Uhapšeno desetoro navijača zbog paljenja ambasade SAD!

Prema nezvaničnim saznanjima osumnjičeni su pripadnici navijačkih grupa fudbalskih klubova Partizan i Vojvodina. Akcija još uvek u toku

  • 1

U akciji hapšenja osumnjičenih za paljenje američke ambasade 2008. godine, do sada je privedeno deset osoba.

Tri osobe su uhapšene u Beogradu, jedna u Inđiji, dok je Kriminalištička policija Novog Sada privela šest osoba u tom gradu, navodi RTS.

Kada je reč o Novom Sadu, uhapšeni su Filip B, Nikola K, Aleksandar E, Dušan S - svi iz Novog Sada i Đorđe T. iz Veternika. Uhapšeni su starosti između 23 i 33 godine, a kako saznajemo, oni su pripadnici navijačke grupe FK Vojvodine "Firma".

Protiv Filipa B. i Nikole K. do sada su podnošene krivične prijave zbog nasilja na sportskim priredbama, dok je protiv Aleksandra E. podnošena prekršajna prijava zbog nasilničkog ponašanja.

Ukupno je osumnjičeno sedam osoba iz Novog Sada i sedam iz Beograda i Pančeva. Među osumnjičenima se nalaze i dvojica maloletnika. Dvojica iz grupe izgrednika iz Beograda i Pančeva osumnjičena su za krivično delo nasilničko ponašanje.

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac kaže da su među osumnjičenima i članovi navijačkih grupa koji su od ranije poznati policiji po incidentima na utakmicama.

- Tužilaštvo je više od godinu dana pribavljalo dokaze, među kojima su i snimci stranih ambasada u Beogradu na osnovu kojih su identifikovani učesnici nereda - dodala je Dolovac.

Svim osumnjičenima za paljenje američke ambasade stavlja se na teret teško krivično delo protiv opšte sigurnosti. Hapšenjem su obuhvaćene osobe koje su neposredno učestvovale u paljenju ambasade i neredima.

Hapšenja se nastavljaju na različitim lokacijama u nekoliko gradova u Srbiji. Do paljenja američke ambasade došlo je posle protesta "Kosovo je Srbija" u centru grada 21. februara 2008. godine.

Nezvanično, reč je o navijačima Partizana "Grobarima", čiji je član Zoran Vujović prilikom paljenja poginuo unutar ambasade.

Nakon smrti nisu do kraja objašnjene okolnosti njegove smrti, a u javnosti su se pojavile dve verzije o njegovoj pogibiji. Prema jednoj, on je ušao u ambasadu i od dima, odnosno ugljen monoksida se onesvestio, a zatim izgoreo.

Prema drugoj verziji, u unutrašnjost zgrade pao je penjući se na zid na kojem se nalazila zastava Sjedinjenih Američkih Država. Prilikom pada se onesvestio, a njegovo telo vatrogasci su pronašli tek pošto su ugasili požar.

(I. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin NS

    10. april 2012 | 21:11

    A one koji su palili manastire na Kosovu ne hapsite???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA