SVAKE GODINE 500 SRPKINJA UMRE UZALUD: Nemojte biti jedna od njih!

U 80 odsto slučajeva, ukoliko se uspostave svrsishodne mere i adekvatni programi, rak grlića materice može se ne samo pratiti, već i sprečiti

  • 2

U Srbiji svake godine od karcinoma grlića materice umre oko 500 žena, a registruje se 1.400 novoobolelih, rečeno je na današnjem okruglom stolu "Važnost prevencije i ranog otkrivanja raka grlića materice".

UŽAS: Srbija šest godina pogrešno testira rak grlića materice!

Na skupu je poručeno i da je za prevenciju važno uspostaviti organizovan skrining.

Načelnica Odeljenja poliklinike-ginekologije u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije Vesna Kesić rekla je da je nabolji način za sprečavanje te bolesti redovan lekarski pregled, istakavši da u Srbiji svega 20 odsto žena redovno odlazi na pregled.

Ona je dodala da Srbija nije zemlja bez skrininga, ali da je potrebno da se on uvede kao organizovan program.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Organizovan skrining ima za cilj da poveća svest i na pregled dovede i one žene koje nikad ne bi došle na pregled. Imali smo oportuni skrining, ali to je nizak obuhvat žena srednjih i starijih godina, žena iz seoskih područja - navela je ona i dodala da je veliki problem i nedovoljna informisanost žena.

Kesić smatra da će skrining početi tek kada celo društvo shvati da je to posao od nacionalnog značaja.

- Tek kada shvatimo da to nije nešto što će se desiti samo od sebe nego zajedničkom aktivnošću, tek tada ćemo imati skrining, jer sada u njegovom uvođenju imamo problema kao što su kako napraviti registar za skrining, organizovati citologiju, kontrolu kvaliteta - navela je Kesić.

Predsednica skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu Slavica Đukić-Dejanović smatra da žene greše, jer ne vode dovoljno računa o svom zdravlju.

- Kada su u pitanju karcinomi, a pre svega karcinom dojke, debelog creva i grlića materice koji su, uz karcinom pluća, najčešći uzroci smrtnosti od ove bolesti, možemo puno toga učiniti same za sebe - uverena je Đukić-Dejanović.

Ona je ukazala da treba da budu pozvani svi stručnjaci, institucije i kompletan nevladin sektor da pomogne na svim nivoima obrazovanja, uključujući i one koji su u trećem dobu, kako bi se posvetila veća pažnja zdravlju.

Foto-ilustracija: Promo Foto-ilustracija: Promo

Na skupu se obratio i predstavnik Parlamentarne grupe za reproduktivno zdravlje, rodna pitanja i HIV Vlado Babić koji je rekao da se u 80 odsto slučajeva, ukoliko se uspostave svrsishodne mere i adekvatni programi, rak grlića materice može na samo pratiti već i sprečiti.

- Rak grlića materica najviše pogađa mlade žene od kojih su mnoge u životnoj dobi kada treba da osnuju porodicu, kada žele da se egzistencijalno dokažu i potvrde, kada počinju da grade karijere, a lečenje karcinoma je jako skupo na samo za državu već, nažalost, dovodi do osiromašenja mnogih porodica - naglasio je Babić.

Babić je poručio da parlamentarci mogu da kreiraju i utiču na oblik i sadržaje diskusija o javnom zdravlju u svojim zemljama.

- Oni su pre svega u mogućnosti da budu predvodnici izrade relevantnog zakonodavstva... da obezbede nadzor, transparentnost, odgovornost, definišu fiskalne i budzetske probleme, omoguće da se glas obolelih žena čuje i uvažava kao i da obezbede dobro upravljanje novčanim sredstvima iz budžetskog programa namenjenom za prevenciju i lečenje te bolesti - naveo je Babić.

Okrugli sto "Prevencija i tretman raka grlića materice" oganizovala je Parlamentarna grupa za reproduktivno zdravlje, rodna pitanja i HIV u saradnji sa Asocijacijom za seksualno i reproduktivno zdravlje Srbije, a pod pokroviteljstvom Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dobronamerna

    27. maj 2015 | 21:42

    Potrebno je da svaka zena ima visok nivo svesti o svom zdravlju! I da joj nije prioritet rucak i ciscenje kuce! Zdravlje je najbitnije a to je promenjiva kategorija! Osluskujte svoj organizam i zakazujte preglede cak i kada Vas nista ne boli posto kada zaboli moze da bude kasno

  • SOS

    28. maj 2015 | 10:33

    Uz svo poštovanje svih oformljenih institucija ne vidim da se nešto pozitivno događa u pravcu preventive kad je RAK u pitanju. Pričati, pričati i samo pričati a za to primati debele honorare, neće podići SVEST našim ženama. Statistike pokazuju da je SRBIJA u samom vrhu na žalost kad je ta bolest u pitanju. Potrebno je promenuti pristup, organizovati javne tribina, ako treba i obavezne a ne samo konstatovati. Samo za takve stvari je potrebno izaći iz kancelarija doći do mesta gde pojedine žene žive //gde nema ni doma zdravlja//, a ne samo nas obaveštavati koja je SRBIJA na listi kad je RAK u pitanju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA