NACIZAM JE U HRVATSKOJ ŽIVLJI NEKO IKAD: Ustaše doživljavaju kao sastavni deo nacionalizma!

Poslednji u nizu incidenata odigrao se proteklog vikenda kada je tokom kvalifikacionog meča za Evropsko prvenstvo između fudbalskih reprezentacija Hrvatske i Italije na terenu splitskog stadiona "Poljuda" osvanuo kukasti krst

Fašizam je u Hrvatskoj življi nego ikad i to je zemlja u kojoj je nacistička ideologija življa nego ikad.

Poslednji u nizu incidenata odigrao se proteklog vikenda kada je tokom kvalifikacionog meča za Evropsko prvenstvo između fudbalskih reprezentacija Hrvatske i Italije na terenu splitskog stadiona "Poljuda" osvanuo kukasti krst.

Iako je utakmica odigrana bez prisustva navijača to očigledno nije bila dovoljna kazna. Slika svastike sa stadiona ubrzo je obišla svet, a hrvatski mediji su naveli da je teren nekoliko dana pre početka utakmice poliven nepoznatom hemikalijom. koja je travu izgrizla tačno u obliku simbola nacističke Nemečke.

Nedavno je i region šokirala činjenica da vlasti u Hrvatskoj već pune 22 godine isplaćuju povlašćene penzije u Hrvatskoj pripadnicima svih vojnih formacija NDH, kojih je danas više od 9.000,  a da je na apel za ukidanjem privilegija ustašama kabinet hrvatskog predsednika Zorana Milanovića ostao gluv.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Predsednik nevladine organizacije "Veritas" kaže da svaki incident u Hrvatskoj predstavlja indirektnu poruku Srbima:

- Sve što oni rade ima nekakav cilj. Kada igraju bilo kakav sportski meč sa Srbijom skandiranja "Srbe na vrbe" su sastavni deo toga. I najavljeno proglašenje Stepinca za sveca i favorizacija ustaša usmereni su protiv Srba - kaže Štrbac i dodaje da razbijanje ćiriličnih tabli i grafita mržnje jasno poručuju Srbima da beže iz Hrvatske.

Sa njim je saglasan i istoričar Predrag Marković koji navodi da su ostaci fašizma rezultat problema koji Hrvati imaju sa identitetom.

- Hrvatska pripada oni zemljama koje nikada nisu sprovele obračun sa prošlošću. Naročito mladi ne shvataju opasnost od ustaša, već ga doživljavaju sastavnim delom nacionalizma. Jedina prethodna vlast koju oni priznaju je ustaška tvorevina NDH - zaključuje Marković.

(Telegraf.rs / Naše novine)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • топлистанадреалиста

    16. jun 2015 | 08:51

    Да одмах резимирам! За усташлук мислим исто као за шиптарију, зна се ко их штити и могу да раде шта хоће, уосталом швабе и ватикан су их створили! На крају поента овог свега је да Србима није место у фашистичкој еу......САМО РУСИЈА!!! :-)

  • Еуклид

    16. jun 2015 | 07:22

    Што им буде екон.ситуација гора,овако нешто ће бити израженије. Али није то толико битно. Поставља се питање ако је еу демократска,творевина која се бори за мир,како то да толерише овакве испаде. Па довољно би било само мало да им подвикне,и ови би морали да подвију репове. Као и увек што су радили.

  • Pa takvi su oni

    16. jun 2015 | 04:24

    Mnogi hrvati to vec vide delom narodnog folklora a da mozda tog nisu ni svesni,to se duboko ukorenilo kod njih.Bez ustastva i mrznje prema Srbima nebi videli svrhu postojanja na tome im se zasniva njihov "naconalizam" oni nemaju solunce,kosovske junake.Nemaju istoriju nemaju proslost a samim tim nemaju ni svoje price i legende.Imaju neke izmiljenje kraljeve od kojih su mozda kazem,mozda dvojica hrvati i pitanje u to vreme kako su se i nazivali.U svakom slucaju nacionalini identitet u tom pogledu nemaju njihovo hrvatsvo se tek pominje kao neki identitet od strane forsiranja Ante Starcevica i to buja sve do nastanka maspoka ili ti ustaskog pokreta koji kulminira time kao zavrsnica i vrhunac njihovog nacionalizma.I to je njihova istorija i to je njihovo stvaranje nacionalnog identiteta to je njihov osecaj i pripadnost naciji koja ih ujedinjije u borbi protiv Srba.U borbi protiv Srpske dece,staraca i zena poredjanih u kolonu pred maljevima i jamom.Tesko li se "naciji" tikvi bez korena.Tesko li se narodu bez svojih junaka,bez svojih vitezva i svojih heroja.Tesko li se naciji sto mu drugi skinu okove sa ruku a on mu iz zahvalnosti posle kolje decu.Tesko li se narodu kome se ljubav prema sebi zasniva na mrznji prema drugome.Taj narod misli da nesto voli a nije ni svestan da voli da mrzi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA