ZEMLJE SA NAJVEĆIM RIZIKOM OD TERORIZMA: Pogledajte gde su Srbija, Hrvatska i BiH! (MAPA)

Bosna i Hercegovina, Srbija i Kosovo zadržale su 3. stepen opasnosti od terorističkih napada kao i prošle godine, a Slovenija i Crnu Goru imaju 2. stepen

  • 8

Zapadne zemlje, uključujući Francusku, Nemačku i Australiju, su pod puno većom pretnjom ekstremnih islamista nego godinu dana pre, upozorio je novi izveštaj jedne od vodećih svetskih menadžment kompanija koje se bave procenom bezbednosti u svetu.

KAKO JE NASTAO ISIS: Uzbudljiv je put od beznačajne grupice do sile od koje drhti planeta (VIDEO)

Devet zemalja (uključujući Belgiju, Kanadu, Holandiju, Estoniju, Irsku i Norvešku) su takođe pod većim rizikom od terorističkih napada, posebno zbog rastućeg uticaja Islamske države kao i Al Kaide. Za Estoniju pretnja ne dolazi s Bliskog istoka, već izveštaj kaže da je uzrok povećanog rizika ruska agresija.

Naime, uz veliku pretnju islamskih terorista, kompanija "Aon Risk Solutions", izvestila je kako više nije nezamislivo da postoji više oružanih sukoba koji se odvijaju na granici Rusije.

Od devet spomenutih država, tri su nedavno bile žrtve terorista u napadima koji su šokirali svet i ostavili za sobom na desetine mrtvih.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U poslednjem izveštaju napominje se da je rizik od terorizma globalno smanjen, ali da se situacija znatno pogoršava u manjem broju država.

Smanjen rizik od terorizma i političkog nasilja u odnosu na prošlu godinu zabeležen je u Albaniji, Hrvatskoj i Češkoj.

Foto: aon.com Foto: aon.com

I u Tunisu je granica pretnje smanjena, što je dobra vest nakon što je u terorističkom napadu na muzej Bardo poginuo 21 turista.

Bosna i Hercegovina, Srbija i Kosovo zadržale su 3. stepen opasnosti od terorističkih napada kao i prošle godine, a Slovenija i Crnu Goru imaju 2. stepen. Hrvatska za razliku od zemalja u okruženju ima najniži rizik od terorističkog napada.

Celu mapu možete pogledati OVDE.

(Telegraf.rs / Izvor:jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luka

    28. maj 2015 | 07:33

    Znaci Krvati su najbolji prijatelji terorista a verovatno ih i ima dosta u redovima terorista a moguce i da oni sami organizuju teroristicke grupe jer prosto je cudno da je Slovenija u vecoj opasnosti od terorizma od Hrvatske.

  • Zica

    28. maj 2015 | 16:10

    Gledao mapu celog sveta, severna koreja se crveni,tamo niko ne sme da pisne,a kamoli teroisticki napadi

  • Mićko

    28. maj 2015 | 06:50

    Ako se obračuni mafijaških klanova i likvidacije protivnika po bilo kom osnovu karakteriše kao teroristički čin onda je Srbija u samom vrhu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA