ZA POLA MILIJARDE EVRA: Prodata najpoznatija hrvatska fabrika duvana! (VIDEO)

Britiš ameriken tobako kupio je Fabriku duvana Rovinj za 505 miliona evra

  • 6

Fabrika duvana Rovinj (TDR), u sastavu Adris grupe, prodata je Britiš ameriken tobaku (British American Tobbaco - BAT) za 505 miliona evra, saopštila je grupacija Adris putem Zagrebačke berze.

TOP 6 načina kako da ostavite PUŠENJE! (VIDEO)

Transakcija osim TDR-a podrazumeva i kupovinu firmi u okviru ove grupe, kao što su Istragrafika, Hrvatski duvan i maloprodajni lanac iNovine i Opres, prenosi Tportal.

TDR je BAT-u prodao i 25-procentni udeo u Tisku, čiji je vlasnik koncern Agrokor.

Prema ugovoru, novi vlasnik je dužan da zadrži proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja, i da osigura dodatnih 50 miliona evra u slučaju prevremenog zatvaranja fabrike.

Predsednik uprave TDR-a Mato Zadro izjavio je da su zadovoljni postignutom cenom i dogovorom oko zaštite radnika.

- Smatram da je jako važno što je ugledna kompanija prepoznala dodatnu vrednost u našem integrisanom poslovnom modelu koji uključuje otkup i preradu duvana, proizvodnju cigareta, ambalaže, distribuciju i maloprodaju - rekao je Zadro.

Dodao je da je za sve njih zančajno što će proizvodnja u Kanfanaru biti nastavljena i što cće radna mesta biti sačuvana.

Posle liberalizacije duvanskog tržišta udeo TDR-a počeo je da pada. Pre nekoliko godina rovinjska fabrika prodavala je 12 milijardi cigareta godišnje, dok je lane ta brojka iznosila devet milijardi, zbog čega su se u Adrisu odlučili na prodaju, navodi Tportal.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • da

    1. jun 2015 | 14:59

    a sad adio hrvatska

  • Eto ti ga sad

    1. jun 2015 | 17:34

    "Htleji" su svoju "neovisnu ndh" eto im sada "neovisnosti".Ne postoje male nezavisne drzave to je mit i bajka za malu decu i matore budale.Male nezavisne drzave su robovi velikih drzava i velikih sila tako ce da bude i tako je i bilo od kada je sveta i veka.Jugoslavija koju svi pljujete je mogla da opstaje kako tako ali to neki ovde nisu zeleli.A evropi nije odgovarala drzava koja je konkurent nego im je vise odgovarlo da tu konkurentsku drzavu rasparcaju u manje poslusnicke drzavice kojim ce oni lako da upravljaju i da rade sa njima sta im je volja.E sada dali je rata moralo biti je nebitno.Ali je bitno da ste se mogli razici mirno cak da budete u konfederaciji da da ekonomski ekzistirate i da se zbog toga trpite zbog interesa.Ali je nekome smetalo pitanje Srba kao konstutivnog naroda pa je zbog toga morao da izbije rat,ne bi li se resilo "Srpsko pitanje" u hrvatskoj.I sada eto sta je ostalo male banana drzavice koje opstaju tako sto sluze velike i sve im rasprodaju a nemaju nista svoje.Trazili ste gledajte.

  • Hercegovac

    1. jun 2015 | 16:20

    Stvarno ovo nema nigdje umjesto da kupujemo i da bas balkan ima vise mi sve prodali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA