EPIDEMIJA MALIH BOGINJA SE ŠIRI: Nišlije u sve većoj opasnosti!

Male boginje same po sebi nisu opasne, ali mogu izazvati komplikacije na respiratornom sistemu, pa čak i zapaljenje mozga - ističe dr Zoran Veličković iz niškog Instituta za javno zdravlje

  • 1

Epidemija malih boginja, proglašena još u februara, i dalje ne jenjava, pa trenutno u Nišu i okolini ima 189 obolelih. Srećom, od njih niko nema težu kliničku sliku, ali stručnjaci upozoravaju da je broj obolelih sve veći i pozivaju građane da se vakcinišu.

VELIKA EPIDEMIJA USRED SRBIJE: 200 zaraženo, strahuje se da će broj inficiranih biti još veći

Dr Zoran Veličković iz niškog Instituta za javno zdravlje kaže da epidemija u Beogradu, odakle je krenula, trenutno stagnira, ali se u Nišu širi.

Rizične kategorije su, kako saznajemo, oni koji su vakcinisani jednom ili čak nijednom.

SRBI SU KRIVI ZA EPIDEMIJU MALIH BOGINJA: Nemačke vlasti došle do šokantnog otkrića!

Foto-ilustracija: Wikimedia Foto-ilustracija: Wikimedia

Male boginje su, prema njegovim rečima, “zahvatile” i novorođenčad, ali je najveći broj pacijenata stariji od 20 godina.

- Ako su ti stariji i bili vakcinisani, njihov imunitet je u međuvremenu opao jer su vakcinisani samo jednom, a od 1991. godine je uvedeno da se MMR prima dva puta u toku života, tako da pozivamo sve koji se nisu vakcinisali ili su to učinili jednom, da se vakcinišu što pre, jer su upravo oni rizične kategorije - poručuje Veličković, objašnjavajući da je vakcinacija jedina preventivna mera protiv epidemije.

On upozorava da se broj osetljive dece povećava jer je “sve manji broj onih koji se vakcinišu”, tako da se može očekivati da će u narednom periodu “virus doći do svih koji spadaju u osetljive kategorije”.

Vaša deca su dobila BOGINJE, a vi ih NISTE preležali? Evo šta vas čeka!

Prema njegovim rečima, male boginje same po sebi nisu opasne, ali mogu izazvati komplikacije respiratornog sistema i zapaljenje mozga.

Veličković podseća da je nedavno i na dečijim klinikama u Nišu bila proglašena bolnička epidemija morbila, ali kaže da već mesec dana nema novih slučajeva obolelih među bolničarima.

(Telegraf.rs / Izvor: Južne vesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DODA:

    10. jun 2015 | 08:20

    Vakcinisite vi nas protiv raka,a pusti te male boginje,zauske....ko je od toga umro!? Prezivela i boginje i zauske...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA