TEMPIRANA BOMBA: Ovaj vulkan može da uništi SAD! (FOTO)

Ovaj vulkan je poznat po svojoj nepredvidivosti, evo šta je sve dosad uništio

  • 21

Sent Helens (Sveta Helena) je aktivni vulkan koji se nalazi na jugozapadu američke savezne države Vašington. Planina Sveta Helena pripada lancu Kaskadnih planina, a nalazi se 320 kilometara južno od Sijetla.

Pored ovoga, u blizini se nalaze još četiri aktivna vulkana: Rejnier, Hud, Džeferson i Adams. Oni jedre na Vatrenom pojasu Pacifika, nizu od 452 vulkana koji uokviruje Tihi okean od južnog roga Južne Amerike do Beringovog moreuza na jednoj i Azije i Novog Zelanda na drugoj strani.

Sveta Helena je poznata po svojoj nepredvidivosti. Erupcija 1980. godine odnela je 57 života i razorila 600 kvadratnih kilometara zemlje. Ta erupcija je ujedno bila i najsmrtonosnija i ekonomski najdestruktivnija vulkanska erupcija u istoriji Amerike.

Eksplozije vulkana nastavile su se narednih 6 godina, a kratko zatišje nastalo je pre nego što se pepeo, praćen tutnjavom, ponovo vinuo u nebo 2004. godine. Još jedna manja erupcija dogodila se 2008. godine, a naučnici upozoravaju da bi Sveta Helena svakog trenutka ponovo mogla da eksplodira.

Foto: Flickr/ Jasperdo, Jennifer C., Sean Munson Foto: Flickr/ Jasperdo, Jennifer C., Sean Munson

Za posetu ovog predivnog mesta potrebna je posebna dozvola, a Geološki topografski institut SAD svake godine u periodu između 15. maja i 31. oktobra odabere 100 osoba kojima će je dodeliti.

(Telegraf.rs / Izvor: bbc.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA