BRAK U SRBIJI PROSEČNO TRAJE... Šta mislite, koliko godina?

Parovi se najčešće razvode u prvoj godini braka koja je ujedno i najturbulentnija, naročito ako u tom periodu supružnici dobiju bebu

  • 5

U toku prošle godine, psihoterapijski i savetodavni rad 12 stručnjaka Savetovališta za brak i porodicu Gradskog centra za socijalni rad, koristilo je 1.245 pojedinaca, parova i porodica.

Oni koji imaju poteškoće u partnerskim odnosima su se najviše obraćali savetovalištu, dok su druge klijente mučili predrazvodni i problemi u roditeljskoj saradnji. Takođe, bilo je i slučajeva kada su terapeuti pomagali zanemarenoj i zlostavljanoj deci, piše "Politika".

- Oko 45 odsto problema na kojima smo radili spada u grupu partnerski odnosi. Za njima su problemi u roditeljskoj saradnji (19,9 odsto), koji su u 2013. zauzimali znatno manji udeo, a tu su i grupa odraslih sa psihijatrijskim simptotima (19,5), i grupa  - problemi dece (15,6).

Porodice često imaju višestruke probleme, ali su terapeuti kao dominantan problem između njih izdvojili konfliktnu komunikaciju, dok je u roditeljskoj saradnji primat preuzeo problem neregulisanog viđanja roditelja sa decom, objasnili su u GCPR.

Foto-ilustracija: Foter.com Foto-ilustracija: Foter.com

Parovi se najčešće razvode u prvoj godini braka koja je ujedno i najturbulentnija, naročito ako u tom periodu supružnici dobiju bebu. Drugi krizni period braka je ulazak deteta u pubertet i suočavanje roditelja sa svim izazovima adolescencije: lošim društvom, noćnim izlascima, problematičnim uzorima.

Sukobi najčešće nastaju jer je jedan roditelj tolerantniji, a drugi stroži. Kao glavni razlog za rastavu muškarci najčešće navode neslaganje karaktera i načina vaspitanja dece, ali je realno najčešći razlog postojanje vanbračne veze s drugom ženom. Partneri se žale i na distancu u bračnom odnosu, dok se žene, sem zbog loše komunikacije sa suprugom, za razvod odlučuju i zbog nasilja, zavisnosti partnera od kocke i alkohola, ali i zbog ljubomore.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ipak, u proseku brak u Srbiji traje 12 godina. Od 7.730 razvoda koliko ih je u minuloj godini zabeleženo u našoj zemlji, trećina ih je bilo u Beogradu.

U savetovalištu uglavnom kažu da im se supružnici uglavnom obraćaju u fazi kada još nije počeo postupak razvoda i kada se najčešće preispituje odluka o rastavi ili im je potrebna podrška u prihvatanju odluke i pripremi za razdvajanje.

(Telegraf.rs / Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA