Evo šta ćete gledati na 60. Sterijinom pozorju! (FOTO)

Obraćajući se publici u dvorani "Jovan Đorđević", Ejdus je istakao svevremenu snagu pozorišne umetnosti koja, "uprkos krizama, doživljava renesansu uvodeći nove estetike, teme, tehnologije, uvek sa ciljem da tog usamljenog gledaoca zamisli, opusti, iznenadi i da u njemu izazove katarzu"

  • 1

Jubilarno 60. Sterijino pozorje otvoreno je sinoć u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu, besedom glumca Predraga Ejdusa i predstavom "Providenca" po tekstu Stevana Koprivice, u režiji Egona Savina i u izvođenju Centra za kulturu Tivat.

Obraćajući se publici u dvorani "Jovan Đordjević", Ejdus je istakao svevremenu snagu pozorišne umetnosti koja, "uprkos krizama, doživljava renesansu uvodeći nove estetike, teme, tehnologije, uvek sa ciljem da tog usamljenog gledaoca zamisli, opusti, iznenadi i da u njemu izazove katarzu".

U ovoj eri "tiranije digitalnih medija, naša umetnost izgleda pomalo anahrona i prevaziđena", rekao je dvostruki dobitnik Sterijine nagrade i dodao da u ovom vremenu, kada je sve "pojednostavljeno i banalizovano, pozorište polako postaje umetnost bivšeg vremena", ali teatar ipak opstaje i razvija se kroz istoriju.

Ejdus je upozorio na to da živimo u vremenu ekonomske depresije i da su stoga u krizi mnoge oblasti ekonomskog i kulturnog života a, kako je naveo, "državne institucije kulture tavore u pogubljenim kritertijumima vrednosti”, pozorišta su nam postala "socijalne ustanove, a umetnici doslovno ugrožena kategorija stanovništva".

Foto: Tanjug / Jaroslav Pap Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

U takvoj, "obesmišljenoj atmosferi kulturne politike Sterijino pozorje, kao jedna od najznačajnijih i najrelevantnijih pozorišnih institucija, opstaje i dokazuje da kod nas ipak postoje talentovani i obrazovani stvaraoci", kazao je Ejdus.

U razgovoru sa novinarima uoči početka festivala, on je istakao da je Sterijino pozorje, zajedno sa Bitefom, jedno od dva najznačajnija naša pozorišna festival i dodao da mu je velika čast i zadovoljstvo biti na Pozorju, bilo kao učesnik, gost ili gledalac.

Foto: Tanjug / Jaroslav Pap Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

- Ovde smo se kalili kao mladi glumci ili članovi festivalskog žirija -  rekao je Ejdus podsećajući na minula vremena kada je bilo veoma teško proći strogu selekciju i stići na taj festival.

Na jednom od najznačajnijih regionalnih pa i evropskih pozorišnih festivala, koji će trajati do 3. juna, publika će imati priliku da vidi ukupno 16 dramskih predstava, od kojih su devet u takmičarskoj konkurenciji i tri u međunarodnom programu "Krugovi", a po izboru selektorke Marine Milivojević Mađarev.

Foto: Tanjug / Jaroslav Pap Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

O dobitnicima Sterijinih nagrada odlučivaće žiri u kojem su Branka Krilović (predsednica), Olga Dimitrijević, Darko Lukić, Milivoje Mlađenović i Igor Bojović.

I ovo jubilarno Sterijino pozorje, kako već tradicija tog festivala nalaže, imaće bogat prateći program koji čine Pozorje mladih, izložbe, promocije i drugi sadržaji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA