UZMITE OVIH 50 EVRA i zaradite trgujući cenom akcija kompanije Yahoo!

FXLider, svim čitaocima Telegrafa daje 50 evra za uspešan početak trgovanja cenom akcija Yahoo-a!

  • 0

FXLider, svim čitaocima Telegrafa, daje 50 evra za uspešan početak trgovanja cenom akcija Yahoo!-a i drugih najvećih kompanija na svetskoj berzi, jedinoj berzi na kojoj investitori mogu zaraditi i na rastu ali i na padu cena akcija.

Preuzmite 50 EVRA za trgovanje ovde

Pre nekoliko nedelja bili smo svedoci jakog pada cena akcija Yahoo!-a do koga je došlo zbog glasina da nije potpuno sigurno da će spin-off akcija Alibabe biti izveden. Prema komentarima IRS-a, poreske uprave američke vlade, reklo bi se da poreznici nisu smatrali ovaj potez Yahoo-a zabavnim i da će ipak tražiti plaćanje poreza. Dovoljno je reći da je tax-free spin-off dela Alibabe koji je u vlasništvu Yahoo!-a , a u vrednosti od 40 milijardi dolara, jedan od najvažnijih poslovnih poteza koje ova kompanija planira da uradi. Celokupno poslovanje Yahoo!-a je pod pitanjem kako tržište sa pažnjom prati napore CEO –a Marisse Mayer da celu ovu priču izvede na put koji će imati pozitivan ishod za Yahoo!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

’Osnovne činjenice o situaciji između Alibabe i Yahoo!-a dobro su poznate javnosti. Yahoo! poseduje akcije Alibaba-e u vrednosti oko 40 milijardi dolara. Za sada akcije se čuvaju po strani jer bez obzira na njihovu nominalnu vrednost onog momenta kada se aktiviraju njihova vrednost više neće biti 40 već 24 milijarde dolara zbog poreza. Ukoliko Yahoo! proda akcije Alibaba-e, porez koji će morati da plati je $16 milijardi što prvobitnih 40 spušta na $24 milijarde. Ukoliko akcije budu predate akcionarima, Yahoo! će takođe morati da plati porez od $16 milijardi. Jedino rešenje je da se akcije predaju akcionarima dok su još uvek neaktivne. Način da se to ostvari je spin-off, da se formira nova nezavisna investiciona kompanija ('SpinCo') u čijem vlasništvu će zapravo biti akcije Alibaba-e’ , navode u FXLider-u.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

’Kako bi ova nova kompanija bila bez drugog baznog biznisa o kome mora da vodi računa, kao što je to slučaj sa Yahoo!-om, ona bi lako mogla biti kupljena od strane neke druge kompanije, na primer same Alibabe, čime bi se izbeglo plaćanje ovog enormnog poreza. Međutim to je još uvek u sferi spekulacija. Trenutna situacija je takva da Yahoo! pokušava da nađe najbolji način da obavi ovaj spin-off pri čemu i ne krije da je osnovni cilj ušteda $16 milijardi na račun poreza, naprotiv, u celom procesu se konsultuje i sa samim IRS-om’, kažu u FXLider-u.

Međutim, kako za sada stvari stoje malo je verovatno da će Ministarstvo finansija kao i Poreska uprava SAD-a odobriti ovaj spin-off. Jedan od zvaničnika IRS-a izjavio je da ova institucija planira da promeni zakon o spin-off-u i rezultujućem porezu. Pored toga, takođe je rekao da se planira privremena suspenzija svih procesa ovog tipa dok se podrobnije ne ispita slučaj.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Nakon ovih komentara IRS-a, cena akcija Yahoo! je pala ispod $40 da bi se nakon toga oporavila i popela preko $43. I ako cena akcija nije uspela da se ponovo vrati iznad $44 gde je bila pre ove vesti, ipak je uspela da nadoknadi veći deo prethodnog gubitka. Cena akcija se trenutno kreće oko $40.5.

Preuzmite 50 EVRA za trgovanje ovde

Analitičari iz velikih investicionih banaka kao što je UBS stali su na stranu Yahoo!-a nakon kontraverznih vesti i potvrdili svoj raniji stav po pitanju rejtinga kompanije uz očekivanje rasta cena akcija na $59.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA