27

RATNICI ISLAMSKE DRŽAVE U BOSNI: Teroristi kupuju zemlju na svega 260 km od Beograda! (VIDEO)

Iz sela Ošve u BiH i tamošnje vehabijske zajednice, najviše bosanskih državljana je otišlo put džihada u Siriju i Irak. Sad se vraćaju

Al Kaida, Bosna
Foto: AP/Tanjug, graafix.blogspot.com

Harun Mehičević, najveći sigurnosni problem Australije, kupio je zemljište u Ošvama kod Maglaja u Bosni i Hercegovini. Za neupućene, Ošve su dale najviše boraca za Islamsku državu u Siriji i Iraku. Malo selo, a mnogo prolaznika na putu za džihad!

ISIS SE ŠIRI KAO OTROV U KRVOTOKU: Šta trenutno drže i šta im je krajnji cilj? (FOTO)

Ibro Delić borio se na strani Islamske države u predgrađu Halepa. Vratio se u Bosnu i Hercegovinu, gde je samostalno ili sa Huseinom Bilalom Bosnićem propagirao odlazak u džihad. Ibro Delić jedna je od dvanaest osoba protiv kojih je državno Tužilaštvo pre desetak dana podiglo optužnicu. Terete se da su postali članovi terorističke organizacije i protivzakonito sudelovali u oružanim sukobima na području Sirije i Iraka.

To su Fatih Hasanović, zvani Ebu Sara iz Zvornika, Enes Mešić nastanjen u Kalesiji, Jasmin Jašarević, zvani Ebu Revaha iz Teslića, Emin Hodžić iz Vogošće, Mirza Kapić, rođen u Banjoj Luci, nastanjen u Zenici, Salko Imamović iz Novog Sarajeva, Fikret Hadžić iz Kaknja, Enver Lilić, rođen u Han-Pijesku, živi u Vogošći, Ibro Delić iz Željeznog Polja, nastanjen u Gornjoj Bočinji, općina Maglaj, Samir Hadžalić iz Matuzića, opština Doboj-Jug, Mehmed Tutmić iz Orahovice, opština Zenica, i Adem Karamuja, rođen u Kaknju sa prebivalištem u mestu Ošve, opština Maglaj.

A upravo je iz sela Ošve, odnosno tamošnje vehabijske zajednice, po postotku naviše otišlo bosanskih državljana put džihada u Siriji i Iraku, donosi u svojoj reportaži Mreža FTV-a.

Izet Hadžić, zvani Žara, prvi je kupio kuću u ovom naselju u kojem su pre rata živeli stanovnici srpske nacionalnosti. Pojedini su se vratili, ali oni koji nisu, poslednje tri godine prodaju imanja pripadnicima vehabijske zajednice.

Printskrin: Youtube/balkanski fantom

Printskrin: Youtube/balkanski fantom

Novac je pristizao iz Beča. Nakon Hadžića imanja kupuju Emir Ališić, Amir Džinić, Atif Nuhanović, Hamdo Fojnica i Adem Karamuja.

Pre odlaska u Siriju u julu 2013, ovde je živeo Emrah Fojnica, svojevremeno sa Mevlidom Jašarevićem suoptuženi za teroristički napad na Amabasadu SAD-a u Sarajevu. Tada su put Sirije sa Fojnicom krenuli Azimir Ališić, koji je u Ošve doselio iz Sanskog Mosta, i Atif Nuhanović iz Zenice. Sva trojica su poginula. Iako se za Emraha Fojnicu navodilo da je poginuo u avgust prošle godine kao bombaš samoubica na pijaci u okolini Bagdada, poslednje informacije govore da je nastradao nakon slučajnog aktiviranja samoubilačkog prsluka ručne izrade, kojom prilikom je ranjeno 6 njegovih suboraca iz Tunisa i Libije.

Dok je živeo u Ošvama, Emrah Fojnica je bio blizak sa Elvisom Hajrićem iz Tešnja. Zajedno su provodili vreme u Ošvama, potom i u Siriji. Hajrić će je poginuo mesec dana nakon Fojnice. U Ošvama je živeo i Amir Džinić. U avgustu 2013. otišao je u Siriju zajedno sa Ademom Karamujom, Emirom Ališićem i Elvedinom Zukićem. Karamuja se vratio u februaru prošle godine. Bio je privođen u akciji Damask, odnosno hapšenju osoba povezanih s organizacijom i odlaskom na ratišta u Siriji i Iraku na strani takozvane Islamske države, navodi FTV.

Amir Džinić i Elvedin Zukić su još uvek u Siriji, i to u dve suprostavljene frakcije – Džinić na strani Islamske države, a Zukić na strani Fronta Al-Nusra. Zukiću su se pridružili i roditelji, a ranije je mu se pridružio brat Edin Zukić. Amir Džinić je u Siriju odveo i suprugu i devetoro dece. Jedino punoletan je bio sin Amer koji odmah uključio u borbu, kao i maloletni sin Almir.

Foto: Tanjug/AP/Raqqa Media Center, bigcheesebadges.com

Foto: Tanjug/AP/Raqqa Media Center, bigcheesebadges.com

Zajednicu u Ošvama posećuje i već pomenuti Ibro Delić. Označen je kao agresivan propagator Islamske države i džihada u Siriji, možda i radikalnijim od Huseina Bilala Bosnića, sa kojim je nekada zajedno držao predavanja.

Nedavno je još jedan meštanin sela Ošve otišao u Siriju – Osman Kekić, pređašnji stanovnik Gornje Maoče. U Ošvama je kupio zemljište i počeo da gradi kuću.

Čest posetilac u Ošvama bio je i Seid Čolić iz Tešnja, koji je poginuo u Siriji. Tamo se družio s Ismarom Mešinovićem iz Tešnja, koji je u Siriju odveo i petogodišnjeg sina. Kada je Ismar poginuo, o detetu se starao Seid Čolić. Nije poznato ko je nakon njegove pogibije preuzeo dete.

Seid Čolić je inače bio blizak i sa Amirom Selimovićem i Enesom Iriškićem, članovima vehabijske zajednice u Gračanica Selu kod Živinica. Iriškić je u Siriju otišao u julu 2014. godine sa suprugom i dve maloletne ćerke. Amir Selimović je poveo suprugu i tek rođenog sina. Njihov odlazak, kazuju obaveštajni podaci, financirao je Alis Džemailji, poreklom sa Kosova, koji je živeo u Nemačkoj. Živeo – jer je poginuo u Siriji.

Zemlju u Ošvama kupio je i Ismar Hadrović, selefija iz Olova, poznat po napadu na sudije Kuir festivala u Sarajevu 2008 godine.

Printskrin: Youtube/balkanski fantom

Printskrin: Youtube/balkanski fantom

Kao i u drugim sličnim sredinama, i u Ošvama negiraju bilo kakvu povezanost sa terorizmom, jer su ovde boravili neki od optuženih za ovo delo.

Izeta Hadžića je bivši vehabijski lider iz Gornje Maoče Nusret Imamović odredio za vođu zajednice u Ošvama, ali poznavaoci tamošnjih prilika kažu da on nema ni volje ni kapaciteta za takvo nešto.

No, jedan ozbiljniji i znantno opasniji zagovornik vehabizma bi mogao uskoro preuzeti primat u Ošvama. Dvadeset dunuma zemlje ovde je kupio Harun Mehičević, nekadašnji posetilac vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči. Trenutno živi u Australiji, u Melburnu.

Harun Mehičević, zvani Abu Talha, vodi Centar za islamske studije El-Furkan u Melburnu. Mehičević je, inače, rođen u Mostaru 1972. godine pod imenom Alen. Već dve godine australska policija pokušava dokazati njegovu povezanost s terorizmom i vrbovanja za džihad u Siriji.

Za sada su uhvaćeni samo njegovi suradnici i sledbenici. Tako je pre tri godine uhvaćen posetilac centra Adnan Karabegović koji je optužen za pripremu terorističkog napada. Još jedan mladić bh porijekla iz grupe sledbenika Haruna Mehičevića uhvaćen je početkom ovog meseca. Tek punoletni Harun Čaušević, sa grupom svojih vršnjaka koji vode poreklo iz Makedonije i sa Kosova, optužen je za pripremu ili planiranje terorističkog napada. Bili su aktivni članovi skupine koja se okupljala u centru El-Furkan.

Sve je više uočljiva povezanost mladića poreklom iz BiH, Kosova, Makedonije i Sandžaka koji žive u zapadnim zemljama. Pre nekoliko dana iz BiH proteran Samir Baltić, zvani Abdulkadir, državljanin Makedonije. Označen je kao pretnja nacionalnoj sigurnosti. Uočeno je da tokom poseta raznim verskim predavanjima, poput onih u udruženju Feth u Kaknju, Baltić podržava Islamsku državu.

Za to vreme tužilaštva u BiH još raspravljaju kako se efikasnije boriti protiv terorizma. Za neke je relevantan broj tužilaca, a ne prethodni obavještajni i policijski rad.

- Tužilaštvo BiH je dobilo 8 novih tužilaca za terorizam i 15 zaposlenih, 5 stručnih saradnika, 5 istražitelja, među kojima smo i predvidjeli i 2 skrivena istražitelja - kazao je Goran Salihović, glavni državni tužitelj, i tako ovom neopreznom izjavom upozorio sve grupe u kojima se propagira terorizam i nezakoniti odlazak na strana ratišta da mogu očekivati dolazak prikrivenih istražitelja.

Upravo takvu grupu vernih, mladih sledbenika okupio je u Melbourneu Harun Mehičević. Mrzite nevernike i sistem njihov je moto. Sada se priprema za prelazak u BiH. Zemljište u Ošvama je kupio. Kao i njegov bliski suradnik Yasin Rizvić, koji je trenutno na sirijskom ratištu. Ukratko, oni dolaze.

(Telegraf.rs / Izvor: dnevnik.hr)

Tagovi: BiH, Džihad, Irak, Sirija, Teroristički napad

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (27)
Poređaj komentare:
 • M
  Mile

  Kada ga vidis na ulici a ti ga ubij!

 • B
  BlH

  Ovi ce polako i muslimane pocet protjeravati sa svojih teritorija samo dok malo ojacaju ovi gdje postave leglo to ti je ko guantanamo onda

 • S
  Srbenda

  Pa kupuju i u Srbiji....a nama bitnije pare nego bufucnist nase dece....pa prodaju bez obzira ko je kupac. Nemamo svoje JA! Jadna Srbija. Sreca pa iman dovoljno godina pa necu doziveti oni sto ce nasa deca trpeti. Srbijo probudi se! Drzi do sebe!

U Bosni 752 osobe imaju više od 100 godina, a najstariji je jedan Sarajlija

Ovi domovi kulture su za vreme rata bili krvava mučilišta: U muzičkoj školi, bioskopu i muzeju su odjekivali ljudski krici puni užasa

Kolinda poslala plišanog medu gradonačelniku Zagreba i to joj nije prvi put

Beograđanin poginuo u sudaru kod Zenice, vozači tvrde da je bilo poledice

Ovo su majka i ćerka koje je pijani vozač poslao u smrt: Imao 3 promila alkohola u krvi, posle nesreće puzao jer nije mogao da stoji na nogama (FOTO)

Hrvatska posvađala Ameriku i Izrael avionima koji su slavili "Oluju"

Duško Šarić traži odštetu od države: Zbog zatvora mi je oslabio vid, ugojio sam se i ostavila me žena

"Učenik mi je rekao kako živa neću izaći iz škole": Nastavnicima u Hrvatskoj prekipelo, objavili jeziva iskustva sa đacima

Ove žene su u ratu bile surovije od muškaraca: "Čudovište dečijeg lica" i "Krvava Azra" su sekle, prebijale i palile nemoćne ljude (FOTO)

Mladen i Ivo, gej par iz Hrvatske, zapretili da će tužiti državu: Ne date nam da usvajamo decu

Policija u Danilovgradu zaustavila svadbenu povorku i uhapsila devera i svata

Crnogorac pretio i vređao policajce ispred lokala brze hrane, otišao do kuće po pištolj, pa se vratio i počeo da puca

Ovo je muškarac koji je autom pokosio ženu i 4 dece: Divljao po putu sa više od 3 promila alkohola u krvi, majka i ćerka odmah umrle (FOTO)

Milan Bandić u bolnici, hitno hospitalizovan

Leševi mrtvih migranata već 6 meseci trunu u Skoplju: Tela se raspadaju, a porodicama i dalje ne daju da ih preuzmu

Tela majke i dece leže na putu nakon što ih je pokosio pijani vozač: Snimak stravične nesreće u centru Novog Travnika (VIDEO)

Nezapamćena tragedija: Pijani vozač "opel astre" ubio na licu mesta majku i jedno dete, lekari se bore za živote još troje njenih mališana

Deda Božo je preminuo u 109. godini, a do poslednjeg dana je bio zdrav kao dren! "Otišao" najstariji stanovnik Crne Gore

Novi Zagreb oblepljen plakatima sa imenima nastradale dece u Jasenovcu

Vernik se pohvalio svešteniku Božijim čudom u krompiru, a ovaj ga najstrašnije oduvao: Crnogorski pop je sada zvezda Fejsbuka (FOTO)

Australija zabranila ulazak u zemlju autoru skandaloznog filma "Mit o Jasenovcu"

Mladić (18) iz BiH pao na vozačkom ispitu, pa pretukao instruktora: Sada za njim traga policija

Od ove scene se smrzao ceo region: Rus se kupa u ledenom jezeru na Žabljaku, a onda je otišao da se "ugreje" u Bar (VIDEO)

Pre 27 godina ustaše su ubile srpsku porodicu Zec u Zagrebu: Hrvatska i dalje štiti zločince, a preživelima su se "izvinili" na najsramniji način (VIDEO)

Policija upala u seosku kafanu u Makedoniji, a unutra zatekla igračice i zabavljačice iz Srbije: Devojke privedene, sumnja se na prostituciju

Tramp blokira prodaju izraelskih aviona Hrvatskoj

Vanju i Vuka su krstili u narodnoj nošnji i sada ih pola Srbije komentariše: Šajkače i opanke su skrivali od rodbine, čak ih ni tata ne razlikuje (FOTO)

Hrvatska planira da izgradi prihvatni centar za migrante: Građani u strahu, kažu da ih niko ništa nije pitao

Elena je deset godina u potrazi za svojim biološkim roditeljima: Sada joj se javila jedna žena i klupko je počelo da se odmotava

Ispovest zagrebačkog dizajnera koga je pokušao da siluje sveštenik: Okrenuo sam se i onda me je uhvatio oko struka

Hrvatska drastično povećava kazne za saobraćajne prekršaje: U ovim slučajevima će vozačima oduzimati vozila

Sud BiH pustio na slobodu generala Ramiza Drekovića koji je osumnjičen da je počinio ratni zločin

Uhapšeno dvoje ljudi u Vukovaru zbog ratnih zločina

Ambasada SAD upozorava: Mogući teroristički napadi u Crnoj Gori za vreme praznika

Migranti u Bihaću provalili u kuću i legli da spavaju, a onda je policija upala da ih budi: Ovaj video je postao hit na društvenim mrežama (VIDEO)

Strašna tragedija u Crnoj Gori: Učenica (15) posle drugog časa otišla iz škole i bacila se pod voz

Pet gradova sa Balkana je među 10 najzagađenijih u Evropi: U ovim mestima se ljudi guše, a evo ko zbog toga zadovoljno trlja ruke

Crnogorski ministar imao udes u Turskoj: Sa pratnjom prevezen u privatnu bolnicu u Istanbulu

Majka koja je izbola sina (7) u Crnoj Gori je Srpkinja iz Bele Palanke! Sumnja se da je i ranije zlostavljala dete

Zemljotres u Sloveniji: Jak potres se osetio u Rijeci i Opatiji

Ćevabdžinica je kriva što je Sarajevo najzagađeniji grad na svetu: Ovo je izneto kao objašnjenje na hitnoj sednici u Skupštini

Baka i unuk kupovali drogu na internetu: U poštu u Bjelovaru im stigao paket pun amfetamina i ekstazija