KINEZI TESTIRALI HIPERSONIČNU LETELICU: Amerika se boji njihovog nuklearnog oružja! (VIDEO)

"Planirana naučna istraživanja i eksperimenti na kineskoj teritoriji su normalna stvar", istakli su iz Ministarstva odbrane Kine, a ti testovi "nisu usmereni ni prema jednoj državi, niti određenom cilju"

  • 22

Kinesko ministarstvo odbrane potvrdilo je da je obavljen četvrti test hipersonične letelice, koja može da bude naoružana nuklearnim oružjem, a SAD su taj potez nazvale "ekstremnim manevrom" u vreme rastućih tenzija dve sile oko Južnog kineskog mora.

ZEMLJE KOJE MOGU DA NAS UNIŠTE: Imaju previše nuklearnog oružja, zbog njih strepi ceo svet! (FOTO) (VIDEO)

Najnoviji test, četvrti u poslednjih 18 meseci, obavljen je 7. juna.

Kinesko ministarstvo odbrane je saopštilo da su "planirana naučna istraživanja i eksperimenti na kineskoj teritoriji normalna stvar", ističući da ti testovi "nisu usmereni ni prema jednoj državi, niti određenom cilju", prenela je Raša tudej.

Ova strateška letelica, koju u SAD nazivaju "WU-14", izuzetno je tehnološki napredna i može da leti 10 puta većom brzinom od brzine zvuka.

Letelica ima mogućnost manevrisanja do ivice svemira, tako da jako teško može da se obori. Američki raketni sistem odbrane može da obori samo rakete i bojeve glave koje imaju unapred određenu putanju i ne menjaju kurs tokom leta.

Stručnjaci napominju da je testiranje obavljeno u vreme koje se poklapa sa posetom potpredsednika kineske Centralne vojne komisije Fan Čanglongom Vašingtonu.

Fan je u petak razgovarao sa američkim ministrom odbrane Eštonom Karterom, a prema navodima kineskih medija, u razgovorima je dominirao sukob SAD i Kine oko spornih ostrva u Južnom kineskom moru.

Karter je pozvao Peking da zaustavi izgradnju veštačkih ostrva u spornim vodama Južnog kineskog mora.

Kina insistira da ima suverenitet nad gotovo celim Južnim kineskim morem, koji je svetski plovni put i izvorište nafte i gasa, ali je konkurentske zemlje optužuju za ekspanzionizam.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    15. jun 2015 | 23:23

    KINA -EKONOMSKA SILA BROJ 1 VOJNA TAKODJE .AMERIKA I NATO MOGU SAMO DA SE LJUTE I NISTA VISE -NA ISTOKU SE POJAVILA SVETLOST KOJA CE ZAUSTAVITI ZAPADNI MRAK -SLOBODA OD AMERICKOG I NATO ROPSTVA!!!!

  • nenad mirkovic

    15. jun 2015 | 22:34

    neka neka a kad su bombardovali kinesku ambasadu da pokazu ko je glavni...kolo srece se okrece...

  • Beli Crvenovic

    15. jun 2015 | 23:20

    Bravo Kina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA