPC-a.

Najnovijim postupkom, kako je ocenio mitropolit Mihailo, Amfilohije se svrstao i u otpadnike od vere.

"Na uplatnici za kaznu od 500 evra, izrečenu za počinjenu devastaciju ostroške svetinje, u rubrici svrha plaćanja, ispisao je kazna Svetom Vasiliju za obnovu manastira Ostrog, što je u koliziji sa istinama pravoslavne vere", objavila je CPC.

Ponašanje mitropolita SPC-a Amifilohija, prema oceni CPC-a, poprima radikalne oblike, čime je manastir Ostrog "pretvoren u velesajam praznoverja".

Foto: cpc.org.me Foto: cpc.org.me

"Tome se mora stati na kraj", poručila je CPC, navodeći da je crnogorski vojvoda Mirko Petrović uspeo da Ostrog sačuva od napada Omer-paše Latasa, ali da se "ne bi reklo da Crna Gora može da sačuva ostrošku svetinju od Amfilohija".

Državna inspekcija je ranije donela rešenje o zabrani radova na obnovi manastirskog kompleksa, jer je ocenjeno da se tako narušavaju arhitektonske i ambijentalne vrednosti tradicionalne sakralne arhitekture u Crnoj Gori.

Ranije je više puta ocenjeno da mitropolit Amfilohije na crkvama i manastirima u Crnoj Gori preduzima radove kojima se na tim objektima afirmiše "moravsko-vizantijski stil".

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mихајло

    25. maj 2015 | 10:47

    Свака част Афилохију.шта они имају да кажу, чуј Црногорска православна црква..

  • U - - Je

    25. maj 2015 | 11:41

    Amfilohije svaka ti cast. Samo napred!

  • Ivanjica

    25. maj 2015 | 12:51

    Али сте само уз задњих пар деценија постали одроди и пришли латинима. Његош и Краљ Никола се због вас таквих уз гробу преврћу.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA