DANAS JE DAN RUSIJE: Putin delio priznanja i poručio - Rusiju niko ne može da oblikuje kako hoće! (FOTO) (VIDEO)

- Rusija ne samo da je s ponosom odolela najtežim iskušenjima, nego je za svega četvrt veka ostvarila uspešan prodor u demokratiji i tržišnoj ekonomiji, uspevši da se učvrsti kao savremena, otvorena i samostalna zemlja - rekao je Putin na svečanosti povodom Dana Rusije. Na taj dan, 12. juna 1990. godine, usvojena je Deklaracija o državnom suverenitetu Rusije

  • 11

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da su ideali patriotizma, koji su sa uspehom i sa ponosom sačuvani, toliko duboki i jaki da niko nikada nije uspeo, niti će uspeti da potčini Rusiju i da je oblikuje prema sopstvenim merilima.

OTKRIVENA NAJVEĆA TAJNA: Zašto Putin uvek kasni?!

Povodom 12. juna - Dana Rusije, šef države u Kremlju tradicionalno je uručio državne nagrade za posebna dostignuća u oblasti nauke i tehnike, književnosti i umetnosti, kao i u sferi humanitarnog rada.

- Rusija ne samo da je s ponosom odolela najtežim iskušenjima, nego je za svega četvrt veka ostvarila uspešan prodor u demokratiji i tržišnoj ekonomiji, uspevši da se učvrsti kao savremena, otvorena i samostalna zemlja - rekao je Putin na svečanosti a preneo "Sputnjik".

Ruski predsednik je naglasio da je očuvana sama suština ruske državnosti, jedinstvena nacionalna šarolikost naroda i njegovo istorijsko jedinstvo, vekovna tradicija, predanost otadžbini, junaštvo i hrabrost u zaštiti njene slobode i nezavisnosti, njenih interesa.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Ovi ideali patriotizma toliko su duboki i jaki, da niko nikada niti je uspeo niti će uspeti da Rusiju oblikuje prema sopstvenim merilima. Nas je nemoguće otkinuti od naših korena i izvora - rekao je ruski predsednik.

Inače, Državna nagrada Ruske Federacije najviše je državno i društveno priznanje za zasluge ruskim naučnim i kulturnim radnicima.

ANĐEO MIRA I PRAVDE: Papa Franja poklonio Putinu nešto što se neće svideti Amerima!

Ovogodišnji laureati su akademici Evgenij Kablov, Genadij Krasnikov i Valerij Tiškov, direktorka park-muzeja "Tarhana“ Tamara Melnikova, filmski reditelj Aleksandar Sokurov i glumica Čulpan Hamatova. Za humanitarni rad nagrađena je kompozitorka Aleksandra Pahmutova.

Aleksandar Sokurov je, primajući priznanje, naveo da mu u srcu, bez obzira na praznik, vlada tuga.

- Otadžbina naša ide teškim i napornim putem. Niko ne zna šta nas čeka. I ja bi želeo da zamolim Boga da nas sačuva od grešaka - rekao je reditelj.

Posle ceremonije uručenja državnih nagrada na Ivanovskom trgu ispred Kremlja biće upriličen svečani prijem povodom Dana Rusije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Dan Rusije je jedan od najmlađih državnih praznika. Na taj dan, 12. juna 1990. godine, usvojena je Deklaracija o državnom suverenitetu Rusije. Oficijalni naziv "Dan Rusije“ usvojen je 2002. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GORKI

    12. jun 2015 | 17:45

    ŽIVELA ROSSSSIJA. ŽIVEO VELIKI RUSKI NAROD. ŽIVEO BUDUĆI CAR VLADIMIR. BOG VAS ČUVAO!!!

  • |Витез|

    12. jun 2015 | 17:55

    Срећан вам Росияядан :-)

  • Nikolas

    12. jun 2015 | 19:18

    RUSIJO OSTANI NEPOBEDIVA !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA