Amerikanci ubili jednog od najtraženijih terorista na svetu! (VIDEO)

Moktar Belmoktar je bio meta napada, kako je Pentagon zasada potvrdio, ali informacija o njegovoj smrti još uvek nije zvanično potvrđena

  • 6

Alžirski ekstremista Moktar Belmoktar koji je noćas ubijen u američkom vazdužnom napadu u Libiji, bio je veteran Al Kaide i organizator napada na alžirsko gasno postrojenje 2013. godine.

Ovo je 10 najtraženijih terorista na svetu (FOTO) (VIDEO)

Belmoktar, inače poznat po nadimcima "Neuhvatljivi", "Jednooki" ili "Gospodin Marlboro", bio je dva puta osuđivan na smrt u Alžiru, a bar jednom je javljeno da je ubijen u Maliju, pre nego što je sinoć ubijen u vazdušnom napadu SAD, koje su raspisale nagradu od 5 miliona dolara za njegovu glavu.

- Libijska vlada na istoku Libije potvrđuje da su američki borbeni avioni izvršili vazdušne napade u kojima je ubijen terorista Belmoktar - saopštila je noćas libijska vlada, kako prenose agencije.

Pored napada na gasno postrojenje u kome je poginulo 35 talaca i troje Amerikanaca, on je te iste 2013. godine, prema predstavniku njegove terorističke ogranizacije, lično nadzirao operativne planove za dvostruki napad autobombama u Nigeru u kome je ubijeno najmanje 20 ljudi, podseća AFP.

Belmoktar je rođen 1972. godine u alžirskom gradu Gardaja. U jednom od retkih intervjua on je 2007. godine rekao da ga je od kuće odvelo oduševljenje pohodima mudžahedina koji su se borili protiv Sovjetskih snaga u Avganistanu, kojima se pridružio 1991. godine kada je imao samo 19. godina.

Rekao je da je tamo izgubio oko i imao prve kontakte sa Al Kaidom. Vratio se u Alžir 1993. godine, godinu dana posle početka građanskog rata koji je izbio zbog vladine odluke da otkaže izbore u kojima se očekivala pobeda Fronta islamskog spasa i pridružio nasilnoj borbi proti vlade u koju je karakterisao masakar nad civilima.

Doživeo je uspon zahvaljujući dobrom poznavanju "sive zone" bezakonja na jugu Alžira, severu Malija i susednom Nigeru, a 1998. godine se pridružio Salafističkoj grupi za propoved i borbu (GSPC). GSPC je devet godina kasnije zvanično usvojila džihadističku ideologiju Osame bin Ladena i proglasila sa za Al Kaidu u Islamskom Magrebu.

Odatle je istisnut pod nerazjašnjenim okolnostima najverovatnije zbog sukoba sa jednim od lidera zbog šverca cigareta i druge robe (otuda nadimak Gospodin Malboro) koji se nije slagao sa puritanskim shvatanjem islama.

Posle toga je promenio još nekoliko organizacija da bi na kraju kao osnivač grupe Al Murabitun organizovao napad na alžirsko gasno postrojenje nekoliko dana posle oružane intervencije pod vođstvom Francuske u Maliju. Njegova grupa je tu intervenciju smatrala "krstaškom kampanjom."

Al Murabitun je prošlog meseca izrazio lojalnost Islamskoj državi (ISIL), ali se Belmoktar odmah distancirao od te izjave i obećao da će nastaviti da podržava Al Kaidu. To je protumačeno kao dokaz ozbiljne borbe za vlast unutar organizcije.

Pentagon je zasada potvrdio da je Belmoktar bio meta napada, inače prvog američkog napada u Libiji od pada Gadafija, ali ne i informaciju o njegovoj smrti.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Otrov

    15. jun 2015 | 12:58

    I on je..Americhko..dete..kao i Bin Laden..veliki prijatelj porodice Bush..

  • BEOGRAD

    15. jun 2015 | 13:23

    Ajde bre ne lazite vise.Prvo ih stvorite pa onda kao pobijete.Ko vise u ovo veruje???

  • |Витез|

    15. jun 2015 | 13:19

    Мислите, уклонили га са радног мјеста и дали му отпремину.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA