OVAKO IZGLEDA VLAŠKO KOLO ZA MRTVE U KOJEM IGRA I POKOJNIK: Da li biste smeli u njega da uđete? (FOTO) (VIDEO)

Kolo za mrtve (Ora d’e pomana) je samo jedan delić ovog kulta, iskonski ritual koji se među vlaškim življem Timočke krajine održao do današnjih dana

  • 42

Opšte je poznata stvar da je vlaški kult mrtvih, bogatiji nego kod ostalih naroda u Evropi. Ono za šta možda niste čuli je - Kolo za mrtve (Ora d’e pomana)...

Reč je o samo jednom deliću ovog kulta, iskonskom ritualu, koji se među vlaškim življem Timočke krajine održao do današnjih dana.

JEZIVI OBIČAJI U SRBA: Šta je crna svadba i zašto majka igra kolo na grobu sina? (VIDEO) (FOTO)

Ono se priređuje u čast pokojnika isključivo nakon vaskršnjeg posta, najčešće drugog dana Uskrsa.

VLAŠKA MAGIJA KAO MEDICINA: Ispovest muškarca kome su vradžbinama lečili IMPOTENCIJU!

Vlaški kult mrtvih podrazumeva i određene rituale kada se pokojnik "priziva na ovaj svet". Kolo za mrtve upravo tome služi: rodbina pokojnika, u centru sela, organizuje kolo za pomen pokojnika, gde je on "prisutan" u vidu fotografije koju neko od njegovih najbližih, igrajući u kolu, nosi.

Video: Youtube / Tamna strana Srbije

Na sredini kola je postavljena trpeza sa raznim đakonijama i pićem. Tu je smešten i orkestar koji se plaća kao i za svaku drugu priliku, A Kolovođa je osoba iz najbliže pokojnikove familije.

Sliku pokojnika nosi muškarac ako je preminuli bio muško, odnosno žena, ako je bio ženskog pola, A Dok se kolo igra, pokojnikova familija daruje igrače, svakog ponaosob. Učesnicima u kolu takođe se daje piće, najčešće ono koje je pokojnik voleo. Igrači u kolu nose i torte i druge đakonije. Pokojnikovi ukućani daruju igrače i belim peškirima ukrašenim slatkišima.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Kolo za mrtve traje i po nekoliko sati, a nakon njega familija pokojnika priređuje večeru na kojoj zna da bude prisutno i po nekoliko stotina zvanica.

Učestvovanje u kolu za mrtve je kod Vlaha način odavanja pošte pokojniku.

(Telegraf.rs / Izvor: tvbest.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cia-Balkan

    28. maj 2015 | 21:16

    Svako područje ima svoje običaje, pa tako je i u Vlaškom kraju. Žalosno je samo sto u novinama izbacuju sve neke stvari koje izgledaju neverovatno ili izbačeno. To kolo se pravi za pokoj duše i ne kad je sahrana već nekih godinu dana posle, pravi se ako je osoba koja je umrla ili poginula mlada. Sve što se pokloni i pojede ili popije se smatra da pokojnik dobija na drugom svetu. Morate da shvatite tugu roditelja i bol koji imaju da bi ste shvatili takve stvari. Nedaj Bože nikome... -Vlasi su jedan vredan i pošten Srpski narod, tamo ste uvek dobrodošli.

  • Невена

    28. maj 2015 | 19:55

    Не видим ништа лоше у овоме,то су њихови обичаји...

  • Ivan

    28. maj 2015 | 21:58

    Ljudi pa to je obicaj takav I za mene je to normalno.Mogu vam reci da sam poslovno saradivao sa ljudima vlaske nacionalnosti izuzetno posteni,cestiti I dobri.Lepih para sam zaradio od njih samo covek treba da bude korektan I da ispostuje dogovoreno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA