AMERIČKI LIST OPTUŽUJE: Putin želi da podeli i uništi Evropsku uniju, a nameračio se i na Obamu!

"Njujork tajms" piše da su SAD i EU sve više moraju da se bore kod kuće protiv ruske upotrebe ekonomske moći, finansiranja evropskih političkih partija i pokreta i širenja alternativnih informacija o sukobu u Ukrajini

  • 32

Rat u Ukrajini, zbog koga su se zavadili Rusija i Zapad, ne vodi se samo tenkovima, artiljerijom i vojnicima, budući da Moskva, prema tvrdnjama američkih i evropskih zvaničnika, sve više koristi različite vrste oružja: novac, ideologiju i dezinformacije, piše "Njujork tajms".

AMERIČKE NUKLEARKE U UKRAJINI: Sprema se rat sa Rusima, pozvan Zapad da pomogne

Iako administracija američkog predsednika Baraka Obame i evropski saveznici pokušavaju da suzbiju rusku vojnu intervenciju u Ukrajini, oni sve više moraju da se bore kod kuće protiv ruske upotrebe ekonomske moći, finansiranja evropskih političkih partija i pokreta i širenja alternativnih informacija o sukobu u Ukrajini, piše njujorški list.

Na samitu G7 u Krinu, u Nemačkoj, svetski lideri su razgovarali o svetskoj privredi, klimatskim promenama, terorizmu i održavanju sankcija protiv Rusije.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Ruski predsednik Vladimir Putin je proglasio susret sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem prošlog meseca u Sočiju diplomatskim uspehom, čime je doveo Obamu u neugodnu poziciju, navodi "Njujork tajms".

Izgleda da je cilj Kremlja da unese podelu, destabilizuje EU i po mogućstvu razjedini ono što je do sada bio realtivno ujedinjeni, mada ponekad krhki, konsenzus prema ruskoj agresiji, ocenjuje list.

Ako Rusija pridobije makar i jednu jedinu članicu EU, ona bi, teoretski, mogla sprečiti obnavljanje ekonomskih sankcija ovog meseca koje ističu ako se sve zemlje članice ne slože da budu produžene, piše "Njujork tajms".

Foto: Foter/Flickr/mathrong Foto: Foter/Flickr/mathrong

Američki zvaničnici i evropske diplomate su rekli da su za sada uvereni da će sankcije biti produžene na samitu EU 25. i 26. juna u Briselu. Nemačka, dominantna članica EU, podržava produženje sankcija do januara sledeće godine, a manje članice verovatno neće hteti da se usprotive Berlinu, ističe njujorški list.

Rusija je oduvek koristila status izvoznika energenata da bi uticala na svoje potrošače u Evropi i sada vrši pritisak na zemlje u jugoistočnoj Evropi, uključujući Grčku koja je u teškom položaju, da podrže izgradnju novog gasovoda obećavajući ekonomske povlastice, navodi "Njujork tajms".

Ruski oligarsi već dugo drže veliki deo novca u kiparskim bankama pa se ta ostrvska zemlja smatra finansijskom ispostavom Moskve, dodaje ovaj list.

Rusija već nekoliko godina plaća tekstove u novinama i na veb sajtovima u 26 zemalja, uključujući "Njujork tajms", a ruski predsednik Vladimir Putin je počeo još mnogo pre ukrajinske krize da pokušava novcem da utiče na događaje na Zapadu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • топлистанадреалиста

    8. jun 2015 | 14:05

    Срби хоће у савез са Русијом, све друго је чиста лаж!

  • Партизановци

    8. jun 2015 | 14:05

    Живела Русија ! Живела Србија !

  • xxx

    8. jun 2015 | 14:49

    Oni stalno prikazuju kako ih on napada a covek se uvek samo brani!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA