PROPAST SVETA: MIT predviđa totalni kolaps ekonomije do 2030. godine!

Studija koju je sprovela grupa stručnjaka pre 40 godina tvrdila je da će svetska ekonomija doživeti krah. S tim se slaže i u ugledni istraživač Grejem Tarner

  • 0

Iako je prošlo 40 godina otkako je objavljena studija pod nazivom "Granice napretka" (The Limits to Growth), koja govori o ekonomskoj propasti čovečanstva, ona sada počinje da biva depresivno istinita.

Studiju je sproveo tim stručnjaka pod nazivom "Rimski klub" (Club of Rome) 1972, koji je još tada tvrdio da ukoliko civilizacija nastavi povećanje potrošnje istim tempom, globalna ekonomija će doživeti potpuni kolaps do 2030. Prema njihovim rečima, gubici će se samo povećavati, što će na kraju dovesti do raspada.

Australijski istraživač Grejem Tarner je tokom poslednjih nekoliko godina istraživao pretpostavke ove studije, i sudeći po onome što je objavljeno u magazinu "Smitsonijan", njegovi rezultati i predviđanja se u potpunosti poklapaju sa istraživanjem od pre 40 godina. Čitav svet se nalazi na putanji propasti, navode u magazinu.

Studija koja je orginalno urađena u MIT-u (Massachusetts Institute of Technology) oslanjala se na nekoliko kompjuterskih modela ekonomskih trendova i procena da ako ne dođe do promena i da ako ljudi nastave da zloupotrebljavaju prirodne resurse, oni će u vrlo skoroj budućnosti presušiti.

Nafta će dostići svoj vrhunac eksploatacije (neki već govore da jeste) pre nego što počne da nestaje, dok će potrebe za hranom i ostalim uslugama samo rasti. Tarner dalje navodi da su podaci od 1970. do 2000.ukazuju na drakonske predikcije: "Svako ko hoće da vidi, videće da se crvena lampica upalila još davnih dana. Ne krećemo se održivom trasom", rekao je on Smitsonijanu.

Da li je ovo moguće popraviti? Prema rečima i Tarnera i originalne studije, nije. Ukoliko vlada uvede strožija pravila i tehnologije, to može donekle da popravi stvar i da umanji ekološku katastrofu, pa samim tim ekonomski rast ne mora da bude beli patuljak koji maršira ka propasti.

Ali kako će koja vlada to sprovesti i da li će uspeti u tome - to je druga stvar.

(B. Tasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA