AKO ŽELITE MIR U SEBI I SKLAD SA OKOLINOM: Budite na ovom mestu u Beogradu 21. juna! (FOTO)

Joga donosi harmoniju svima i efikasna je u unapređenju zdravlja, upravljanju poremećajima uzrokovanim životnim stilom, i sprečavanju pojave bolesti

  • 0

Ambasada Indije u Beogradu održala je konferenciju za štampu 11. juna zajedno sa Vladom Republike Srbije i kancelarijom Ujedinjenih Nacija u Srbiji, kako bi najavila zajedničku proslavu prvog Međunarodnog dana joge 21. juna 2015.

DEATH METAL JOGA: Ako vas ovo ne opusti, ne znamo šta hoće! (VIDEO)

Ambasadorka Indije, Nj.E. Narinder Čohan, rekla je da je “21. juni proglašen Međunarodnim danom joge (IDY) od strane Ujedinjenih Nacija.

Vlada Indije je odlučila da proslavi prvi Međunarodni dan joge (IDY) 21. juna širom sveta na prikladan način.

Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije pružilo je podršku proslavi IDY izdavanjem saopštenja za javnost, i pisma podrške kojim se obavezuju da će učestvovati u proslavi i njenim pripremama.

Joga donosi harmoniju svima i efikasna je u unapređenju zdravlja, upravljanju poremećajima uzrokovanim životnim stilom, i sprečavanju pojave bolesti.

Obeležavanje prvog Međunarodnog dana joge 21. juna 2015. može se smatrati početkom proslave 70-te godišnjice od osnivanja UN, i našeg zajedničkog rada na podizanju svesti o važnosti društvenih i kulturnih vrednosti.

Foto: Promo Foto: Promo

Joga ima taj jedinstveni kvalitet i specifične ciljeve za unapređenje kapaciteta ljudskog tela, fizičke kondicije, i opštih životnih uslova pojedinca. Ona se može lako adaptirati i biti od interesa svim religijama i kulturama širom sveta.

Praktikovanje joge u Srbiji počelo je 1961. godine, a začetnik je bila pokojna gospođa Jasmina Puljo ( 1915-2008 ) – ova godina predstavlja stogodišnjicu od njenog rođenja.

Joga Savez Srbije učestvuje u raznim međunarodnim aktivnostima koje organizuje Evropski joga savez, kao što su “Joga dani dobrih dela” i Festival joge, kao i u javnim prezentacijama joge tokom letnjih meseci u raznim delovima zemlje.

Ove godine, učestvovaće u evropskim i srpskim svečanostima povezanim sa Međunarodnim danom joge. Kako bih predstavio i istakao tradiciju i istorijat joge, i podržao interesovanje za jogu u ovoj regiji.

Foto: Promo Foto: Promo

Joga Savez Srbije će dati svoj doprinos ovoj veličanstvenoj proslavi organizovanjem javnih časova joge u 42 grada Srbije na dan Međunarodnog dana joge, 21. juna”.

U slučaju joge, izuzetno obeležje Srbije leži u tome da je joga – koja je sama po sebi metod indijske tradicionalne medicine – priznata od strane srpskog zakonodavstva u oblasti zdravlja, što znači da se može praktikovati kao terapeutska metoda u zdravstvenim institucijama.

Obeležje Srbije leži i u tome da je zdravstveno zakonodavstvo priznalo još dve metode indijske tradicionalne medicine: ajurvedu i homeopatiju. Zbog toga smo odlučili da proslavimo Međunarodni dan joge tako što ćemo zajednički predstaviti jogu, ajurvedu i homeopatiju, kako javnosti tako i zdravstvenim radnicima.

Dakle, prezentacija za zdravstvene radnike biće održana 19. juna u Beogradu, u Kliničkom centru Zvezdara, kao i u Novom Sadu u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata. Javnosti će sve tri metode biti prezentovane u Beogradu u sali Opštine Zvezdara dana 20. juna, a u Novom Sadu 21. juna u joga studiju “Hipokrat”.

Foto: Promo Foto: Promo

U nastavku toga, organizovaćemo i demonstracije joga vežbi u Beogradu i Novom Sadu, kao i u još 9 gradova: Sremskoj Mitrovici, Somboru, Apatinu, Rumi, Šapcu, Nišu, Kragujevcu, Smederevu i Obrenovcu.

Između ostalih, konferenciji za štampu prisustvovali su i: uvažena Ivana Stoiljković, narodna poslanica i predsednica Poslaničke grupe srpsko-indijskog prijateljstva Dušan Ignjatović, Predsednik Skupštine GO Zvezdara; Nj.K.V. Jelisaveta Karađorđević; novinarka Mira Adanja-Polak; filmski režiser Goran Paskaljević; glumica Katarina Radivojević; glumica i autor Srna Lango; glumac Pavle Pekić; kao i stručnjaci iz oblasti joge, homeopatije i ajurvede. DVD film na temu Jedinstvenog joga protokola je takođe prikazan ovom prilikom.

Ambasada Indije pozvala je sve građane Srbije da se priključe proslavi IDY 21. juna u svojim gradovima. Proslava u Beogradu biće održana u 7. ujutru, dana 21. juna u Studentskom parku, ulaz iz Braće Jugovića b.b, Beograd.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA