Tri bebe u Srbiji završile su u zatvoru! Evo šta su "skrivile"

U srpskim zatvorima je Izmenama zakona o izdržavanju krivičnih sankcija omogućeno da majke koje se nalaze na izdržavanju kazne, nakon porođaja uz svoje dete provedu naredne dve godine

  • 12

U požarevačkom zatvoru Zabela, u ovom momentu se iza rešetaka nalaze tri bebe koje su stare od šest do 14 meseci, i tu prave prve korake i uče da pričaju.

Vest koja je šokirala Crnu Goru, gde je sedmomesečna beba iza rešetaka uz majku koja je osuđenica.

Ipak, u srpskim zatvorima je nešto drugačija situacija, pa nije čudno ako se u njima nalaze majke sa bebama, piše Blic.

Porođaj i kompletna nega u zatvoru se ne razlikuju mnogo u odnosu na normalne slučajeve, pa se ni u krštenici kao mesto rođenja ne navodi Zabela, već Požarevac.

U prvim mesecima, bebe se nalaze u odvojenom delu, poznatijem kao porodilište.

- Ovaj objekat nema veze sa ćelijama, ni fizički ni po uslovima boravka. Tamo se u ovom trenutku nalazi tri deteta sa majkama, a najstariji dečak od oko 14 meseci - rekli su za ovaj list u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Srbije.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Upravo taj dečak je specijalan po tome što je prva beba u Srbiji koja će biti u mogućnosti da uz majku provede dve godine, što je omogućeno Izmenama zakona o izdržavanju krivičnih sankcija, koje su na snagu stupile 1. septembra 2014. godine.

- "Porodilište" u Zabeli skoro nikad nije prazno. U jednom trenutku u njemu je bilo čak sedam beba. Tu će buduće majke održavati trudnoću, a u tome će im pomoći druge zatvorenice koje su u tu svrhu udabrane od strane uprave zatvora. Trudne zatvorenice su oslobođene od rada, a pružene su im i sve pogodnosti, počev od posebno prilagođene ishrane, redovnih pregleda, do porođaja u požarevačkoj bolnici. Deci je takođe sve obezbeđeno, od pelena, mleka i garderobe, do dubaka - rekli su iz Uprave i dodali:

- Jedino što nam nedostaje je literatura za porodilje i mlade majke, pa se nadamo da će nam u tome pomoći građani sa njihovim donacijama.

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Revoltirana

    10. jun 2015 | 08:51

    Ljudi svuda je u svetu normalno da majke koje su u zatvorima, a pritom trudne budu u posebnim blokovima. Nije dete krivo za majcina dela pa da ispasta. Najteze je biti covek, zato ne osudjute.

  • Milka

    9. jun 2015 | 14:03

    Pa te majke zive bolje tamo sa decom .nego pola srbije sramota ja bi njih da rade a decu da nevide tek kad izlaze

  • Soki

    10. jun 2015 | 07:49

    Predlazem da im dovedu i dadilje da se jadnice ne muce,naravno o trosku drzave

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA