Kuvajt: Piscu sedam godina zatvora zbog "uvredljivog tvitovanja"

Al-Mulaifi, pripadnik sunitske većine, proglašen je krivim jer je preko društvene mreže širio "laži o verskim podelama u zemlji"

  • 0

Kuvajtski pisac Mohamad al-Mulaifi osuđen je na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od blizu 18.000 dolara zato što je na Tviteru uvredio šiitsku muslimansku manjinu u zemlji.

Al-Mulaifi, pripadnik sunitske većine, proglašen je krivim jer je preko društvene mreže širio "laži o verskim podelama u zemlji" i "uvrede na račun šiitske vere i šiitskih intelektualaca", čime je naneo štetu imidžu zemlje.

Tviter je veoma popularan u Kuvajtu, gde ga veliki broj javnih ličnosti koristi kako bi raspravljao o trenutnim dešavanjima, širio tračeve i razmenjivao informacije.

Korišćenje društvene mreže je, međutim, mnogim korisnicima donelo nevolje.

Policija je prošlog meseca uhapsila jednog "tviteraša" pod optužbom da je uvredio proroka Muhameda, iako se on branio da mu je nalog bio hakovan. Na desetine islamskih aktivista, kao i pojedini članovi parlamenta tražili su da on bude pogubljen.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA