Počelo suđenje za ubistvo Ćuruvije: Optuženi kažu da nisu krivi!

Na optuženičkoj klupi za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije nalaze se Radomir Marković, Milan Radonjić i Ratko Romić, dok se Miroslavu Kuraku sudi u odsustvu jer je u bekstvu

  • 0

Suđenje četvorici nekadašnjih pripadnika Resora državne bezbednosti (RDB) optuženih za ubistvo novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije počelo je danas u Specijalnom sudu u Beogradu. Suđenje vodi sudija Snežana Jovanović, a članovi veća su Vladimir Mesarović i Dragan Milošević.

Trojica optuženih za ubistvo Ćuruvije - Radomir Marković, Milan Radonjić i Ratko Romić negirali su danas na suđenju učešće u tom ubistvu. Nekadašnji šef DB-a Radomir Marković rekao je da ne priznaje da je učestvovao u ubistvu Ćuruvije, kako mu se to optužnicom stavlja na teret. 

Na početku iznošenja odbrane Radomir Marković, nekadašnji načelnik resora DB je rekao da je razumeo optužnicu, ali da ne razume od čega treba da se brani, jer u njoj ne postoji ni jedan dokaz koji ga tereti.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Ovakvom optužnicom, nećemo doci do istine, a istinu dugujemo pre svega porodici Slavka Ćuruvije. Saslušano je preko 100 svedoka, i niko nema konkretna saznanja. Branka Prpa, jedini očevidac, decidno je rekla da ubica ne odgovara opisu Miroslava Kuraka - rekao je Marković.

On je naveo i da mu, ako je to bitno za Srbiju, nije problem da prizna izvrsenje krivičnog dela, jer već služi kaznu od 40 godina zatvora, ali da to nebi bilo u redu prema porodici Slavka Ćuruvije, koja zasluzuje da sazna istinu.

- Ovakvom optužnicom nećemo doći do istine - dodao je Marković.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario njegovu nevenčanu suprugu Branku Prpu u glavu koja je bila u tom trenutku sa njim. Kako se navodi u optužnici, Churuvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Iz sudnice 3 je udaljena Ćuruvijina ćerka Jelena, jer će biti saslušana kao svedok u ovom postupku, dok je direktor B92 Veran Matić odlučio da ostane u sudnici, odnosno da ne svedoči u ovom postupku. Suđenje je nastavljeno davanjem ličnih podataka optuženih, a potom i čitanjem optužnice.

Iskaz Legije ključni dokaz u nastavku suđenja za ubistvo Ćuruvije!

Na optuženičkoj klupi su nekadašni načelnik Resora DB Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi Resora Ratko Romić, dok se pripadniku rezervnog sastava tog resora Miroslavu Kuraku sudi u odsustvu jer je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Foto: wikipedia Foto: wikipedia

Marković će u sud biti dovežen iz zatvora u Požarevcu gde izdržava kaznu zatvora od 40 godina, a Radonjić i Romić iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu u kojem su već godinu i po dana, od hapšenja 13. januara 2014. godine.

Među dokazima koje je predložilo tužilaštvo je saslušanje oko 90 svedoka - bivših pripadnika DB-a, "zemunskog klana", Jedinice za specijalne operacije, političara i drugih.

Ključni svedok tužilaštva u ovom postupku, nakon čijeg iskaza je pokrenuta zvasnična istraga prošle godine u januaru, je nekadašnji pripadnik DB, odnosno komadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, koji se nalazi na izdržavanju kazne od 40 godina zatvora. Ulemek je na svoju inicijativu, bezuslovno, 8. januara 2014. godine dao iskaz tužilaštvu u kojem je detaljno ispričao svoja saznanja o toj likvidaciji.

LEGIJA: Rade Marković mi je tražio da uklonim ubice Slavka Ćuruvije!

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal optuženi se terete da su "iz niskih pobuda" ubili novinara i vlasnika listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999. godine, odnosno da su izvršili krivično delo teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 30 do 40 godina zatvora. Marković se tereti da je to delo izvršio podstrekavanjem, a ostali su optuženi kao saizvršioci.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

U vreme ubistva Ćuruvije na vlasti u Srbiji je bila koalicija SPS, JUL i SRS.

Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. godine, osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na lidera SPO Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. godine.

Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu i za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine. Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i u toku je ponovljeno suđenje.

(Telegraf.rs / Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA