SPREMA SE OFANZIVA NA DAMASK: Počinje ključna borba protiv Islamske države!

Iz Irana i Iraka u Siriju je do sada stiglo oko 7.000 boraca koji će pomoći snagama Bašara al Asada da odbrane prestonicu od napada islamista, a nakon toga plan je da se započne i kontraofanziva

  • 13

Više hiljada boraca iz Irana i Iraka stiže u pomoć sirijskoj vojsci kako bi odbranili Damask od Islamske države. Ta teroristička organizacija je zauzela velike delove Sirije i Iraka, a u osvojenim delovima tih zemalja je zauzela i glavna izorišta pijaće vode i to je počela da koristi kao oružje.

DŽIHADISTI OTELI ČAK 500 DECE: Iskoristiće ih za terorističke napade i isprati im mozak!

Protiv Islamske države se vazdušnim udarima bori međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama koja je od utorka ujutro izvela 18 napada na položaje IS-a u iračkim gradovima, kao i četiri napada na položaje IS u Siriji.

- U poslednjih nedelju dana 7.000 iranskih i iračkih boraca stiglo je u Siriju i njihov primarni cilj je odbrana prestonice - rekao je za agenciju AFP pripadnik bezbednosne službe u Damasku koji je insistirao na anonimnosti.

- Najveći kontingent je irački, a očekuje se ukupno 10.000 ljudi koji će sirijskoj vojsci i provladinim snagama pomoći da obrane glavni grad - naveo je taj izvor.

Nakon toga, druga faza će biti oslobađanje grada Džisra al Šugura, ulaz na sredozemnu obalu i pokrajinu Hama u središnjem delu Sirije, koji su borci Islamske države i borci fronta Al Nusre, preoteli sirijskoj vojsci 25. aprila.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Veliku ofenzivu protiv IS-a najavio je zapovednik iranskih vojnika.

- Narednih dana svet će biti iznenađen onim što pripremamo u saradnji sa sirijskim vojnim vođama - rekao je general Gasem Sulejmani, zapovednik iranskih snaga Čuvara revolucije.

- Džihadisti i pobunjenici naneli su niz poraza sirijskim snagama koje su se obratile ruskim i iranskim saveznicima s molbom za podršku - rekao je sirijski političar za AFP.

Sirijski režim tvrdi da su Saudijska Arabija, Katar i Turska, stari neprijatelji sirijskog predsednika Bašara al Asada, sklopili dogovor i da pružaju pomoć pobunjenicima koji su nekada bili podeljeni, a sada zajedno napadaju sirijsku vojsku.

Printskrin: Youtube/Vocativ Printskrin: Youtube/Vocativ

IS, koji je osvojio više od polovine sirijske teritorije, zauzeo je i velike delove Iraka gde je zatvorio sisteme brana na reci Eufrat u zapadnom Iraku i time ugrozio zalihe vode.

Džihadisti su preusmerili vodeni tok u svoju korist. Njihova taktika preti da izazove sušu u južnim pokrajinama. Zalihe vode pale su na zabrinjavajući nivo, prenosi Rojters.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA