ZAŠTO I DALJE IMA GLADNIH kad je hrana u svetu najjeftinija u poslednjih šest godina?

Visok nivo proizvodnje hrane u svetu, snažan dolar i jeftina nafta izvršili su pritisak na cene hrane u proteklih godinu dana, pa je indeks u padu od aprila 2014. godine

  • 5

Globalne cene hrane su u maju pale na najniži nivo od septembra 2009, a najviše su pojeftinili žitarice, mlečni proizvodi i meso, dok su blago porasle cene uljarica i šećera, saopštila je danas Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

NAVALI NARODE: 14 naučno dokazanih razloga da odmah pojedete SLANINU!

Cenovni indeks kog izračunava FAO i koji meri mesečne promene cena korpe prozivoda (žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šećera) pao je u maju 1,4 odsto na mesečnom nivou na 166,8 poena, do je na godišnjem nivou indeks oslabio 22,4 odsto, navodi organizacija, a prenosi Rojters.

Visok nivo proizvodnje hrane u svetu, snažan dolar i jeftina nafta izvršili su pritisak na cene u proteklih godinu dana, pa je indeks u padu od aprila 2014.

Cene uljarica i šećera prkose tom trendu. Palmino ulje je poskupelo zbog zabrinutosti oko uticaja globalnog atmosfersko-okeanskog fenomena "El Ninjo" na klimu u jugoistočnoj Aziji. Sojino ulje je poskupelo zbog snažne tražnje, pogotovo u Kini, navodi FAO, dok su cene šećera značajnije porasle prvi put od oktobra, zbog slabe sezone prozivodnje u Brazilu.

FAO prognozira da će svetska proizvodnja žitarica u sezoni 2015/16. dostići 2,52 milijarde tona i premašiti prošlogodišnju rekordnu žetvu. Organizacija je u aprilu prognozirala proizvodnju od 2,50 milijardi tona.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J

    4. jun 2015 | 14:17

    Mozda u svetu ali kod nas hrana nikad skuplja nije bila

  • Miki

    4. jun 2015 | 15:44

    U srbiji cene ne padaju nego rastu a za ostali deo sveta ne mogu da kazem, al sta vredi coveku i mala cena necega ako nema dovoljno da kupi proizvod?.

  • Сима

    4. jun 2015 | 14:31

    Онда ја не видим добро цене у Максију-мени сваки пут изгледају веће!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA