Brejvik ipak uračunljiv?

Još uvek se čeka rezultat procene dvojice psihijatara koje je odredio sud u Norveškoj

  • 0

Masovni ubica Anders Bering Brejvik će najverovatnije biti proglašen uračunljivom osobom, saopštili su visoki zvaničnici Norveške, a prenosi Dejli Mejl.

Konačnom odlukom biće ustanovljeno da li će Brejviku koji je masakrirao 77 ljudi na ostrvu Utoja biti suđeno kao uračunljivoj osobi, koji bi u tom slučaju služio kaznu u zatvoru ili kao psihički poremećenom čoveku, koji bi tada išao na lečenje u neku psihijatrijsku ustanovu.

Način na koji je Brejvik pažljivo nabavljao materijal i sticao veštine koje su mu bile potrebne kako bi izveo planirani masakr jeste svakako nešto što ukazuje da nije reč o psihotičnoj osobi.

Forenzički tim stručnjaka mora da da procenu Brejvika, a ovo je povereno dvojici psihijatara koje je odredio sud. Nakon njihove procene sudija će doneti odluku o tome da li Brejviku može da se sudi kao uračunljivoj osobi.

Novost o tome da će Brejvik najverovatnije biti proglašen uračunljivim došla je i kao posledica saznanja Norveške tajne službe da je ovaj mladić star 32 godine pre skoro jedne dekade obavio niz plastičnih operacija kako bi u potpunosti ličio na Arijevca. Tada je bio član grupe koja je bila opsednuta svojim telom.

Jane Kristijansen, koja se nalazi na čelu Norveške tajne službe, je ovo prokomentarisala rekavši:

"Nijedan Norvežanin nema takav arijevski izgled. Hitler bi ga držao na posterima. Brejvik ima savršeno, klasično Arijevsko lice. Mora da je radio fejslifting", objasnila je ona.

Ova izjava se poklapa i sa onim što je nekadašnja Brejvikova školska drugarica nedavno izjavila. Ona je, naime, rekla da se jasno seća da su bili na žurki kada joj je rekao da je išao u Ameriku kako bi operisao nos i bradu.

(Biljana Tasić)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA