Zlatibor centar - vrata do ruskog tržšta

Otvarajući prvu zvaničnu instituciju Srbije, čiji je zadatak razvoj ekonomske saradnje sa Rusijom, ambasador te zemlje u Srbiji Aleksandar Čepurin ocenio je da ona predstavlja avangardni korak koji može postati primer i za druge regione u Srbiji

  • 18

Prva regionalna kancelarija za saradnju sa Rusijom otvorena je na Zlatiboru, a ona će pomoći privrednicima u zajedničkom nastupu na ruskom tržištu.

Otvarajući prvu zvaničnu instituciju Srbije, čiji je zadatak razvoj ekonomske saradnje sa Rusijom, ambasador te zemlje u Srbiji Aleksandar Čepurin ocenio je da ona predstavlja avangardni korak koji može postati primer i za druge regione u Srbiji u kontekstu saradnje sa Rusijom.

- Imamo više mogućnosti za ravoj saradnje, a ono što treba da učinimo to je da uspostavimo sistem i onda ćemo postići uspeh. Kancelarija ovog tipa već postoj u Zapadnoj Evropi i pokazuju rezultate i nadam se da će kancelarija koju smo otvorili uspešno raditi i biti ugledan primer za druge regione Srbije - kazao je Čepurin.

Prema njegovim rečima, razvoj saradnje Srbije i Rusije ide u uspešnom smeru.

Foto: SNP Foto: SNP

- Budućnost za Rusiju, a u značajnoj meri i za Srbiju leži na istoku koji postaje svetski centar razvoja. Rusija razvija saradnje sa Kinom i Jugoistočnom Azijom, ali u tom kontekstu nije manje važna ni saradnja sa Srbijom - rekao je ambasador. Upitan kako komentariše posetu premijera Aleksandra Vučića Sjedinjenim Američkim Državama, Čepurin je rekao da je to pitanje "tema posebnog razgovora".

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović kazao je da će kancelarija pružiti podršku svim privrednicima Zlatiborskog okruga u promociji i plasmanu njihovih proizvoda na rusko tržište.

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović ocenio je da otvaranje kancelarije može doprineti proširivanju turističkog potencijala Zaltibora kao i da može postati odlično mesto koje će potencijalnim investitorima pružiti potrebne informacije.

- Kancelarija na Zlatiboru je napravljena po uzoru kancelarije u Bavarskoj i Tirolu koje su već pokazale svoju efikasnost. Važno je uspostaviti sistemski pristup kada je reč o ekonomskoj saradnji sa Rusijom, pošto je samo u poslednjih godinu dana izvoz poljoprivrednih prozivoda iz ovog kraja na rusko tržište porastao za 300 odsto - kazao je Popović.

Foto: SNP Foto: SNP

On je izrazio očekivanje da će kancelarija na Zaltiboru dovući i investitore iz zemalja u okruženju koji su zainteresovani za izvoz srpskih proizvoda u Rusiju.

Kancelarija će privrednicima Zlatiborskog okruga pomagati da na najefikasniji način promovišu svoj proizvod u Rusiji, a pored toga analiziraće i tržište u toj zemlji i ukazivati na mogućnosti za izvoz proizvoda iz Zlatiborskog okruga.

Kancelarija će posedovati u kontaktu sa ruskim institucijama i organizacijama i promovisaće investicione potencijale Zlatiborskog okruga u cilju privlačenja investitora iz Rusije, ali i onih iz Evropske unije, koji su zainteresovani za izvoz u Rusiju po povlašćenim uslovima.

Otvaranju kancelarije čiji je osnivač opština Čajetina prethodio je okrugli sto na temu Zlatiborski okrug kao model uspešne ekonomske saradnje Srbije i Rusije, na kojem je učestvovalo dvadesetak najvećih privrednika iz Zlatiborskog kraja. Kancelarija će raditi svakog radnog dana od 8.00 do 16.00 časova.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zox

    5. jun 2015 | 21:59

    Budućnost i Srbije i Rusije je Istok, vazda bilo.

  • Jeca

    5. jun 2015 | 23:02

    Samo uz Rusiju mozemo da napredujemo. EU zeli da nas unisti.

  • Vlada

    6. jun 2015 | 00:17

    Zanimljiv je ovaj koncept sa kancelarijama. Zaposliti mali broj ljudi (za razliku od nase administracije) koji ce preuzeti logistiku i organizaciju, za koje poljoprivrednici nemaju ni vremena, a mozda ni potrebnih znanja. A i sto bi imali, oni neka se bave svojim poslom. Plus lokalni karakter poslovanja, mnogo teze je sakriti neodgovornost i javasluk, nego sto je to slucaj sa ministarstvima. Sve u svemu, ne oslanjati se puno na drzavu, nego traziti drugaciji pristup i model.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA