7 NAJBOLJIH DETEKTIVSKIH SERIJA IKADA: Britanci, majstori zanata tog (VIDEO)

Možda su Srbi najpošteniji narod na svetu, možda su Hrvati najkulturniji, možda su Nemci najveći zlikovci, možda u Kini jedu pse, možda su Amerikanci glupi... Ali su Ostrvljani definitivno svetski lideri kada se radi o snimanju krimi serija: snimaju ih toliko da su bukvalno apsolvirali tu veštinu

  • 13

Neko, ne znamo ko, dolazi kod sveštenika da se ispovedi, i obaveštava ga da će počiniti ubistvo. Muž i žena se svađaju na kolskom prilazu kući, pošto on žuri na posao a ona se nagvažda i blokira mu izlaz na ulicu.

Nešto kasnije, muž, slagavši brata (koji mu je takođe i poslodavac) da će otići u Bristol na ručak sa važnim klijentom, prikrada se kroz baštu i posmatra suprugu kroz prozor dnevnog boravka dok se ona prepire sa svojim ljubavnikom. Ljubavnik napušta kuću, a onda odlazi da se okupa. Muž ulazi unutra i razbija ogledalo.

Policija pronalazi ženu udavljenu u reci, ali sve ukazuje na samoubistvo, barem dok patolozi ne ustanove da se u njenim plućima nalazi voda iz kade, a ne iz vodotoka u kome je pronađena. Ko je ubica? Ko je posetio sveštenika? Ima li ta poseta ikakve veze sa zločinom?

Ova i ovakva radnja tipičan je primer britanske detektivske serije kakve smo svi naučili da obožavamo i pasionirano pratimo. Smeštene u "veselu staru Englesku", bajkovitu čak i kada je surova, okrutna, tmurna i žestoka, predstavljaju ono najbolje što ovaj žanr ima da ponudi. Niko ih ne snima kao Britanci. Niko. A ovih 7 serija su verovatno najbolje od tog najboljeg. Predlažemo da ih pogledate sve, pa se i sami uverite.

Frostov pristup

Detektiv inspektor Džek Frost je nekonvencionalni policajac koji gaji visoku simpatiju prema žrtvama, potlačenima, marginalcima, pa čak ponekad i prema ubicama i lopovima. Nemaran je, aljkav, dezorganizovan i nema poštovanja prema nadređenima. Međutim, ima nos za zločin, čini se da ih privlači sebi kao magnet, a njegov instinkt je nepogrešiv. Glumi ga niko drugi do ser Dejvid Džejson, svakom Srbinu poznatim po ulozi Del Boja u "Mućkama". Serija koja se mora pogledati, jer predstavlja uživanje od početka do kraja. Uostalom, da je loša, da nije bila gledana, zar bi bilo snimljeno petnaest sezona?

Ubistva u Midsameru

Smeštena u fiktivnu grofoviju Midsamer negde u Midlandsu, sa centrom u gradiću Kostonu, ova serija prati detektiva inspektora Toma Barnabija uz nekoliko pomoćnika koji su se smenili u toku trajanja serije. Poprište zločina je gotovo uvek neko od izmišljenih sela u toj grofoviji, u kojima život deluje sređeno i u kojima je sve cakum-pakum; sve dok Barnabi ne počne da grebe po površini kada počinju da isplivavaju i perverzije, zlobe, ucene, svađe, korupcija... Nažalost, Džon Netls koji je nosio seriju je otišao, a zamenio ga je Nil Dandžen koji glumi ulogu Džona Barnabija, Tomovog rođaka.

Avanture Šerloka Holmsa

Mi bismo rekli da je ovo najbolja adaptacija pustolovina heroja ulice Bejker, a iz pera Artura Konana Dojla. Maestralni i neponovljivi Džeremi Bret, zajedno sa Dejvidom Burkom, za sve je one koji su odrastali devedesetih godina zauvek zacementirao to kako vidimo Holmsa, kako ga doživljavamo i kako za zamišljamo. Nema potrebe trošiti reči: ovo se jednostavno mora gledati.

Fojlov rat

Dok Drugi svetski rat besni po svetu, policijski detektiv Kristofer Fojl, koga tumači briljantni Majkl Kičen, vodi svoj sopstveni rat u svojoj sopstvenoj zemlji, negde na južnoj obali Engleske, tamo gde neprestano preti opasnost od nemačke invazije. Zlikovci nisu samo puke ubice čiji čija zlodela nemaju veze sa ratom, ne, zlikovci su i nacistički simpatizeri i lopovi koji kradu namirnice od kojih zavisi pobeda u ratu i neprijateljski agenti. Naša publika je već imala priliku da gleda ovu seriju na domaćim televizijama, ali ako ste je propustili ili ako želite da obnovite gradivo, sada je pravi trenutak.

Luter

Serija novije produkcije sa Idrizom Elbom (koga znamo kao kriminalca u vrhunskoj američkoj seriji "The Wire") u naslovnoj ulozi glumi detektiva Džona Lutera. On je genije koji na briljantan način rešava zločin, ali čak ni on nema um koji može uvek da ga spasi od opasnog nasilja uzrokovanog strastima.

Inspektor Mors

Serija koju zna svaki Britanac, s obzirom da se davala od 1987. pa sve do 2000. godine, dakle dvanaest sezona. Prati inspektora Morsa koji voli klasičnu muziku, voli oldtajmere, voli pivo i voli da juri zlikovce po Oksfordu i okolini. Pritom, ima i nos za te stvari. Isto kao i u slučaju "Frostovog pristupa", broj epizoda po sezoni nije veliki ali zato svaka traje kao dugometražni film, skoro pa dva sata. Glumio ga pokojni Džon Tou.

Poaro

Konačno, stižemo i do Herkula Poaroa, najpoznatijeg stvorenja iz pera najčuvenije spisateljice od svih spisateljica, Agate Kristi. Tačnije, stižemo do najpoznatije i najbolje adaptacije njenih knjiga, sa Dejvidom Sašetom u glavnoj ulozi, koji će zahvaljujući svojoj maestralnoj roli, slično kao i Bret sa Šerlokom, zauvek ostati ono kako zamišljamo malog belgijskog detektiva.

Eto, to bi bilo to. Uzgred, ako znate iz koje je serije radnja iz uvoda ovog teksta, napišite u komentaru. Ako ne znate, budite detektiv i saznajte. Ne delimo nagrade, naravno, jer vam je to što ste pronašli ubicu dovoljna nagrada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pan

    7. jun 2015 | 23:00

    hrvati najkulturniji? ha ha ha... Primtivna smesa raznih narodnosti.

  • Thekrcun

    7. jun 2015 | 21:55

    Sherlock, nova serija sa Benediktom Cumberbachom u glavnoj ulozi. Prati Sherloka u modernom svetu.

  • Kjevo

    7. jun 2015 | 22:34

    Мидсомер,без премца.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA