On je GEJ i hteo je da donira krv u Srbiji. Evo zašto mu NISU dozvolili! (FOTO)

Da bi donator krvi bio homoseksualac, mora proći najmanje 6 meseci od poslednjeg analnog seksualnog odnosa! Tako kaže srpski zakon. Evo kako je u svetu kada gej poželi da bude dobrovoljni davalac krvi!

  • 30

Krv znači život, a život ne bi trebalo da bude bilo čime uslovljen. S obzirom da su zalihe krvi u deficitu, jako je važno da bude što više donatora koji će dati svoju krv kako bi spasili nečiji život. Međutim, čak i kada na red dođu humana dela ove vrste, jave se neke prepreke... Posebno ako ste gej.

Da li ste znali da homoseksualci mogu davati krv samo uz posebne uslove?

Beograđanin D. R. (30), koji nikada nije krio da je homoseksualac ispričao nam je da je bio odbijen kada je hteo da bude dobrovoljan davalac krvi. Razlog je, prema njegovim tvrdnjama, bilo navodno to što je priznao da je imao - analni seksualni odnos.

Povedeni njegovom pričom, rešili smo da istražimo ovu problematiku i saznali da bi donator krvi bio neko ko ima seksualne odnose sa osobom istog pola, mora proći najmanje 6 meseci od poslednjeg analnog seksualnog odnosa! Tako barem piše u našem zakonu.

Jelena Istatkov, načelnica Zavoda za transfuziju krvi Srbije kaže da je Evropski sud pravde u Strazburu doneo odluku 29. aprila 2015. godine da vlade zemalja članica Evropske Unije mogu da odbiju gej muškarca opravdano, ukoliko je potencijalni davalac krvi u riziku da prenese neku infekciju.

- Uvek polazimo od toga da primalac mora da dobije zdravu i bezbednu, maksimalno sigurnu krv, i zato smo vrlo obazrivi - dodaje dr Istatkov.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Da li to znači da ako potencijalni davalac u startu u upitniku napiše da je imao analne seksualne odnose biva odbijen?

- Lekar tokom pregleda koristi priliku da edukuje potencijalnog davaoca, postavljajući direktna pitanja, ističući značaj iskrenog odgovora i objašnjava zašto su ti odgovori važni. Postoji mogućnost da osoba koja je gej da dobrovoljno krv, pod uslovom da šest meseci nije imala analni seksualni odnos, jer virus najlakše dospeva u krv tim kontaktom - priča dr Istatkov.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Dr Istatkov ima odgovor i na tvrdnje našeg sagovornika.

- U Americi, Finskoj, Brazilu, Australiji i Velikoj Britaniji mora da prođe 12 meseci od poslednjeg analnog seksualnog odnosa da bi se krv donirala. Španija, Portugalija i Rusija nemaju ograničenja za gej populaciju ili biseksualne pojedince. U Kanadi je bila trajna zabrana, a sada su doneli zakon da od poslednjeg analnog odnosa mora proći 5 godina. Kod nas je taj period 6 meseci, što znači da smo mi najliberalniji - kaže dr Istatkov.

Osnovni zadatak Zavoda za transfuziju krvi je da prikupi bezbednu krv, podjednako vodeći brigu i o davaocu, i o primaocu krvi.

- U Francuskoj su čak predložili da se gej muškarcima trajno zabrani da budu donatori krvi. U maju mesecu treba da zaseda Evropski savet kako bi raspravljao o tom predlogu - kaže dr Istatkov.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Mladić koji nam je ispričao da je bio odbijen, rekao je da njemu tada niko nije objasnio da od poslednjeg analnog seksualnog odnosa treba da prođe najmanje šest meseci, i da je bio zatečen.

- Mi ne pravimo nikakvu diskriminaciju, jednostavno zbog rizičnog seksualnog ponašanja moramo biti obazrivi. Analni seksualni odnos može biti i između muškarca i žene, tako da nam je taj upitnik veoma bitan, jer postavlja i to pitanje. Od velike je važnosti da potencijalni davaoci budu iskreni - objašnjava dr Istatkov i dodaje da će nadležne evropske institucije zasedati i diskutovati o tome kakav stav treba zauzeti po tom pitanju, da li dozvoliti gej muškarcima da daju krv ili ne.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

(S. Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SONE

    5. jun 2015 | 13:45

    otiso da da krv samo da bi ga oni odbili i onda da prica kako nema prava za njih itd klasika

  • 1717

    5. jun 2015 | 14:27

    Klasika zapadnjacka propaganda, otisao da da krv iako je znao da ne sme da bi onda govorio kako smo mi zatucana zemlja, kako gejevi nemaju prava i bla bla bla. Pa i ne treba da daju , kad prenose svakakve bolesti. Pre svega Sidu itd....

  • Nja

    5. jun 2015 | 14:23

    Lupate gluposti! Period od 6 meseci postoji za sve koji su imali nezasticeni sexualni odnos (posebno analni), koji su radili pirsinge i tetovaze, ili koji su koristili droge( jer postoji mogucnost da se vorus HiV-a ne detektuje pre 6meseci od momenta zaraze, bar su nama tako objasnili kad sam dala krv prvi put).To sto je decko gej nema veze sa vezom, samo ih predstavljate kao izopstene, a ja Vam kazem da mi je drug gej i da dobrovoljno daje krv godinama, tako da ovaj lupa gluposti! Pravila vaze za sve, jer je u pitanju neciji zivot!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA