16

(EKSKLUZIVNO) Nikada objavljena fotografija najomraženije srpske kraljice! (VIDEO)

Da li ste u ovoj seoskoj idili prepoznali kontroverznu srpsku kraljicu, suprugu srpskog kralja Aleksandra Obrenovića, koja je stradala 1903. godine?

Izlozba Kraljice Natalije, Draga Mašin
Foto: Telegraf

Na izložbi "Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića" u Istorijskom muzeju Srbije pažnju nam privlači nesvakidašnja fotografija, koja na prvi pogled prilično odudara od ostatka postavke.

Seoska idila, u centru pažnje volovska kola, a na njima ni manje ni više nego - srpska kraljica!

Verovatno ni sami, u moru nepoznatih lica, ne bismo prepoznali kraljicu Dragu (Mašin) Obrenović, da nam je nije razotkrila autorka izložbe Zorica Janković.

- Fotografija je snimljena 14. avgusta 1900. godine, a na njoj su pored kraljice Drage, na izletu snimljene i njene sestre Lunjevica - objašnjava za Telegraf Jankovićeva dodajući da je izložba, na kojoj je među 300 ličnih predmeta kraljice Natalije Obrenović osvanula i ova fotografija, pre svega "doprinos nastojanjima da se što potpunije definiše uloga prve novovekovne srpske kraljice, u burnom političkom životu Srbije 19. veka".

- Izložene su uglavnom fotografije Natalije, njene porodice i prijatelja, zatim pisma, isečci iz novina, lična dokumenta i predmeti - istakla je autorka naglašavajući da je predmete Istorijskom muzeju Srbije poklonio Branko Stojanović, pasionirani kolekcionar kraljičine zaostavštine.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Draga (Mašin) Obrenović (1864 - 1903) bila je kraljica Srbije i supruga kralja Aleksandra Obrenovića.

Pre braka s Aleksandrom bila je udovica inženjera Svetozara Mašina i dvorska dama kraljice Natalije Obrenović.

Po razvodu od kralja Milana, kraljica Natalija je 1888. godine kupila dvorac "Sašino" u banjskom lečilištu Bijaric u Francuskoj, koji je dobio ime po njenom sinu jedincu Aleksandru. Na put je kao družbenicu pozvala i Dragu Mašin s kojom je vozom pošla u posetu carskoj porodici Romanov.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Mladi kralj Aleksandar je u Bijaric stigao u martu 1895.

Za to vreme, Draga se starala o uređenju i održavanju kupališne plaže, a ljubav među njima planula je baš na tom mestu, kada je po navodima hroničara, Draga spasila budućeg kralja da se ne udavi.

Foto: Wikipedia / Lumen roma

Foto: Wikipedia / Lumen roma

Ubrzo su počeli da se dopisuju, viđaju i izlaze zajedno. Kraljica Natalija se tome nije protivila, jer je želela svog sina da spremi za moguću ženidbu sa nekom princezom visokog ranga.

Aleksandar je zamolio Nataliju da ga ostavi samog sa Dragom i da se vrati u Beograd, što je kraljica Natalija i učinila. U početku niko nije imao ništa protiv ove ljubavi, misleći da je to samo prolazna avantura.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

A onda je celu Srbiju uzbunila vest da je 8. jula 1900. kralj Aleksandar isprosio ruku Drage Lunjevice-Mašin, unuke Nikole Lunjevice, borca u ratovima za oslobođenje Srbije.

Patrijarhalni Beograd tada nije bio spreman da prihvati za novu kraljicu ženu koja je dvanaest godina starija od kralja, uz to i udovica. Ovome se naročito oštro suprostavio ministar policije Đorđe Genčić, koji je odmah iz policijskih arhiva izvadio dvanaest dokumenata o Draginim navodnim ljubavnicima.

Iz Rusije se ubrzo javila i kraljica Natalija Obrenović navodeći da je Draga - bludnica i nerotkinja, a ženidbi se suprostavio i bivši kralj Milan, koji je u znak protesta napustio Srbiju i otputovao za Bukurešt, pa za Beč, gde je naredne godine i umro.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Zaverenička organizacija iskoristila je narodno nezadovoljstvo da ubrza izvođenje atentata, a zaverenicima se priključio i pukovnik Aleksandar Mašin. Kao dan za početak akcije određena je noć između 28. i 29. maja 1903., jer se tada u dvoru nalazila zaverenička grupa na dužnostima.

Kobne večeri, kralj i kraljica su se vratili sa večere od kraljičine rodbine i otišli na spavanje.  Akcija je počela tačno deset minuta posle ponoći, a zahvaljujući zaverenicima u dvoru, oficiri su brzo uleteli u sobu kralja Aleksandra i kraljice Drage. U krevetu, međutim, nije bilo nikog.

Oficiri su pretražili celu sobu, otvarali ormane i prevrtali stvari, ali nisu uspeli nikog da pronađu. U tom trenutku već su bila likvidirana Dragina braća - potporučnici Nikola i Nikodije Lunjevica, a sestre Vojka-Ana, Đurđina i Hristina poslate su za Minhen.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Posle većih natezanja, doveden je i kraljev ađutant Laza Petrović da otkrije gde se sakrio kraljevski par. U sobi su se pored Petrovića našli i poručnik Đorđe Ristić, potporučnik Velimir Vemić i kapetan Ilija Radivojević. Potporučnik Vemić je pronašao zarez na jednim vratima i uzvuknuo: "Sekiru! Evo vrata"! I tu su iza skrivenih vrata pronađeni uplašeni Aleksandar i Draga u belim pidžamama, pripijeni jedno uz drugo.

Kapetan Mihailo Ristić je usmrtio kralja, pa kraljicu, koja se na prvi pucanj bacila da svojim telom zaštiti Aleksandra.

Potom su i ostali zaverenici pucali, praznili revolvere i sabljama boli ubijena tela, a onda su ih bacili kroz prozor u dvorište, odakle su ih odvukli u obližnju prizemnu sobu, gde su pripremljeni za sahranu, koja je obavljena iduće noći, u Markovoj crkvi.

Foto: Facebook/Crno-beli Beograd

Foto: Facebook/Crno-beli Beograd

Masakr je izveden u 3.50 časova izjutra, a beživotna tela kraljevskog para stavljena su u limene kovčege i pod najvećom tajnošću prevezena kočijama ka starom beogradskom groblju. Kočije su stigle iza ponoći u crkvu Svetog Marka, opkoljena vojnicima.

Činu sahranjivanja prisustvovala su dvojica zaverenika, a kovčezi su spušteni jedan pored drugog, u grobnicu kraljeve babe Anke Obrenović, koja je zajedno s knezom Mihailom poginula u Košutnjaku 29. maja 1868.

Nakon nemačke okupavije Beograda u Prvom svetskom ratu, u oktobru 1915, Makenzenovi vojnici su podigli spomenik nad njihovom grobnicom, obeležili ga, ali je on posle rata uklonjen.

(Katarina Vuković)

Tagovi: Aleksandar Obrenović, Dinastija Obrenović, Draga Mašin, Istorijski muzej Srbije, Izložba, Natalija Obrenović

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (16)
Poređaj komentare:
 • P
  Pazar

  O čemu vi raspravljate.... cccc

 • B
  Betmen

  A volove ste cenzurisali na slici :-D

 • M
  Milo

  Draga je bila nemoralna. Tako kazu

Analiza tizera za "Igru prestola": Da li zaista verujemo da će Arja i Sansa uskoro da umru?

Tamara Vučić na reviji visoke mode u Moskvi: Sa "ruskim Diorom" dogovorila kolekciju inspirisanu srpskim kulturnim nasleđem (FOTO)

Vladimir Tabašević dobitnik Ninove nagrade za knjigu koju je zapalio i tada spomenuo Kiju Kockar

Miloš Biković: Dočekaću Putina u Beogradu

Met Dilon stigao u Srbiju: Dočekan je hlebom i solju, sa Kusturicom proslavio Srpsku Novu godinu na Mećavniku (FOTO) (VIDEO)

Ovi pisci zaradili su milione od svojih knjiga: Na prvom mestu je žena koja je jedva spajala kraj sa krajem, a danas ih šiša sve

Hrvati snimili jedan od najeksplicitnijih filmova: Scene su pune erotike, a ističe se poslednja uloga nedavno preminulog glumca (VIDEO)

Manekenka i voditeljka Tijana Stoisavljević preporučuje tri knjige čitaocima Telegrafa

Mileva Pavlović: Godine su mi donele mudrost, odnele jedrost tela i pružile mnoga zadovoljstva

Natikače, popke, vunenjaci... Ništa vam zimi neće ugrejati noge kao ovo: Kako ih vi zovete?

Da li nam je tranzicija uništila kafane? Nekad mesta okupljanja intelektualaca, danas su stecište "pozera"

"Čiko, čiko, je l' sav ovaj lebac tvoj?" Prošlo je 45 godina od ove kultne scene, a malo ko zna ko je danas ovaj dečak (FOTO)

Da likovi iz "Igre prestola" žive u našem svetu, koje bi nacionalnosti bili? Najvoljenija heroina je Srpkinja, ali Crna Gora i Hrvatska neće biti zadovoljne

Pevačica Katarina Ostojić Kaja preporučuje tri knjige čitaocima Telegrafa

Beogradski džez festival ostvaruje značajnu dobit: Novac će se koristiti za razvoj domaće džez scene

Preminuo legendarni član grupa Vampiri i Familija

Ljudi se već 355 godina raspravljaju o tome šta je umetnik ovde hteo da kaže

"Srbi jedu svoje neprijatelje": U poređenju sa nama, meksički narko-bosovi su kao mladi izviđači! Američka serija puna stereotipa (VIDEO)

Arhiv SANU propada: Zbog loših uslova ugroženi su biseri srpske kulture i istorije (FOTO)

Pre 36 godina, Novu 1983. čekali smo uz ove hitove: Sećate li se svih?

Nemojte raditi ono čega bi se vaši roditelji stideli: Reči Duška Radovića imaju posebnu težinu tokom praznika

Film "General Draža Mihajlović" konačno ugledao svetlost dana: Mnogo je novih detalja njegovog lika i dela, publika oduševljena (VIDEO)

Ovo su tri najveće istorijske tajne koje će biti razotkrivene u "Senkama nad Balkanom 2": Evo ko sve stoji iza ubistva kralja Aleksandra Karađorđevića

Top 5 emisija, utakmica i filmova: Prelistali smo praznični TV program i izdvojili najzanimljivije

Pitali smo Bebana da li više voli Cecu ili Karleušu, a tek kada je morao da bira između Kije i Lune (VIDEO)

Stiže nam revolucija u gledanju filmova: Zbog ovoga ćemo se definitivno tući, i to ne oko daljinskog upravljača

Nasledio je njegov izgled, ali ne i zanimanje: Šta u svom životu radi praunuk Branislava Nušića? (VIDEO)

Preminuo poznati izraelski pisac Amos Oz

Trener Crvene zvezde Vladan Milojević preporučuje tri knjige čitaocima Telegrafa

Još jedna nagrada za Gatalicin roman "Poslednji argonaut"

Izložba na Kalemegdanu povodom 180 godina srpsko-ruskih državnih odnosa

Nušićev život od danas može da se sluša (VIDEO)

10 meseci posle njegove smrti objavljene su dosad neviđene fotografije: Glogovac je bio opasno biće, koje nas je lako šarmiralo (FOTO)

Zgrada nacionalnog teatra zasijala u punom sjaju: Obnovljena prednja fasada Narodnog pozorišta (FOTO)

Vinetu je ustvari Srbin i potiče iz sela Strojkovce kod Leskovca: Gojko Mitić je najveća glumačka zvezda u Nemačkoj i junak Indijanaca

Serija "Koreni" je završena, gledaoci ne suše obraze: "Javite svim glumcima da aplauz traje do zauvek"

Istorijsko suđenje jednoj knjizi zbog kojeg je FUCK prva engleska reč koju naučite kao deca

Aleksandar je ikonopisac, ali pred njegovim delima niko se ne moli: On svojim radom kritikuje ceo sistem (VIDEO)

U ovom srpskom trouglu nestaju padeži: Ponovo kruži upozorenje da ko dolazi iz ovog dela zemlje, njega skoro niko ne razume?!

Samo su još rokeri ostali veliki šmekeri: Prava žena jača od kofera punog para (VIDEO)

Laušević o danima u najsurovijem zatvoru: U mojoj ćeliji je umrlo 64 ljudi za samo par meseci, davali su nam samo bombone i čips, a smrzavali smo se jezivo

Ruska lepota koja je zanela i ubila najvećeg pesnika u istoriji, i brak u kome se rodila Ana Karenjina

/
<% galerijaAlt %>