NEMAČKI VELT UPOZORAVA: Balkan najveće uporište džihadista. Sa Kosova na ratišta otišlo više od 250 ljudi!

Nemački list Velt piše da je prema iniformacijama nemačkih bezbednosnih službi Balkan postao ulaz za islamske teroriste a da je Kosovo rekorder u Evropi po broju terorista koji ratuju na Bliskom istoku

  • 35

"Islamska država“ se sve više približava zapadnoj Evropi, piše nemački list "Velt“. Prema informacijama koje je taj list preneo u svom nedeljnom izdanju, a koje je dobio iz bezbednosnih krugova, zapadni Balkan postao je neka vrsta "ulaznih vrata“ za islamističke borce.

STRAH OD ISLAMISTA: Policija s dugim cevima čuva Vladu, vodovode, Hram Svetog Save...

- Nemačka tajna služba već nekoliko meseci uočava trend da islamisti na Balkanu sve više formiraju mreže kako bi prokrijumčarili borce u ratna područja. Salafistički propovednici na Kosovu, u Bosni i Hercegovini, Albaniji i Makedoniji naveliko regrutuju borce za sukobe u Siriji i na severu Iraka. Samo sa Kosova u te krizne regione otišlo je više od 250 ljudi – u poređenju sa brojem stanovnika Kosovo je tako rekorder u Evropi.

Region važi za omiljenu tranzitnu rutu džihadističkih boraca. Tu je i svojevrsna međustanica za islamiste iz Nemačke, Francuske, Belgije, Austrije i Holandije kada odlaze na ratišta na Bliskom istoku.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

- Takođe, balkanske zemlje se više ne koriste samo za regrutovanje boraca – one postaju mesta u koja se borci sa ratišta vraćaju i na kojima se možda pripremaju teroristički napadi - piše „Velt“ i pritom podseća na napad koji se u aprilu ove godine dogodio u Zvorniku.

Nemački list piše da je zbog toga nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova veoma zabrinuto i najavljuje da će o "pretnji sa Zapadnog Balkana“ ove nedelje raspravljati i Parlamentarni kontrolni gremijum Bundestaga.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cimanje

    9. jun 2015 | 00:10

    Pa gospodo Nemci, vi i Amerikanci ste im dali državu, a kad krene ostavićete nama da rešavamo problem sa ovim budalama.

  • Aleksa

    9. jun 2015 | 00:47

    Pa onda prestanite da ih podrzavate i da im se udvarate , i pomozite nama da se izborimo. Odaberite pravu stranu , budjave Svabe.

  • GORKI

    9. jun 2015 | 07:49

    VI STE IH STVORILI I VI IH PODRŽAVATE ZAJEDNO SA SAD. ŠTA HOĆETE. LAKO JE BILO MALTRETIRATI SRBE GODINAMA I PONIŽAVATI. IZVOLITE PONIZITE IH. DJAVO VAM KUCA NA VRATA. ČEKATE DA NEKO DRUGI RATUJE ZA VAS. E. MI SMO SVOJE ISKUSILI. IZVOLITE KUSAJTE ČORBU KOJU STE ZAKUVALI.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA