PUTIN SPALJUJE LEŠEVE SVOJIH VOJNIKA: Da li su ovi krematorijumi njegovo najmorbidnije oružje ili izmišljotina Amerikanaca? (VIDEO)

- Ruske vođe sve teže i teže skrivaju činjenicu da se njihovi vojnici bore, i umiru, u velikom broju u Ukrajini - rekao je u martu zamenik sekretara NATO-a general Aleksander Veršbov

  • 38

Sukob u istočnoj Evropi između Ukrajine i Rusije već je sam po sebi dovoljno užasan, ali je upravo postao užasniji. Naime, prema navodima "Bloomberga", Rusija koristi mobilne krematorijume kako bi na licu mesta spalila tela poginulih ruskih vojnika i tako sakrila svoju vojnu upletenost u tom sukobu.

RUSI PREVAZIŠLI SAMI SEBE: Novi borbeni avion "suhoj t-50" više je robot nego letelica! (VIDEO)

SAD i NATO duže vrijeme tvrde kako hiljade ruskih vojnika aktivno sudeluje u ratu na strani proruskih separatista i kako ruske vlasti namerno zataškavaju brojke poginulih na svojoj strani.

- Ruske vođe sve teže i teže skrivaju činjenicu da se njihovi vojnici bore, i umiru, u velikom broju u Ukrajini - rekao je u martu zamenik sekretara NATO-a general Aleksander Veršbov.

Upravo zato Rusija koristi ekstremne mere kako bi se rešila dokaza.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Rusi pokušavaju da sakriju broj svojih žrtava stavljajući mrtve u mobilne krematorijume. Sakrivaju svoju upletenost u rat ne samo od sveta već i svog naroda - izjavio je američki kongresnik Mek Tornberi, predsednik Odbora oružanih snaga Zastupničkog doma SAD koji kontroliše rad Ministarstva obrane i američkih oružanih snaga.

Tornberi tvrdi kako je video dokaze o postojanju krematorijuma i od američkih i ukrajinskih izvora. Veruje da je Verbšou bio u pravu što se tiče ruskog učestvovanja u ratu. Ruski predsednik Vladimir Putin ulaže velike napore kako bi skrio broj mrtvih jer strahuje da bi mu se sukob s Ukrajinom mogao odbiti u glavu ako javnost sazna.

Šef ukrajinske tajne službe, Valentin Naljavčenko, u januaru je izjavio da mobilni krematorijumi mogu dnevno da spale između osam i deset tela. Snimci koje su procurili na internet dodatno potvrđuju činjenice.

Već sledećeg meseca ukrajinski predsednik Petro Porošenko je držao pasoše nekoliko ruskih vojnika i špijuna koji su uhvaćeni ili ubijeni u Ukrajini, odbacujući ruske navode da su njihove snage zalutale na protivničku teritoriju.

Za službeni Vašington smatra da ruske žrtve predstavljaju retku ranjivost za Putina koja se može iskoristiti tako da se Ukrajini pruži maksimalna podrška kroz nabavku oružja.

Istovremeno, u Rusiji sve više blogera i aktivista slaže popise ruskih vojnika smrtno stradalih u Ukrajini, navodeći detalje njihove službe i smrti. Posednji izveštaj, objavljen 12. maja, navodi kako je od početka sukoba u avgustu prošle godine do maja ove, u Ukrajini poginulo oko 200 ruskih vojnika. Ruske vlasti, porodicama plaćaju i do dva milijuna rublji kako bi ćutale o smrtima svojih najbližih.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crazy North

    27. maj 2015 | 21:46

    Kakva mizerna propaganda. 1. Ruska vojska nikad, ali nikad ne bi u bilo koju svrhu koristila kamion koji nije Ruske i SSSR proizvodnje. 2. Ovakvi inseneratori(spalionice) su proizvod Zapadne Evrope i koriste se, najpre, za uništavanje uginulih životinja na terenu. Ovakve, samo manje i na prikolici koje vuče automobil su od EU dobili naši Veterinarski instituti. Ja nisam neki rusofil, ali mi se ukrajinci, zapadnjaci i ameri gade!

  • Momo

    27. maj 2015 | 20:42

    Nase iskustvo je dovoljno da se nista ne moze verovati sto plasira CIA.

  • Marko_realista

    27. maj 2015 | 22:27

    Hahaha pa rusi bi pregazili evropu a ne ukrajnu kad bi doslo do vecih zrtava i do te mere da moraju da ih spaljuju.. Posle 2 svetskog rata ruse niko vise prevariti nece!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA