"SRBE NA VRBE": Nasilje nad našim ljudima u Hrvatskoj raste vrtoglavom brzinom!

Za samo pet meseci ove godine desilo se više slučajeva nasilja nad Srbima nego cele 2014. koja je bila krizna

Tamara Opačić, novinarka i aktivistkinja iz Zadra, sprovela je studiju pod nazivom “Nasilje i nesnošljivost prema Srbima u 2014.”, u kojoj je nabrojala sve žrtve fizičkih i verbalnih napada, grafite, ispade i ostalo što je vezano za Srbe u Hrvatskoj.

Tamara je diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, a radnica je i Srpskog nacionalnog veća (SNV) i srpskog nedeljnika Novosti.

Problem je što je samo u pet meseci ove godine zabeleženo više slučajeva nego tokom cele 2014, koja se smatra kriznom. SNV beleži slučajeve premlaćivanja ljudi samo zato što su, kao povratnici, pripadnici srpske manjine, prenosi Jutarnji.hr.

Kompletan izveštaj o netrpeljivosti prema Srbima možete pogledati OVDE.

Foto: Virovitica.net Foto: Virovitica.net

- Uvek je to tako kada HDZ pokušava da se domogne vlasti. Retorika je uvek ista. Svedoci smo toga da se svaki put uoči izbora na kojima ta stranka pokušava ostvariti poziciju događa sve više napada na pripadnike srpske nacionalne manjine – kaže Tamara.

"Vukovar nikad neće biti BYKOBAP"

Njena studija, koju je finansirao SNV, nazvana je “Nasilje i nesnošljivost prema Srbima u 2014.” i poslata je na niz važnih adresa - Hrvatski sabor, Veće Evrope, Evropska komisija i OEBS.

Tamara priznaje da je pomalo frustrirajuće to što na izveštaj niko nije reagovao, a podaci su zabrinjavajući.

Foto: eparhija-osjeckopoljskabaranjska.hr Foto: eparhija-osjeckopoljskabaranjska.hr

- Od ulaska Hrvatske u EU, broj slučajeva napada na Srbe raste. Dok je Hrvatska učestvovala u pretpristupnim pregovorima s EU, to područje se koliko-toliko kontrolisalo. Evropa je posedovala kontrolne mehanizme koji bi, da su se aktivirali, blokirali hrvatski put prema evropskim integracijama. No, ulaskom u EU to više nije tako. Danas postoje vrlo dobri antidiskriminacijski zakoni. Hrvatska je čak među agilnijim zemljama potpisnicama različitih antidiskriminacijskih konvencija. Zakoni su, dakle, doneseni. Problem je, jedino, to što se oni uopšte ne poštuju i niko ne vodi računa o njima - kaže Opačić.

Ona kaže da srpska manjina primećuje kako se godinama ponavlja isti scenario. Problem u Hrvatskoj počeo je da eskalira kada je, kako ona kaže, počela primena Ustavnog zakona o upotrebi dvojezičnih tabli na područjima u kojima živi veliki broj pripadnika srpske manjine. Iako je javnost uglavnom informisana o slučajevima u Vukovaru (koji, kako poručuju grafiti, nikad neće biti BYKOBAP), Opačić tvrdi da se napadi na manjinu događaju i u urbanim sredinama, iako su u ruralnim delovima, a posebno delovima od posebne državne važnosti, češći i brutalniji.

- Prošle godine premlaćena je starica od 80 godina. Povratnica. Pretučena je samo zato što je Srpkinja. Imamo tokom 2014. pet zabeleženih slučajeva fizičkog napada. Jedan dečak je morao da se preseli iz Donjeg Lapca u Korenicu samo zato što više nije mogao da ide u srednju školu u kojoj su ga konstantno napadali zbog nacionalnosti. U drugom slučaju razredni u jednom srednjoškolskom razredu smenjen je jer nije hteo da zaštiti učenika koji je izložen stalnom maltretiranju jer je Srbin. To se dogodilo tek nakon što smo poslali prijavu nadležnom Ministarstvu obrazovanja. Mislili smo da je 2014. godina katastrofalna, a onda smo shvatili da smo u manje od pola godine prikupili još više slučajeva. Situacija eskalira - upozorava mlada aktivistkinja.

(Telegraf.rs / JutarnjiList)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Legija

    7. jun 2015 | 19:17

    Mene vise nece videti,ima u lavoru da se kupam al na njihovo more nikada!

  • lazar

    7. jun 2015 | 20:29

    Pa kako to!?? Pa Hrvati su EU..tamo je zapad,kultura,dobar standard,lepe kuce,dobra auta,lepe ulice,cisti gradovi,sve je na svom mestu,tolerancija,postovanje prava! A da ja zaboravio,njih primili zato sto su katolici!

  • TT

    7. jun 2015 | 19:47

    Problem je i što je i dandanas ambijent u Hrvatskoj antisrpski nastrojen i što se tako ta netoletancija i mržnja prema Srbima prenosi i na mlađe naraštaje. Takođe Hrvati svoje domoljublje u velikoj meri iskazuju kroz mržnju i netrepeljivost prema Srbima i skoro svemu srpskome. A problem je i što se u Srbiji na to zatvaraju oči i skoro da se sve to gura pod tepih i što nema adekvatne reakcije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA