OVO NISTE ZNALI: Kako je Stefan Dečanski RAZAPEO svog brata na drvetu!

Hroničar Pseudobrokar navodi da je ubistvo bilo vrlo surovo: Konstantnin je bio opružen na komadu drveta, na kom su mu mišići i butine bili probijeni klincima, nakon čega je bio presečen na pola, po sredini

  • 7

Godinu dana pre svoje smrti, Milutin je na nagovor sveštenstva, 1320. godine Stefanu oprostio pobunu i dozvolio mu da se iz Carigrada, u koji ga je poslao kod svog tasta, Simonidinog oca, vrati u Srbiju.

MRAČNO LICE SRPSKOG VLADARA: Kralj Milutin zaveo kaluđericu, pa se oženio detetom (5)!

Pretvarajući se da je potpuno slep, Stefan je pokajnički izašao pred svog oca, sa zavojima preko očiju, a ovaj mu je dao na upravu župu Budimije.

Kralj Milutin je naprasno umro 29. oktobra 1321. godine u svom dvoru u Nerodimlju kod Uroševca, kada je usledila borba njegovih sinova oko prestola.

Saznavši za očevu smrt, Stefan je skinuo zavoje i obznanio da mu se vratio vid i to zahvaljujući Svetom Nikoli.

Kralj Milutin, freska iz Studenice. Foto: Wikipedia/public domain Kralj Milutin, freska iz Studenice. Foto: Wikipedia/public domain

Svom polubratu Konstantinu ponudio je da zajedno vladaju, ali je on to odbio.

Borba oko Milutinovog nasleđa koja je tada počela dugo je trajala i bila nemilosrdna. Srbiju je spasilo jedino to što  je bila jaka država.

Stefanu je išlo u prilog to što je Konstantin odbijao da se nagode, patnje koje je pretrpeo od oca, ali i verovanje u natprirodno isceljenje. Narod ga je voleo i zbog slovenskog porekla koje je, za razliku od njegvoog mlađeg brata, imao i sa majčine strane.

Sledu događaja koji je imao ishod u Stefanovom krunisanju za kralja, pogodovala je i činjenica da Konstantin nije bio jak protivnik, ali poučen ranijim iskustvima, Stefan je odlučio da se osigura.

Da bi sprečio Konstantina da u budućnosti eventualno pokuša da ugrozi njegovu vladavinu, naredio je da ga ubiju!

Hroničar Pseudobrokar navodi da je ubistvo bilo vrlo surovo: Konstantnin je bio opružen na komadu drveta, na kom su mu mišići i butine bili probijeni klincima, nakon čega je bio presečen na pola, po sredini.

Iako Pseudobrokar nije voleo Stefana, zbog čega ovaj opis treba uzeti s rezervom, u narodu je ostalo predanje da je novi srpski kralj od lobanje svog pogubljenog polubrata Konstantina napravio sebi pehar za vino.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    10. jun 2015 | 11:04

    "Pseudobrokar" (или 'брокер'?) - личност од поверења. Да није његово сведочење попут најновије енглеске иницијативе да се Срби назову геноциднима?

  • vuk

    10. jun 2015 | 11:26

    Kskve gluposti ccc! A pehar za vino je vrh gluposti!

  • Franc

    10. jun 2015 | 11:58

    Igra prestola na srpski nacin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA